6 čarobnih prazničnih aktivnosti z otroki

Prazniki so tu v vsem svojem sijaju, prav tako različna otroška pričakovanja.

Da bodo decembrski dnevi res še dolgo lahko ostali v prečudovitem spominu, jim je smiselno nameniti nekaj več pozornosti. A na kakršne koli, temveč tiste prave, ljubeče, ustvarjalne, pozitivne in povezovalne. Kajti otrok si neglede na to, koliko na koncu dobi daril – po svojem okusu ali ne, najbolj zapomni energijo, ki smo jo skupaj soustvarili. Prav zato smo vam pripravili nekaj čudovitih prazničnih idej za aktivnosti z otroki v teh s čarobnostjo prežetih dneh. 

Trenutek dneva naj bo namenjen hvaležnosti in trenutku zase

Otroku je mogoče pozitivne vrednote najlažje privzgojiti z dobrim zgledom. Praznični decembrski dnevi so kot nalašč, da skupaj z otroki pričnete z redno dnevno aktivnostjo, ki je namenjena hvaležnosti ter drugim pozitivnim mislim. To prijetno dejavnost je najbolj vključiti pred spanjem. Vsak naj pove vsaj pet stvari, za katere je tisti dan hvaležen. Odgovori vas znajo presenetiti, včasih pa tudi ganiti. Potem lahko ta nekakšen večerni ritual nadaljujete tako, da vsak pove nekaj stvari, na katere je pri sebi najbolj ponosen. To bo med drugim nadgradilo otrokovo samopodobo. Nato lahko poveste, kaj cenite drug pri drugem, in tako naprej … Vse skupaj lahko tudi zapišete v dekliški ali fantovski dnevnik skrivnosti.

Ena ustvarjalna dejavnost na dan …

Ena ustvarjalna dejavnost na dan odžene stran dolgčas in slabo voljo, v dom pa vnese več smeha, domišljije, dobrih idej in prijetnega vzdušja. Z otrokom ustvarite vsak dan kaj novega: en dan naj bo namenjen risanju in prerisovanju z dodatno vrednostjo za dekleta ali za fante, drugi prav posebnemu barvanju, tretji čarobnim praskankam, četrti ustvarjanju lovilcev sonca, peti ustvarjanju kristalnega nakita, šesti ustvarjanju kristalnih obeskov želja ali lovilca sanj, sedmi ustvarjanju zares osupljive umetnine z mikro dragulji … Možnosti je ogromno, zato bo prej zmanjkalo prazničnih dni kot pa idej! :)

Čas za nego in razvajanje

Prazniki bodo ostali res v prijetnem spominu, če boste z otroki del dneva namenili posebni negi ali razvajanju. To lahko vključuje na primer masažo nog ali hrbta, mame in hčerke se lahko vzajemno češejo s kakovostno otroško krtačo za lase ter si ustvarjajo različne zanimive frizure

Vsaj en dan naj bo namenjen kuhanju in peki

Kulinarično ustvarjanje z otroki ima prav poseben čar, sploh ker gre ta čar na koncu skozi brbončice in želodec. :) Vsaj en decembrski dan namenite peki z otroki. Če je le mogoče, pri tem upoštevajte želje otrok. Skupaj lahko naredite kraljestvo različnih piškotov, peciv ter drugih dobrot. Morda jih nekaj lahko celo zapakirate in podarite kot okusna darilca babicam, dedkom in drugim najdražjim. Svojim slastnim izdelkom lahko nadenete tudi imena, zaradi katerih bodo še bolj slastna. Piškoti na primer lahko postanejo Sladke sanje, Decembrski poljubčki ali Praznične zvezdice, pecivo pa na primer Božičkov kolač, Angelsko pecivo ali Torta izpolnjenih želja … 

Z najmlajšimi lahko kuhate tudi na otroški način, in sicer z lesenim setom za kuhanje ali lesnim setom za čajanko. Oba ste vrhunske kakovosti, tako da na koncu pričakujete le najboljše jedi in pijače! ;) 

Bolj umirjene aktivnosti povečujejo čar praznikov 

Čeprav je običajno navadno ravno novoletni čas čas tisočerih obiskov, aktivnosti in hitenja, je smiselno ta tok nekoliko umiriti, saj bo čar praznikov tudi za otroke lažje doživet, če bo potekal brez naglice. Vključite v urnik tudi mirnejše aktivnosti, kot so na primer skupno pitje okusnega domačega zeliščnega čaja ali tople limonade z medom, barvanje čudovite akvarelne pobarvanke, morda sestavljanje sestavljanke, take z bleščicami ali kaj drugega. Vdihnite večkrat počasi in v miru vso čarobnost, ki ga oddajajo skupno preživet čas z otroki, prijetno okrašen prostor in vse tisto, česar se ne da kupiti prav nikjer.

Izpolnite še zadnje obljube …

Praznični čas je idealen, da otrokom pred začetkom izpolnite še zadnje obljube, ki ste jim jih morda dali skozi leto, pa se zaradi takšnih ali drugačnih razlogov še niso uspele uresničiti. Na primer, da boste obiskali neko prijateljico, šli v določen muzej, se odpravili na oddaljen hribček, da ga boste naučili šivati, igrati šah ali kaj drugega. Z izpolnjevanjem svojih obljub – četudi z zamudo – boste otroku s pozitivnim zgledom pokazali, da ste človek besed ter dejanj, s tem pa po tihem krepili tudi otrokove pozitivne vrednote. 

Del praznične energije naj traja vse leto

Vsekakor je pomembno, da del čarobnosti prenesete tudi v prihodnje leto, kajti tudi ob običajnih dneh je tudi otrokom lažje opravljati vsakodnevne reči, če so dnevi podčrtani s spodbudnimi mislimi, lepimi besedami ter igrivimi dejanji. Del praznične energije je brez dvoma vredno prenesti v vsakdanjik!

Kategorije igrač