5 idej za rojstni dan ali praznične dni, kadar je otrok bolan

Oh, res je neprijetno, kadar je v hiši bolezen. Sploh zimski čas nam jo rad zagode na to temo tako ali drugače. 

To pa običajno pomeni prilagajanje situaciji, spreminjanje načrtov, seveda pa še najbolj upanje in usmerjanje energije, da bo bolezen čimprej in v celoti odšla! Še odrasli znamo biti kdaj razočarani, kadar moramo zaradi bolezni ali višje sile spremeniti načrte, zato z lahkoto razumemo otroke, da niso prav zadovoljni, kadar ne smejo na praznovanje k prijatelju ali pa morajo celo svoj rojstni dan preživeti doma brez druženja. Seveda govorimo o blažjih, prehodnih boleznih, ko je otrok živahen, a ima morda povišano telesno temperaturo, malce kašlja ali mu iz nosa visi svečka … 

1. Dan pričnite s pesmijo

Otroku radostno zapojte pesem Vse najboljše. Potem pa skupaj na spletu poiščita zanimive izvedbe te pesmi oziroma različice njene angleške verzije Happy birthday. Na primer izvedbo, kjer jo zapoje čisto prava papiga, zalaja pes … Poslušajta tudi kakšno smešno ali pravljično različico ali kako jo zaigrajo različni inštrumenti znotraj različnih glasbenih slogov. To zna biti res zabavno ter poučno hkrati! Če imate doma kakšno glasbilo, kot je na primer tale barvit ksilofon iz lesa, se pesem lahko tudi naučita zaigrati.

2. Žrebanje priljubljenih aktivnosti

Na listke napišite bolj umirjene aktivnosti, ki jih otrok rad počne, jih dajte v lep kozarec ali praznično škatlo, otrok pa naj potem izžreba, kaj bo počel oziroma kaj boste počeli. Na listek lahko napišete na primer:

Naj ima otrok občutek, da je potek njegovega najljubšega dneva kljub bolezni v njegovih rokah.

3. Lov na zaklad z darilom

Še preden se otrok zbudi, mu pripravite lov na zaklad z rojstnodnevnim darilom – zanj bo to kljub manj lagodni situaciji pravo doživetje. Napišite 10 namigov, ki naj vsebujejo različne uganke in zagonetke ter jih smiselno razporedite po različnih »postajah« znotraj doma. Na zadnji naj ga pričaka težko pričakovano darilo. Darilo zavite trikrat ali pa ga položite v škatle treh velikosti, da bo vznemirjenje ob odvijanju trajalo še dlje. 

4. Peka praznične torte

Četudi morda niste slaščičarski ekspert, se z otrokom lotita peke torte, lahko celo take, ki je ni treba peči. Namig: Prebrskajte splet na temo: presne torte! Lahko pa se znajdete tudi tako, da malce improvizirate po krajši poti tako, da kupite že pečene oblate, ki jih obilno obložita z različnim sadjem (naj ga izbere otrok) ter prelijeta oziroma premažeta z najljubšim sladkim prelivom (temna čokolada, smetana …). Pri celotnem postopku naj otrok glede na svoja leta sodeluje, kolikor je le mogoče.

5. Izdelovanje rojstnodnevnih vabil

Kadar otroka pesti blažja bolezen in mora zato biti doma ter na svoj veliki dan spustiti praznovanje, lahko skupaj izdelata krasna voščila za praznovanje, ko pač bo. Če je otrok dovolj star in ima dovolj energije ta dan, jih lahko tudi sam napiše. Za datum in uro zabave naj pusti prazen prostor, kamor ga vpiše, ko se naknadno dogovorite, kdaj bo končno praznoval, ko se pozdravi. Voščila lahko izdelate res izvirno, ni treba, da so na jih vedno torta in baloni. Lahko se prelevita v prava drzna umetnika in s pomočjo pripomočka za ustvarjanje spiralne umetnosti ali s pomočjo res navdušujoče spin art napravice naredita barvita unikatna vabila. Drznita si biti drugačna in samosvoja!

Pomirite se s situacijo

Še preden pa se lotite katere koli od zgornjih ustvarjalnih idej, je pomembno, da se pomirite s situacijo, da sprejmete drugačno pot in izzive praznovanja. Otrok bo začutil vaš mir oziroma nemir, zato je pomembno, da skušate ostati mirni in radostno sprejmete priložnost za drugačno slavje. Morda mu bo ravno to čez dolga leta ostalo v drugačnem, a enem od lepših spominov.

Najnovejše objave

Kategorije igrač