8 pustolovskih idej za preživljanje počitnic na zraku

Počitnice so tu! To je odlična priložnost za drugačno preživljanje časa kot med šolskim letom!

Če je med letom več časa preživetega bolj statično za učbeniki in ekrani doma, v šoli ali na prostočasnih aktivnostih, naj bodo počitnice namenjene ravno obratnemu načinu: gibanju, raziskovanju in uživanju na zraku!

Nekaj odličnih idej, kako to storiti, vam bomo podali spodaj, seveda pa je dobro, da ob iskanju dodatnih predlogov predvsem prisluhnete otrokom, kajti  prav oni imajo neomejen dostop do domišljije in znajo res navdušiti s svojimi domislicami.

1. Raziščite okolico doma kot pustolovci

Čeprav se okolica doma zdi poznana, postane pogled nanjo čisto drugačen, če se nanjo pogleda skozi daljnogled pustolovca. Če na stvari okoli svojega bloka ali hiše pogledamo čisto od blizu ali zelo od daleč, se kar naenkrat pokaže svet, ki ga sicer ni opaziti. V daljavi lahko končno opazimo visoka drevesa, na katerih gnezdijo ptice, opazujemo lahko vedno spreminjajoče se nebo – sploh nočno je zanimivo, kadar vanj pogledamo z zmogljivim teleskopom – ali pa vidimo, da so na stavbo v bližini namestili sončne celice … Kadar se osredotočimo na pogled ob blizu pa takoj pred našimi nogami oživi svet trav, mravljic in drugih živalic, rastlin ter kamenin. 

Obvezna oprema za takšno raziskovanje naj bo povečevalno steklo, dober kompas, daljnogled in čutara oziroma steklenka z vodo. Pa ne pozabite na primerno obleko in zaščito pred insekti, sploh če se boste namenili v bližnji gozd!

2. Skrivalnice z nadgradnjo

Otroci obožujejo skrivalnice in lovljenje. Sploh zunaj je to mnogo bolj udobno, varno in zabavo, ker je več prostora in možnosti. Kadar je na dvorišču več otrok, se je mogoče igrati nekoliko drugačne skrivalnice, sploh ko ima vsak od otrok svoj voki-toki. Ustvarita se lahko dve ekipi ali pa je vsak otrok ekipa zase. Takšna igra krepi iznajdljivost, ki jo otroci v svojem življenju še kako potrebujejo, veščine komunikacije, socialne stike, hkrati pa telo razgibajo do zadnje celice. Otroci igri lahko dodajo še svoja pravila in si igro tako naredijo še bolj zanimivo in zabavno.

3. Učenje preživetvenih tehnik v naravi

Odlična možnost je obisk različnih taborov ali izletov, kjer se je mogoče naučiti osnovnih tehnik preživetja: kako postaviti šotor ali bivak, kako pripraviti ognjišče ter varno zakuriti ogenj in še kaj. Pred obiskom takšnega dogodka pa je mogoče pomembne preživetvene tehnike raziskati in preučiti kar v okolici doma, in sicer z odličnim kompletom Mladi pustolovec, v katerem se skriva več kot dvanajst preživetvenih trikov in strategij. Ker pridobljeno znanje nikoli ne zastara ali kar izgine, je to zagotovo dobra počitniška naložba. Če vaš otrok še ne ve, kako destilirati in prečistiti vodo, kako ustvariti vodo iz rastlin, kako prižgati ogenj brez vžigalic, kako narediti sončno peč, sončno uro in še kaj, mu bo ta komplet odprl vrata v nov svet. Poglejte si kratek video o tem, kaj vse čaka vašega otroka ob odpiranju te poučne in zabave pustolovske škatle.

4. Ni poletja brez vodnih iger

Vodne igre naj bodo redno na sporedu. Otroci jih res obožujejo, najsi gre za navadno škropljenje z vodnimi igračami, sestavljanje odličnega robota za milne mehurčke, obmetavanje z vodnimi baloni, kopanje in čofotanje v napihljivem bazenu, raziskovanje značilnosti vode z vodnimi eksperimenti ali pravo znanost z milnimi mehurčki. Poleg tega so igre, ki vsebujejo vodo, poleti izredno osvežujoče, saj preganjajo neznosno vročino, hkrati pa ravno zaradi vročine ni skrbi, da bi se kdo zaradi mokrote prehladil.

5. Ustvarjanje eko igrač in igrač iz recikliranih materialov

Ustvarjanje igrač in pripomočkov iz recikliranih materialov (odpadna kartonska in druga embalaža) ali materialov, vzetih iz narave (palice, kamni, les …), bo otroke z malo pomoči odpeljalo globoko v čarobnost ustvarjanja in snovanja novega. Na trgu je mogoče dobiti tudi kakovostne poučne igrače, ki jih mora otrok sestaviti sam, kot so na primer eko raketa, recikliran generator na veter ali priljubljena vetrna turbina.

6. V eni roki sonce, v drugi solarna igrača

Poleti lahko z otrokom še posebej raziščemo značilnosti in vpliv sonca. Kako je le-to močno vpleteno v sončni sistem in kako vpliva na vesolje, je mogoče raziskati s pomočjo odličnega igralno-učnega pripomočka Sončni sistem ter ob podpori interaktivne knjige o vesolju, ki bo otroke zagotovo navdušila, saj je prava enciklopedija, ki ponuja poglobljen vpogled v širno vesolje. Ker je najtrajnejše učenje izkustveno, je najbolje, da si otroci izdelajo eno od solarnih igrač in s tem res ponotranjijo znanje o soncu, sončnem sistemu in še čem. Hibridni sončni sistem, Solarni robot in Letalo na solarni pogon so veliki prijatelji s soncem. ;)

S soncem, vetrom, dežjem in drugimi vremenskimi pojavi pa je najbolj povezana Vremenska postaja, ki je še en odličen pripomoček za igro in poučno zabavo na svežem zraku! 

7. Spanje pod milim nebom

Spanje zunaj zna biti res prava dogodivščina, ki si jo bodo otroci zapomnili za vse življenje. Ni nujno, da spite v šotoru nekje ob obali ali v kampu ob jezeru, včasih se tak dogodek lahko naredi na domačem vrtu ali kar na domači terasi ali balkonu – seveda ob prisotnosti odrasle osebe. Večerno opazovanje zvezd, čakanje utrinkov in pripovedovanje zgodb, ki povezujejo srca, zna tudi na domačem balkonu sredi mesta ustvariti najlepše spomine. Še prej pa seveda večerja, pripravljena zunaj na domačem žaru, in domača limonada. :)

8. Bolj umirjene aktivnosti zunaj

Včasih tudi zunaj prija preživeti čas malo bolj umirjeno.  Kdaj si otrok le želi malce spočiti, umiriti in zasanjati po svoje. Preprosto ležanje na piknik odeji je lahko izredno prijetna zunanja dejavnost, lahko pa se jo nadgradi z branjem klasičnih ali poučnih in zabavnih interaktivnih knjig, revij in otroških stripov, prav tako pa z igranjem praktičnih potovalnih in miselnih iger

Glavno počitniško vodilo naj bo …

… sproščenost, seveda! Dopustite otrokom, tudi če so že starejši, da v sebi prebudijo pravo igrivost, navdušenje in radovednost, pustite jim, da se res dobro naspijo in spočijejo, kajti vse to so temelji, na katerih se gradi naslednje šolsko leto in pravzaprav tudi življenje.

Kategorije igrač