Katera je najbolj pomembna šolska potrebščina?

Začetek šole je pred vrati. Čeprav še diši po morju in so počitnice še tu, je vmes že slišati šelestenje sveže nakupljenih zvezkov, ki se pripravljajo na prihod novega šolskega leta. 

Vsi šolarji in šolarke, včasih pa starši celo bolj, si želijo, da bi le-to bilo prijetno, zabavno in uspešno. Učenje pa resnično lahko postane uspešno in zabavno, če le ima otrok skozi vse šolsko leto pri sebi najpomembnejšo šolsko potrebščino. Teh je pravzaprav pet.

Šola naj bo najprej šola za življenje

Čeprav se včasih skoraj pozabi, da je šola v resnici namenjena pripravi na lažje, boljše in prijetnejše življenje, in čeprav včasih celo šolski sistem narekuje abstraktno učenje samo zaradi sledenja učnemu načrtu, je pomembno, da predvsem starši in pedagoški kader ne pozabimo, čemu vse je šola namenjena.

Šola namreč ni le poligon modrosti in učenosti, temveč tudi prostor za učenje sodelovanja, povezovanja, vztrajanja, sprejemanja različnosti, druženja in premagovanja različnih izzivov. Da bo sprejemanje znanja in priprava na življenje v čevljih odraslega prijetnejše, je izredno pomembno, da med vzgojo v otroku krepimo pet pomembnih vrlin. A katere so to?

Pet pomembnih vrlin za uspešno učenje

Čeprav odlično pomnjenje, logično razmišljanje in bogato znanje z različnih področij pridejo zelo prav, se v sodobnih časih nenehnega hitenja, tekmovanja in dokazovanja za točke in ocene skoraj zazdi, da prave vrednote niso pomembne. Prekomerna tekmovalnost zna v otroku zmanjšati voljo do učenja in šole, zato je pomembno, da čas redno namenjamo tudi pogovoru o pomembnih življenjskih temah ter krepitvi dragocenih vrlin, ki iz šolarja naredijo ne le modreca, temveč tudi človeka.

Pet pomembnih vrlin, ki resnično krepijo otrokov stik s šolo, družino in prijatelji, so:

  1. Zdrava samozavest in občutek vrednosti. Oboje se krepi čez trdne in iskrene odnose, v katerih je tudi prostor za utemeljeno kritiko in pohvalo.
  2. Radovednost. Ta se krepi predvsem s spodbujanjem otrokovih zanimanj, ki niso nujno povezane s šolo. Dobre knjige, igre, igrače, zanimivi izleti ter potovanja lahko spontano otroku odprejo pot do novih zanimanj, včasih celo do bodočega poklica. 
  3. Domišljija. Čeprav se zdi, da je domišljija le del pravljičnega sveta in da je morda na prvi pogled skoraj neuporabna v praktičnem življenju, v resnici ni tako. Vsi dobri – tudi uspešni poslovni – projekti so se najprej rodili iz neustrašne domišljije in vizije. Včasih nekaj zgleda nemogoče, a z drugačnim pogledom in pristopom, se stvari hitro lahko spremenijo.
  4. Pozitivno razmišljanje. Pozitivno razmišljanje je ključ, ki v življenju lahko odpre neslutene možnosti in poti. Seveda je vsem, ne le otrokom, najlažje pozitivno razmišljati, ko je vse v najlepšem redu in kadar vse teče, kot po maslu. A prava umetnost pozitivnega razmišljanja se začne šele takrat, ko nastopijo izzivi, v obliki težkih nalog in različnih preizkušenj.
  5. Motivacija. Kdor ni motiviran za določeno aktivnost (tudi za učenje …), ne bo videl smisla, da to tudi počne. Veliko pogovorov, pozitivnih afirmacij, ljubečega okolja, pristne družbe in še česa je potrebnega, da bo otrok rad hodil v šolo in se brez upora učil. Če se otroku reče, da so v šoli pomembne le ocene ali pa denar, ki ga bo nekoč zaradi tega zaslužil, se zna zgoditi, da bo dolgotrajna pot učenosti postala neprijetna. V otroku je potrebno zbuditi smisel, misel na njegovo poslanstvo ter njegov unikaten doprinos svetu.

Kakovostni šolski pripomočki so del uspešnega učenja

Seveda je pomembno, da otrok za šolo ni opremljen le s samozavestjo, radovednostjo, domišljijo, pozitivnim mišljenjem in motivacijo, temveč tudi, da ima na voljo ustrezne knjige, učbenike, delovne zvezke, zvezke in druge šolske potrebščine.

Dokazano je, da se otroci, ki lahko sodelujejo pri nakupu šolskih potrebščin (zvezkov, barvic, peresnic …), raje učijo, kot če jim motivi in barve na zvezkih ter drugih potrebščinah niso blizu. Tudi všečnost pripomočkov za učenje predstavlja kamenček v mozaiku, ki sestavlja uspešno zgodbo na poti učenosti. 

Deklice obožujejo …

Deklice obožujejo šolske potrebščine domišljijsko-motivacijske znamke Nebulous Stars, ki s svojo magičnostjo spodbujajo dekliško radovednost, samozavest, zagnanost in pozitivne vrednote. Izredno so priljubljene njihove brezčasne sanjske peresnice, na voljo pa so tudi različna pisala, beležke, zvezki za ustvarjanje, čudoviti plišasti dnevniki za skrivnosti in izdelki za popoldansko ustvarjanje.

Fantje imajo radi …

Dečki imajo navadno raje bolj živahne in včasih celo malce bolj divje motive, med katerimi so poleg športnih aktivnosti, pogosto različna vozila, tehnologija ter svet dinozavrov. Kolekcija DinosArt, ki je nastala izpod ustvarjalnih rok snovalcev Nebulous Stars, ponuja izredno bogato založeno tridelno peresnico in druge ustvarjalne pripomočke, ki bodo fante preprosto navdušili.

Poznate zvezke z motivi slovenskih krajev in avtohtonih živali?

Prijetno lahko za zapisovanje in učenje motivirajo tudi zvezki slovenske znamke I feel Slovenia, ki vzbujajo še poseben občutek domačnosti. Njihove platnice namreč krasijo čudovite fotografije slovenskih krajev in znamenitosti, kot so na primer Piran, Bled, Ljubljana in Postojnska jama, ter vrste avtohtonih slovenskih živali, kot so čebela sivka, konj lipicanec, rjavi medved in druge živali.

Zdaj veste, da je popolna oprema za novo šolsko leto ne samo zvezkov in šolskih potrebščin polna nova šolska torba, temveč tudi glava polna radovednosti ter srce polno lepih misli.

Želimo vam prijeten, uspešen in srčen začetek novega šolskega leta! 

Najnovejše objave

Kategorije igrač