Kakšni so poklici prihodnosti in kako otroke pripraviti nanje?

Za vzgojo otroka je potrebna cela vas, pravi eden od znanih afriških pregovorov.

Prav tako pa je cela vas, če na kar mesto, potrebno, kadar je govora o izobraževanju otrok. Ker se izobraževanje – ne zgolj šolanje – otroka odvija ves čas, prav vsak trenutek in ne samo v šoli ali usmerjenih obšolskih aktivnostih, je pomembno, da otroku omogočimo dostop do vsebin, ki so in bodo koristne v njegovem življenju. Zgodnje izobraževanje, ki je priprava tudi na bodoče zaposlitve, v prvi vrsti vsebuje ogromno količino proste igre in skrbno izbranih igrač ter didaktičnih pripomočkov. Vedno dobra izbira so znanstveni, ustvarjalni in drugi seti znamke 4M, ki otroke med igranjem učijo znanosti, prazgodovine, robotike, kemije, fizike, ekologije in drugih predmetov, tako da se otroci zabavajo in se pravzaprav niti ne zavedajo, da skozi igro osvajajo določena znanstvena oz. tematska področja.

Kaj boš, ko boš velik, velika?

To vprašanje odrasli otrokom postavljamo precej pogosto. Dobro je, da njihove odgovore še podčrtamo z dodatno motivacijo in občutkom, da jim lahko uspe, kar si zamislijo, čeprav morda dobimo odgovor: voznik rakete, učiteljica v cirkusu, ustvarjalka eko materialov iz odpadnega sadja, sadilec dreves v puščavi … Res je pomembno, da pri iskrivem otroškem odgovoru ne zamahnemo z roko in rečemo: »Ah, to sploh ne obstaja!« ali »Tega pa nihče ne potrebuje!« ali »To lahko delaš samo v prostem času …«. Pustimo otroški domišljiji, energiji in vizijam prosto pot. Res do potankosti vemo, kakšna bo prihodnost in kakšni poklici bodo takrat (najbolj) služili svetu?

Razvijanje različnih veščin 

Da bomo otroka najbolje pripravili na poklice prihodnosti oziroma na njegov poklic, je najbolje, da mu v zgodnjih letih pustimo čim več časa za prosto igro. Ta ima namreč mnogo več koristi, kot zgleda na prvi pogled. Poleg tega pa bodo otroka pri ustvarjanju na videz daljne prihodnosti podprle skrbno izbrane igre, igrače in drug material. Igrače naj poleg zabavnosti in uporabnosti krepijo tudi motorične veščine ter logično razmišljanje, igre moč sodelovanja in povezovanja, različni ustvarjalni, znanstveni in kreativni seti pa spoznavanje različnih tem in področij življenja.

Nekaj praktičnih predlogov za razvijanje tematskih področij 

Da bo vaš otrok lažje osvojil poklice prihodnosti, vam podajamo nekaj zanimivih in uporabnih predlogov za razvijanje različnih tematskih področij.

Razvijanje otrokovih osebnostnih lastnosti

Poleg krepitve otrokovega znanja in splošne razgledanosti je izredno pomembna tudi krepitev določenih otrokovih osebnostnih lastnosti, ki bodo otroku v odrasli dobi omogočale lažje spopadanje s poklicnimi in življenjskimi izzivi. Najpomembneje med njimi so:

  • pozitivna naravnanost,
  • kreativnost izven meja (razmišljati in delovati "out of the box"),
  • neusahljiva motivacija,
  • dobre komunikacijske spretnosti,
  • bujna domišljija,
  • delovna disciplina,
  • timsko (so)delovanje,
  • samozavest in pozitivne vrednote,
  • neustrašnost (do sprememb) in prilagodljivost.

Kadar koli boste z otrokom krepili zgornja področja, veste, da ga pripravljate na življenje v velikem svetu. Sodoben svet je ves čas poln sprememb, informacij in vsakdan novega znanja, zato je pomembno, da se otrok znajde in uživa v takšnem okolju. Za naše prednike izpred sto let bi bil to pravi kaos, nam in našim otrokom pa to predstavlja realnost, ki jo v večini z veseljem tudi znamo živeti.

Najboljše učenje je učenje brez odpora

Najboljša priprava na poklice prihodnosti je učenje brez odpora. Največkrat se izkaže, da je to izkustveno učenje, skozi katerega otroci sami praktično spoznavajo učno snov in nove učne ter življenjske teme. Odlično se na tem mestu izkažejo skupno kuhanje, vrtnarjenje, skrb za hišnega ljubljenčka, pomoč pri gradnji in urejanju prostorov in druge vsakdanje aktivnosti. Za poglobljeno eksperimentalno izkušnjo in razumevanje pa so vedno v kombinaciji z ustreznimi  knjigami dobri znanstveni in kreativni kompleti, ki otroku omogočijo, da se z določeno temo spoznava v lastnem ritmu, v prijetnem okolju in na zabaven ter razumljiv način.

 

Najnovejše objave

Kategorije igrač