9 srčnih idej, kaj z otroki početi na valentinovo

Valentinove darove in simbole najdemo tudi v slovenski kulturi, zato valentinovo zagotovo ni le prazen ameriški praznik, kot se rado sliši. 

In prav nič ni narobe, če združujemo različne svetove in nadgrajujejo znanje – sploh kadar gre za ljubezen! 

Otroci imajo radi prijetne stvari, zanje ni lepšega kot ljubezen, ki jo čutijo od staršev, okolice in sveta. Zato obožujejo različne pogovore o prijateljstvu in radosti, še raje pa ustvarjajo in se igrajo na to temo. Da bo letošnje valentinovo še bolj veselo, igrivo in polno zadovoljstva, vam podajamo nekaj krasnih in ljubeznivih idej. Otroci bodo v njih zagotovo uživali!  

1. Peka piškotov v obliki srca

Z otrokom specita piškote v obliki srca ter jih odnesita najdražjim, prijateljem ali sosedom. Majhna pozornost bo nasmeh na obraz narisala prav vsem. Piškote lahko pobarvate z rdečo jedilno barvo ter okrasite z mrvicami, oreščki ali kokosovo moko. Pustite domišljiji prosto pot! Lahko pa namesto piškotov spečete torto v obliki srca in svoje ljubljene povabite na košček!

2. Raziščite zgodovino lectovega srca

Lectovo srce je prav posebno slovensko medeno pecivo. Njegova zgodovina sega v 18. stoletje … No, več pa raziščita skupaj z otrokom. Članki in video vsebina na to temo vaju čaka na spletu, lahko pa obiščeta tudi kakšno od lectarskih delavnic ali pa kar Lectarski muzej v Radovljici.

3. Pisanje drugačnega pisma ljubezni

Z otrokom napišita nekomu, ki ga imata rada, pismo ljubezni. To naj vsebuje skrbno narisano risbo ter vsaj 10 razlogov, zakaj je to osebo tako lahko imeti rad. Takšno pismo lahko napišeta tudi sama sebi in razmislita o svojih dobrih lastnostih. 

4. Izdelajta darilca za najdražje

Z otrokom izdelajta simbolna darilca za tiste, ki so vama najbližje. Mame, tete, babice, očetje, dedki, strici, prijateljice in prijatelji bodo zagotovo navdušeni! Izdelajta čisto svoja unikatna mila, podarita svoje unikatne dišave, izdelajta čudovite biserne zapestnice, s posebnim spiralnim umetniškim pripomočkom narišita izvirno voščilnico ali ustvarita zvezdnato Nebulous stars akvarelno razglednico

Nakup

5. Igrajta se miselne in druge igre na temo ljubezni

Tale miselni izziv v obliki srca je prav nalašč za ta dan ali pa za vsak dan, če ga podarimo tistemu, ki ga imamo radi! Pa tale Amorjev tudi! Lahko pa z otrokom iščeta, kdo najde več besed na črko L (kot ljubezen) ali pa izdelata iz papirja origami srčke. Zagotovo najdeta še kakšno igro, ki bo na pozitiven način popestrila valentiovo – tudi Človek ne jezi se lahko prav lepo povezuje igralce, če le krotijo svojo jezo. ;) 

Nakup

6. Poslušajta glasbo, ki opeva ljubezen in radost

Te je res ogromno. Prisluhnita in zaplešita zraven! Tudi klasično glasbo lahko spoznavata na tak način, saj ljubezen res vrti svet naprej. Začneta lahko na primer z Beethovnovo Odo radosti, ki je med drugim tudi evropska himna.

7. Spoznavajta slovenske običaje

Okoli svetega Valentina so se v naših različnih pokrajinah spletli različni običaji. Skupaj ugotovita, kaj pomeni rek: Sveti Valentin prinese ključ do korenin. Če je otrok že nekoliko starejši, lahko valentinovo krasno povežeta z gregorjevim, pomladnim dnem, ko se ptički ženijo.

8. Tematska poslikava obraza

Februar je čas pusta, zato bo tematska poslikava obraza tudi za valentinovo povsem na mestu. Porišita svoj obraz s srčki, rožicami ali drugimi lepimi simboli. Morda pa kje ujameta otroško valentinovo zabavo in sta poslikave deležna kar s strani pravega umetnika …

9. Pripravita zdrav ljubezenski oziroma ljubezniv napitek

Zdrav ljubezniv napitek lahko pripravita iz kakšnega okusnega čaja rdeče barve – brusnica, malina, jagoda ali hibiskus bodo odlični za to! Dodajta ščepec prav posebno radostnega cimeta, sok nasmejane limone in žličko srečnega medu – tako bo napitek zagotovo izpolnil vse kriterije ljubeznivega! :) Lahko pa zanj uporabita rdečkasto sadje (jagode, rdeče pomaranče, jabolka ..) in si pričarata zdrav valentinov smuti! Naredita si še pogrinjek s srčki in nazdravita še na mnoge dni, polne razumevanja in ljubeznivih ustvarjalnih idej!

 

 

Najnovejše objave

Kategorije igrač