Igre, igrače in bonus predlogi za preživljanje spomladanskih počitnic z otroki

Kakšne igre in igrače gredo z nami na spomladanske počitnice? Zagotovo vsaj malce drugačne, kot na poletne. 

Pomlad s svojo zeleno svežino in prijetnim soncem vabi seveda tudi ob morje, a so spomladanske morske počitnice so prežete z drugačnimi aktivnostmi, kot poletne počitnice ob morju.

Prva izbira so pripomočki za opazovanje narave

Brez dvoma pomlad ponuja paleto novih pogledov, ki jih je zima skrivala. Živali pridejo spet na plano, ptice selivke se vrnejo, trate in gozd ozelenijo, dnevi so daljši. Na seznamu počitniških aktivnosti – neglede na kraj počitnic – ne sme manjkati aktivnost opazovanja narave oziroma okolice. Kakovosten otroški daljnogled znamke National Geographic s trikratno povečavo skoraj mora biti v malčkovi torbi, no, nekateri imajo raje raztegljivega gusarskega z osemkratno povečavo. Otroci res uživajo, ko opazujejo oddaljeni svet od blizu. Res navdušujoče je opazovati ladje na obzorju, ptice na vejah, srne v daljavi, oddaljena mesta …

Raziskovalni pohodi zahtevajo svojo opremo

Kadar gre za spomladanske počitnice kje v naravi, bodo raziskovalne igrače prišle najbolj prav. Na orientacijske, opazovalne, raziskovalne in druge pohode je poleg dovolj tekočine, nekaj hrane, dobro zraven za vsak slučaj vzeti kompas in voki-toki z dosegom do 6 kilometrov. Vsekakor se ni treba izgubiti, da smete uporabiti ta dva poučna in zabavna pripomočka! :) Morda otrokom pripravite mali orientacijski lov na zaklad, da se preizkusijo v veščinah razmišljanja, komunikacije in orientacije na varen in zabaven način.

Praktično in nostalgično - potovalne igre

Katere družabne igre so najboljše za na počitnice? Potovalne seveda! Singa Games in Purple Cow ponujata izjemen nabor kar 13 potovalnih iger. Tukaj najdete vse od tradicionalnih Človek ne jezi se, Bingo, Šah, Vislice in podobnih zimzelenih iger vašega in našega otroštva, pa vse do nekoliko bolj modernih različic, kot so Lov na zaklad ali Dirka z avtomobili. Potovalne igre so vsekakor nepogrešljiva oprema v počitniških kovčkih, tako spomladi kot v vsakem drugem letnem času. 

Piknik na odeji z igro Resnica ali izziv

Odlična zabava za vso družino zna biti piknik na trati, ob obali, na vrtu ali igrišču! Posebej če je še malo »zabeljen«. Z igro Resnica ali izziv za zunaj bodo družinski člani in prijatelji o vas spoznali zabavno resnico, če ste le dovolj pogumni! Lahko pa se namesto povedati resnico odločite tudi za izziv – vendar pričakujte marsikaj! Da ne boste na koncu obžalovali, zakaj se niste najprej odločili povedati resnico, izziv pa prepustiti drugim. Zagotovo gre za izjemno zabavno in povezujočo igro – pazite, da se vam od smeha hrana ne zaleti! ;)

Potovalni raziskovalni seti so pika na i

Ker otroška radovednost, domišljija in ustvarjenje novih idej nimajo meja, je željo po raziskovanju in učenju novega dobro podpreti z ustreznim materialom in pripomočki. Če jim rečete raziskovalne igre oziroma pustolovske igrače, bodo otroci nanje planili še bolj, kot če jih omenjate zgolj v povezavi z učenjem. :)

Res kakovosten in širok nabor praktičnih eksperimentov za na pot ima znamka Purple Cow, ki je znana po svoji izvirnosti, dovršenosti in poučnosti. Na voljo so eksperimenti oziroma raziskovalne igre na temo vodnih eksperimentov, statične elektrike, čarobnega peska, pene in mehurčkov, optičnih iluzij in čudežnih magnetov. Poleg tega sta na voljo še dva prav posebna zunanja pustolovska seta, in sicer Mladi detektivi in Mladi pustolovec, ki učita otroke detektivske in preživetvene strategije, ki vedno lahko pridejo prav.

Kaj pa se igrati na dolgi poti v avtu?

Miselne igre za staro in mlado! Poleg naštevanja živali, krajev in drugih besed, ki se začnejo na različne črke, bodo miselne igre zaposlile in umirile bistre glavice. Tale najnovejša miselna kocka v izvedbi 2x2 ali 3x3 bo zagotovo dala mladim možganov vetra, pa čeprav je svetovni rekord v njenem sestavljanju le 3,47 sekunde! A do tja je dolga pot in dolga vožnja z avtomobilom, vlakom, letalom ali avtobusom je pravi prostor za poglabljanje vanjo.

Sicer pa bodo zabavali tudi drugi miselni izzivi – odvisno od otrokovega zanimanja in starosti, na primer izziv s ključem, v katerem ni naključij ;), miselni izziv s torto, ki je vse prej kot sladek :), ali pa odličen lesen izziv z živalmi v treh različicah – opice, sloni ali mačke.

Bonus predlogi kakovostnih iger in aktivnosti na prostem na spomladanskih počitnicah

Branje je vedno dobra izbira. Knjige so vedno dostopne, če se le malo potrudite. Bralno rutino pred spanjem lahko ohranite tudi na počitnicah. Izbiro vsebine pa le prepustite otrokom. Za spremembo lahko pravljico za lahko noč preberete zunaj, potem pa hitro smuknete v posteljo.

Igre z žogo naj ne gredo v pozabo – prijetno razgibajo, razvedrijo in poskrbijo, da morebiten nemir in slaba volja izgineta. Poleg nogometa ali košarke se lahko igrate igro Med dvema ognjema, metanje žoge skozi obroč …

Krede naj bodo del obvezne opreme! Risanje po tleh je izjemno zabavno, prav tako pa igranje iger Zemljo krast, Ristanc …

Si  upate sprejeti prav poseben izziv, ki družno povezuje? Preživite vsaj en dan brez telefonov, tablic, računalnikov, konzol in drugih razvedrilnih naprav, ki večkrat manjšajo kakovost naših odnosov, našo pozornost in pristno zanimanje za svet.

Kolesarjenje, rolanje ali raziskovalna vožnja s skirojem zna v novem okolju biti prava pustolovščina! Seveda ne pozabite na čelado in ščitnike!

Obiščite vsa otroška igrišča in parke v počitniškem kraju – veselja in igrivosti pri tem ne bo zmanjkalo!

Če imate možnost zakurite taborni ogenj in si pripovedujte zabavne zgodbe in anekdote.

Ne pozabite napisati razglednic! Čeprav se morda komu to zdi že malce staromodno, jih bodo babice in dedki zagotovo veseli – otrok pa bo zraven še malo utrdil pisanje pisanih ali drugih črk. Zvito, kajne? ;)

Najnovejše objave

Kategorije igrač