Okvirity – družabna igra izven okvirjev

Današnji čas je poln nasprotij. Vse je tako blizu in tako daleč hkrati. Vsakdanji tempo nas od najdražjih večkrat oddaljuje kot zbližuje, zato je igranje družabnih iger lahko dober razlog za pogostejše druženje v krogu družine in prijateljev. A kako najti kakovostno igro?

 

Čeprav je sedanji čas preplavljen predvsem z računalniškimi igricami, se je treba zavedati, da najboljše učenje skozi igro, zabavo s pravimi prijatelji iz realnega sveta in najbolj doživeto izkušnjo še vedno dajo »klasične« družabne igre. V računalniških igricah lahko prehodimo puščave, planjave, preplavamo morja, čeprav v resnici niti mežiknili nismo z očmi, roko pa premaknili za največ en centimeter. Pri takšni igri je telo statično, mišice so zakrčene, oči porabljajo svoj dragoceni potencial … Zato je pomembno, da odrasli ostanemo dovolj trezni in nudimo svojim otrokom varen in prijeten prostor za rast in razvoj, kar vključuje tudi okolje za kakovostno igranje. V poplavi iger in igric ni vedno enostavno najti takšno, s pomočjo katere se dolgoročno krepi različne veščine in pozitivne vrednote. Ena od takih iger je Okvirity – igra, ki združuje urjenje spomina, spretnost hitrih prstov, taktičnost, krepi logično razmišljanje in medsebojno povezuje.

 

 

To je igra, ki z vami potuje skoraj v večnost. Primerna je za otroke od 8. leta dalje, z manj zahtevnimi predlogi pa lahko poskusijo tudi mlajši. Zgornje starostne meje ni, pravzaprav je to igra, ki se jo med seboj lahko igrajo bratje in sestre, starši in otroci, stari starši in vnuki … Ko otroci zaspijo, pa na skrivaj tudi starši in stari starši.

Z igro Okvirity se krepi tudi reflekse, ki so skozi vse življenje zaslužni za našo varnost in še kaj. Vsakdanje gibanje in krepitev mišic sta izredno pomembna, a na reflekse vse prevečkrat pozabimo, čeprav z njimi preprečujemo številne poškodbe. Na dobro pripravljenost refleksnih odzivov zelo vpliva sodobna tehnologija, a žal ne pozitivno. Tudi drugače nas preveč zanašanja na tehnologijo otopi, zato je še toliko bolj pomembno, da se, kadar je le mogoče, zanašamo na svoje zaznave, na svoje senzorje, ki delujejo perfektno, če jih le dovolj uporabljamo. Tudi naši otroci bodo enkrat stopili v čevlje odraslega, zato je ključnega pomena, da imajo vse možnosti za razvoj svoje senzibilnost in krepitev svojih čutil, da bodo v zrelejši čas vstopili opolnomočeni, ne pa oropani zdravja in pomembnih vsakdanjih otipljivih izkušenj.

Kako igrati Okvirity?

Pripravite si ravno površino, okoli katere se boste s soigralci posedli (miza, tla …). Razdelite okvirčke, izvlecite glavno karto in napeta tekma naj se prične

Igra je primerna za dva do štiri igralce, vsebuje pa 48 pisanih okvirjev različnih dimenzij. Vsak igralec na začetku igre dobi 12 okvirjev v štirih različnih barvah in treh različnih velikostih, s katerimi s pomočjo dobre vizualizacije, spomina in motoričnih spretnosti osvaja karte s prikazanim vzorcem, ki se ena za drugo vrstijo na sredini mize. Deset osvojenih kart pomeni zmago, zmagovalec igre Okvirity pa je nedvomen zmagovalec tudi v boju s časom.

Okvirity je podrobnejše predstavljen v video posnetku, kjer si lahko natančno ogledate dinamiko in pravila te izvrstne igre, ki predstavlja zabavno možgansko telovadbo.

Zakaj ravno Okvirity?

Okvirity je kakovostna družabna igra, ki bo vas in vašega otroka spremljala desetletja in – če boste le vsaj malo skrbni – tudi skozi menjavo letnih časov življenja. Okvirity nudi odlično zabavo za vse tekmovalce, omogoča napeto igro za vse udeležene, krepi motorične spretnosti in reflekse, preizkuša in nadgrajuje logično razmišljanje ter uči sprejemanja različnih situacij – tudi zmage in poraza.

Znati sprejeti zmago in se iskreno veseliti je zagotovo lažje, kot se učiti življenjskih lekcij od poraza. Otroci, ki se bodo naučili izgubiti pokončno, se bodo tudi v življenju lažje spopadali z različnimi preizkušnjami. Tudi zato je vredno igrati družabne igre. Izgubiti skoraj neslišno in nevidno v boju z računalnikom je zagotovo lažje, kot izgubiti pred prijatelji iz resničnega življenja.

Okvirity je igra, ki za navidezno barvito preprostostjo ponuja mnogo presenečenj. In ko vam bo naslednjič otrok rekel, da mu je dolgčas, da bi se kaj igral, iz omare vzemita Okvirity in vanj uokvirita skupen čas.

 

 

 

Najnovejše objave

Kategorije igrač