Več kot 6 super predlogov za praznovanje velike noči z otroki

Bliža se velika noč. Vsi jo že nestrpno pričakujemo. Nekateri njeno simboliko, drugi praznične dobrote ali pač prost dan. 

Nad njo so še posebej navdušeni otroci, sploh če jih vključimo v celotno velikonočno zgodbo. Kako so lahko praznični dnevi v krogu najmlajših še bolj polni, pestri in zabavni vam, bomo napisali spodaj. Čaka vas več kot 6 krasnih predlogov – čim več jih uresničite skupaj z otroki! 

1. Lov na velikonočni zaklad je večni hit!

V mnogih državah po svetu, tudi v Sloveniji, se je zadnja desetletja razvila nekakšna moda iskanja velikonočnega zaklada. Običajno gre za iskanje pirhov, čokoladnih jajčkov in manjših darilc na trati, v gozdu ali doma. Zadnje darilo, ki ga otroci najdejo, je običajno nekoliko večje, saj gre za darilo velikonočnega zajca, ki vsako leto skrbi za lepo vreme in dobro razpoloženje ob tem prazniku. Kakšno je to darilo, je odvisno od »posameznega zajca«! :)

V Singi se vedno nagibamo k darilom, ki združujejo prijetno in koristno, kot so na primer sestavljanke Animal planet z naravnim motivom, odštekane štampiljke, ki lahko ustvarijo na tisoče različnih slik, in sicer na temo pošasti, mode ali dinozavrov, kakovosten otroški daljnogled, s katerim lahko naokoli pogledamo, če se velikonočni zajček res kje skriva, set potovalnih iger, s katerimi bo mogoče kjer koli – zunaj ali doma – prevetriti mlade možgančke in se zraven zabavati, komplet za znanstveno čaranje (brez zajca ;) ) in še mnogo idej za učenje in igro. Dekleta bodo izjemno vesela daril znamke Nebulous Stars, ki očarajo, navdušijo in začarajo – na primer domišljijski pliškoti, velika zvezdna punčka, kozmični nakit ... 

Da bo izbor lažji, smo vam pripravili nepozabno velikonočno ponudbo daril za otroke, v kateri bo vsak glede na otrokova zanimanja, starostno skupino in posebne želje, našel zanj kakšno kakovostno in privlačno presenečenje. Poleg tega smo na ves izbor dodali še velikonočni popust, tako da bo velikonočni zajček še lažje pripravil svoja presenečenja!

Preveri ponudbo

Ne pozabite, da lahko lov na velikonočni zaklad pripravite tudi zunaj in zraven naredite pravo pustolovščino, v kateri otroci lahko preizkusijo svoje znanje, različne spretnosti in se učijo komuniciranja s skupino – lahko tudi z voki-tokijem! To zna biti še posebej zabavno!

2. Spoznajte velikonočne simbole in jih poglejte od blizu

Dobro je, da otroku na zanimiv način predstavite velikonočne simbole, saj so pravzaprav del naše tradicije. Naj ne bo ta dan samo čas za prehranjevanje, temveč tudi za bolj poglobljen pogovor in medsebojno povezovanje. Če slučajno ne veste, naj vam namignemo, da rdeči pirhi predstavljajo Kristusovo kri, šunka njegovo telo, potica trnovo krono, hren pa žeblje. Otroku seveda te stvari predstavite letom primerno, da ne bo na koncu več škode kot koristi. Včasih je pač bolje kakšno leto tudi počakati, če je otrok še majhen in so mu stvari še preveč abstraktne. Kljub vsemu je dobro, da negujemo otrokov pravljični svet in da ga postopoma uvajamo v bolj realne dele življenja.

