6 igrivih idej, kako otroku popestriti pustne dni

Pust je pred vrati! Priznamo, da je to naš najljubši praznik! Toliko zabavnega, razigranega, slastnega in ustvarjalnega prinaša!

Da bodo pustni dnevi še posebej raznoliki, jih z otroki lahko posebej popestrimo. Oh, kaj vse se da početi na to temo! Mi vam podajamo 6 razigranih idej, zagotovo pa boste kakšno našli tudi sami.

1. Načrtovanje pustne preobleke

Nekaj dni ali celo tednov pred začetkom pusta, ki je najbolj glasen na pustno soboto, v nedeljo in potem še v torek, je dobro najti idejo za pustno preobleko. Kostum lahko z nekaj spretnosti zašijete sami, lahko ga kupite ali pa kreativno uporabite različna oblačila in pripomočke, ki jih imate doma. Pustite otroku, da pri tem čim bolj sodeluje s svojimi idejami in tudi pri pripravi. Če kostum šivate, vam lahko podaja blago, gumbe ter spremlja, če vam gre šivanje dobro od rok. Šolarjem lahko dovolite, da na šivalnem stroju zašijejo kaj tudi sami, predšolski pa se lahko preizkusijo v ročnem šivanju.

Moja usnjena torbica

2. Izdelava inštrumentov

Pustne šeme običajno spremlja živahen hrup izpod različnih inštrumentov. Uporabite lahko tiste, ki jih imate doma, na primer priročen lesen barvit ksilofon, majhen otroški tamburin, piščalke ali kraljestvo ropotuljic, lahko pa glasbila izdelate tudi sami iz odpadne embalaže. Z lahkoto boste izdelali boben in ropotulje, z nekaj spretnosti pa tudi kitaro ali kakšno trobilo. Ne pozabite, da maškare rade tudi kaj veselega zapojejo!


Leseni ksilofon

3. Spoznavanje ljudskih običajev

Pust je lepa priložnost za spoznavanje ljudskih običajev in kulturne dediščine doma in po svetu. S pomočjo knjig in spleta raziščite res zanimive like cerkniških laufarjev, ptujskega kurenta ali beneške maske, zanimivo pa je tudi raziskavanje pisanih kostumov, ki spremlja slavni pustni karneval v Riu de Janeiru. Kraje sveta in njihovo raznolikost pa lahko potem raziskujeta še širše s pomočjo prvega interaktivnega Atlasa sveta iz tehnološko napredne zbirke knjig KUKU – Zabavno učenje, v kateri je že sedem različnih knjig!


Interaktivna knjiga KUKU - Atlas sveta 

4. Peka bolj zdravih pustnih sladic

Najboljše pustne dobrote so zagotovo tiste, ki jih spečemo doma. Tudi če morda na prvi pogled niso takšne, kot tiste iz trgovine. Prednost peke doma je, da lahko recepte prilagodimo tako, da nam res ustrezajo. Belo moko lahko nadomestimo s pirino ali polnozrnato, sladkor z medom ali suhim sadjem ter tako naredimo bolj zdravo različico krofov, flancatov ali mišk! V miške na primer lahko naribamo tudi jabolka, namesto s sladkorjem pa lahko dobrote posujemo z drobno mleto kokosovo moko! 

5. Organizirajte pustno zabavo

Za svoje dedke, babice ali prijatelje organizirajte domačo pustno zabavo. Ta sploh pride prav, kadar je na pusta napovedano slabo vreme! Specite zelene ali modre kokice – tako da koruzi dodate nekaj zelene ali modre jedilne barve, lahko celo spečete zelene krofe ali pripravite kaj drugačnega, morda že rahlo odštekanega! Povabljeni naj seveda pridejo v pustnih kostumih. Komur to ne uspe, mu ob prihodu naredite zabavno obrazno poslikavo in nadenite pisan papirnat klobuček. Povabljenim lahko otrok pripravi celo nekoliko drugačno pustno predstavo, v katero naj vključi še nekaj čarovniških trikov ali celo zabavne znanosti. Tale čarovniški komplet ali tale sluzasti set znata ob takih priložnostih priti še kako prav!

Moj prvi sluz in plastelin - znanstveni set

6. Obiščite pustni karneval ali rajanje

Najlepše je srečati tudi druge pustne šeme, jih opazovati ter se z njimi poveseliti, zato je obisk najbližjega pustnega rajanja odlična ideja. Lahko pa z družino obiščete tudi kraje, kjer je pustna tradicija še bolj izrazita. Obisk Ptuja, Cerkna, Cerknice ali Rezije bo otroku ostal v nepozabnem spominu!


Foto: Kurentovanje.net

Želimo vam krasno ustvarjanje in navihano pustovanje, Pustu pa, da res dobro prežene zimo, saj že vsi komaj čakamo zeleno pomlad!

Najnovejše objave

Kategorije igrač