Prehod iz počitnic v novo šolsko leto naj bo prijeten!

Novo šolsko leto je pred vrati, z njim pa nova znanja, poznanstva, obveznosti in izzivi. 

Mnogo otrok po dolgih počitnicah začetek šolskega leta že težko pričakuje, saj se veselijo ponovnega srečanja s svojimi sošolci in sošolkami. Pomembno je, da je ta povratek prijeten, saj pozitivno ozračje dobro vpliva na otrokovo počutje in hitrejše absorbiranje znanja. A nekaterim otrokom ponovno sesti v klopi predstavlja stres.

Kako otrokom pomagati ublažiti stres ob ponovnem vstopu v šolo?

Nekateri otroci ob ponovnem vstopu v šolo doživljajo takšen ali drugačen stres, ki se lahko kaže kot strah, nezainteresiranost, jeza ali nelagodje. Najprej je potrebno raziskati, kaj se v resnici skriva zadaj. Je to morda otrokov občutek, da ne bo vsemu kos? Je to strah pred vrstniškim nadlegovanjem ali morda pred velikimi pričakovanji staršev? Morda pa je to čisto nekaj tretjega …

Če gre za večje težave, se jih je potrebno lotiti reševati hitro in učinkovito, manjše pa je mogoče rešiti že z nekaj spremembami. Pri blaženju otrokovega stresa naj vodilno mesto zaseda odprt pogovor. Odrasli imamo škarje in platno, s katerima lahko ustvarimo varen prostor za to. Potem pa je pogovor najbolje podpreti tudi z določenimi aktivnostmi, ki otroka preusmerjajo od stresa. Poleg različnih sprostitvenih tehnik bodo za to odlično poskrbele aktivnosti, za katere otrok kaže navdušenje in interes!

Prostočasne aktivnosti naj bodo protiutež šolskim obveznostim

Včasih se otroci ob vseh šolskih obveznostih počutijo ujete ter kdaj celo nemočne. Šolskemu delu je zato potrebno poiskati prijetno protiutež, ki otroka sprošča in navdušuje. Najbolje bodo to nalogo opravile prostočasne aktivnosti, ki otroka veselijo in od njega ne zahtevajo veliko napora in tekmovalnosti. Še vedno se v praksi pogosto zgodi, da mora otrok popoldan obiskovati aktivnosti, ki so jih izbrali starši, otroka pa sploh ne veselijo oziroma ne veselijo več. Sodobni otroci ob vseh aktivnostih večkrat opravijo toliko dela, kot bi ga v dvojem delavniku. Enega običajno oddelajo dopoldan v šoli, drugega pa popoldan na vodenih aktivnostih. Pogosto jih doma počakajo še domače naloge in učenje, tako da se ne gre čuditi, če se kakšnemu otroku že septembra ne ljubi nič več. 

Otrok naj si popoldanske dejavnosti izbere sam

Pomembno je, da si otrok popoldanske aktivnosti izbere sam. Še pomembnejše pa je, da nima z njimi prenapolnjenega celotnega tedna, sploh če gre za same vodene dejavnosti. Vam je kaj znano tole: v ponedeljek in sredo glasbena šola, ob torkih in četrtkih plavanje, v petek pa angleščina? Ja, znanje je res krasna stvar, a pravica do počitka in samorefleksije tudi, čeprav se to morda sliši malce neprijetno. Zato je dobro, da ima poleg vikenda otrok popoldan na voljo vsaj nekaj prostega časa, v katerem je lahko preprosto doma in počne tisto, kar ga veseli. 

Ustvarjati in raziskovati doma je pomirjujoče

Odlična alternativa vodenim aktivnostim je domače ustvarjanje na tisoč in en način. Ponudite otroku različne kreativne ali raziskovalne sete, s katerimi bo lahko v lasnem tempu krepil svojo domišljijo, ustvarjalnost, iznajdljivost ter spoznaval različne ustvarjalne tehnike ali pa različna znanja. Dobra stvar raziskovalno-kreativnih setov je v tem, ker ob njih otrok hkrati nevede spoznava različna področja življenje ter veje znanosti. S setom Vulkani sveta bo lahko na primer dodobra spoznal delovanje vulkanov ter osnove geologije, s setom za izkopavanje mamuta čas prazgodovine, z robotom za shranjevanje denarja pa robotiko. Možnosti za sproščeno in igrivo popoldansko ustvarjanje in raziskovanje je ogromno, zato je naloga odraslih to, da otrokom približamo te prijetne ustvarjalne alternative. Pri tem se je dobro zavedati, da je običajno doma res najlepše, kljub temu, da zna seveda biti v svetu tudi sila zanimivo.

Otrokom ponudite možnost zabavnega učenja

Včasih ima otrok odpor do šole samo zato, ker znanje z določenih predmetov poteka na tog in otroku nerazumljiv način. Zato mu omogočite načine, da svoje znanje lahko pridobiva tudi na zabaven način. Dokazano je, da ima tako pridobljeno znanje daljši rok trajanja oziroma dlje časa ostane v spominu. Odličen pripomoček pri tem so tematsko raznolike govoreče interaktivne knjige iz napredne knjižne zbirke KUKU – Zabavno učenje. S temi knjigami bo šolar lahko raziskoval drugače – poglobljeno, sodobno in zabavno. Dinozavri, angleščina, človeško telo, svet živali, atlas sveta, vesolje in druge teme bodo kar na enkrat postale priljubljene, o njih pa bo otrok znal vsak dan povedati več.

Kdo pri vas izbira šolske potrebščine?

Vi ali vaš otrok? Če je le mogoče, dajte svojemu šolarju oziroma šolarki možnost, da si šolske potrebščine izbere po svojem okusu. Veselje do izobraževanja bo brez dvoma večje, če si bo otrok lahko izbral svojo peresnico, šolski nahrbtnik na koleščkih, barvice ali zvezek s svojim najljubšim motivom. S to možnostjo izbire boste namreč otroku podarili tudi več občutka za odgovornost in samostojnost, kar bo pripomoglo k bolj pokončnemu začetku šolskega leta.

Prvi september naj bo poseben praznik

Pa ne pozabite prvega septembra v krogu družine malce proslaviti! Letos ravno pade na petek, kar kar kliče po zabavi. Otroka lahko na prvi šolski dan tudi simbolno obdarite – veliko dobrih idej najdete tudi v našem svetu igrač!   

Kategorije igrač