Izjemno zanimiva dogodivščina na to temo – primerna za vse starosti – pa spoznavanje velikonočnih dobrot s pokušanjem in opazovanjem. Pri tem lahko uporabite kakovosten in dostopen otroški mikroskop znamke National Geographic ter s njegovo pomočjo pogledate trdo kuhano jajce, drobtinico potice, hren …

3. Pobarvajte pirhe z naravnimi barvami

Kaj če bi letos pobarvali velikonočna jajca samo z naravnimi barvami? Otroci so navdušeni nad tem početjem. Krasno rjavo-rdeča boste dobili, če jih boste kuhali v olupkih rdeče čebule, temnovijolična z naravnimi bleščicami pa, če jih boste kuhali v črnem vinu. Res lepo uspejo, če jih boste barvali na enega od teh dveh načinov. Hkrati pa vam takšen izbor barv omogoča pogovor o ekologiji, recikliranju, naravnih materialih in tako dalje. Obarvana jajca potem lahko otroci še porišejo z barvicami ali jih okrasijo z nalepkami – fantje s tattoo dinozavrovimi (ja, tudi na pirhih se obnesejo), dekleta pa jih porišejo z Nebulous Stars svinčniki z unikatnim peresom. Lahko tudi obratno. Zakaj pa ne! ;)

Ne pozabite na lepo okrašeno velikonočno mizo! Iz papirja lahko izrežete velikonočne motive ter jih pobarvajte, lahko pa si s pomočjo Nebulous stars domišljijskih živalic, ki jih morate pobarvati sami, omislite nekoliko bolj domišljijski pogrinjek. 

4. Izdelovanje voščilnic in pisanje lepih sporočil

Nekaj dni prej z otrokom izdelajte voščilnice z velikonočnimi simboli – brez pirhov, zajčkov in piščančkov seveda ne gre. Namesto voščilnic lahko izdelata tudi manjše sličice, na katere napišete lepe želje, lahko tudi lepe pozitivne misli. Sprostite domišljiji prosto pot. Naj bo letos malce drugače. Vsakemu za praznično mizo pripravite skrivno sporočilo s pozitivno vsebino, na primer: 

  • Hvala, ker si.
  • Brez tebe bi bilo življenje dolgočasno.
  • Toliko radosti kot premoreš ti, nima nihče.
  • Sij kot sonce še naprej!

5. Branje in igranje na temo velike noči za najmlajše

Otroci imajo najraje zajčje zgodbe – izmislite si zgodbo o velikonočnem zajcu ali najdite na to temo kakšno knjigo. Pri tem vam lahko pomaga kakovostna govoreča knjiga o živalih ali pa se obrnite na svoj vrelec znanja in idej. Zgodbe o živalih za res najmlajše pa lahko nadgradite z govorečo kartonko Domače živali, ki je manjše velikosti, tako da jo lahko udobno v rokah držijo tudi najmlajši.

Najmlajši se lahko sprehajajo naokoli s svojo leseno račko ter igrajo s kakovostno leseno natikanko v obliki račke in skakajočimi lesenimi zajčki, ki so pravi velikonočni hit! 


Nakup

6. Skupaj poglejte v nebo

Ali veste, da je del velike noči mogoče najti tudi na nebu? Z izredno kakovostnim in zmogljivim teleskopom lahko najdete ozvezdje Zajca! To resnično obstaja! Zraven seveda raziščite ostala ozvezdja, ki vam jih ponuja pomladansko nebo, ter razvijte pogovor o večno zanimivem in skrivnostnem vesolju. Če boste odprli s tem vrata otroški radovednosti, vam pri tem lahko pomaga izjemna interaktivna knjiga Vesolje, ki je prava enciklopedija o vesolju!

Nakup

Pa še nekaj idej

Poleg zgoraj naštetega je še mnogo možnosti, kako otrokom popestriti sončne velikonočne dneve. Barvanje pobarvank otroke vedno navdušuje in umirja hkrati. Tudi iz spleta si lahko pridobite različne velikonočne motive pobarvank po otrokovi izbiri. Poleg tega lahko z otroki z različno dekoracijo skupaj okrasite dom. Poskusite vsaj del dekoracije narediti sami. Lahko pa se odpeljete tudi na izlet v kraj, ki v imenu vsebuje besedo »velika« ter povežete zgodbo kraja z veliko nočjo. Velike Lašče, Velika planina, Velika Nedelja ter drugi bolj ali manj veliki in znani kraji Slovenije vas pričakujejo. :)

Pa res lepo praznujte. Ob tem se spomnite, da je resnično srečo moč začutiti, kadar se jo deli z drugimi. 

Najnovejše objave

Kategorije igrač