Terapevtski učinek barvanja na otroke: Pobarvanka za boljše počutje in obvladovanje stresa

Barvanje je na videz preprosta dejavnost, ki že leta navdušuje otroke in odrasle po vsem svetu.

Včasih sta bila otroško barvanje in risanje preprostejša, saj so bile barve, barvice in ustvarjalni material rezervirani samo za umetnike, otroci pa so se morali znajti, kakor so vedeli in znali. A danes je drugače. Pripomočki za ustvarjanje so dostopni vsakomur, posebno mesto pa je v otroštvu zadnjega pol stoletja zasedla pobarvanka.

Čeprav barvanje pobarvanke lahko deluje kot dejavnost, ki otroke zgolj kratkočasi, temu ni tako. Barvanje pobarvank ima namreč mnoge pozitivne učinke: poleg razvoja fine motorike in spodbujanja kreativne žilice tudi prave terapevtske učinke. Zato se je dobro zavedati, da barvanje na otroke ni zgolj zabava, temveč tudi orodje za izboljšanje njihovega duševnega, čustvenega in telesnega zdravja oziroma dobrega počutja.

Pobarvanka ima čudežno moč sproščanja

Ker se tudi otroci ob hitrem tempu vse pogosteje srečujejo z različnimi stresnimi situacijami, bodisi v vrtcu, šoli, doma ali v drugje, potrebujejo sprostitveno protiutež. Sodobni starši pogosto to protiutež najdejo v tisoč in eni popoldanski dejavnosti, ki pa – zaradi prenatrpanega urnika – otroka ne zmore več sproščati. Otrok potrebuje namreč več časa za umirjeno sprostitev brez urnika, hitenja in prevelikega vodenja odraslih. Zato je prav barvanje pobarvank odlična prostočasna aktivnost, ki jo je mogoče izvajati kjerkoli!

Barvaj in pozabi na skrbi!

Barvanje pobarvanke je odličen način za sproščanje ter obvladovanje vsakodnevnega stresa. Med barvanjem se otroci osredotočijo na dejavnost, kar jim pomaga pozabiti na skrbi in težave ter se umiriti. Različne študije so pokazale, da barvanje zmanjšuje raven kortizola (hormona stresa) tudi pri otrocih. Otroke pobarvanka sprosti, zamoti in preusmeri od različnih nadležnih misli in izzivov, zato je redno barvanje še posebej koristno za tiste otroke (pa tudi odrasle), ki se soočajo z različnimi notranjimi napetostmi (tesnoba, živčnost …) ali pa imajo zaradi stresa težavami s spanjem.

Aktivna otroška meditacija

Medtem ko otrok barva, se v njem odvijajo številni procesi. Poleg tega, da imajo že same barve terapevtski učinek, se med intenzivnim barvanjem zgodi, da otrok stopi v aktivno meditativno stanje. To brez dvoma posredno vpliva na njegovo umirjenost, samozavest in notranjo moč.

Barvanje v družbi spodbuja komunikacijo in krepi odnose 

Barvanje je tudi odlična priložnost za krepitev ali izboljšanje komunikacije med otroki in odraslimi. Skupno barvanje lahko spodbudi različne pogovore med otroki in starši, pedagogi ter vrstniki. Otroci lahko delijo svoje ideje, razpravljajo o barvah in vzorcih ter se učijo sodelovati in izražati svoje misli. Ob tem se pogosto lahko razvije pogovor o različnih življenjskih temah, skupen čas pa omogoči, da se jih osvetli.

Ker se otroci med barvanjem običajno počutijo bolj sproščene in odprte za izražanje svojih čustev, odraslim takrat lažje zaupajo svoje skrbi, želje in vizije. 

Vsaka pobarvanka je terapevtska

Zaradi vrste dobrih učinkov na otrokovo splošno počutje je pravzaprav vsaka pobarvanka terapevtska, tudi če na njej to ni posebej označeno. Ob njenem barvanju bo otrok razvijal vrsto notranjih in zunanjih spretnosti: koncentracijo, obvladovanje čustev, samoizražanje, ročne spretnosti, fino motoriko, domišljijo, razmišljanje izven okvirjev ter stik s samim seboj.

Vse odlične prednosti in lastnosti pobarvanke jo naredijo tudi vedno čudovito darilo za otroka - za praznik, rojstni dan ali pa pa kar tako. Lepo presenečenje ima tudi terapevtski učinek, kajne? 🥰 

Kakšna je sodobna pobarvanka?

Sodobna pobarvanka je izraz za pobarvanko z dodano vrednostjo. Pri tem gre lahko za različne vrste dodatkov. Nekaterim so dodani barvni svinčniki, zgodbe, nalepke, šablone, barvni listi ali kakšna druga ustvarjalna domislica. Pogosto pa moderne pobarvanke vsebujejo več dodatkov hkrati. Med dekleti so na primer izredno priljubljene zvezdne pobarvanke iz ustvarjalne zbirke Nebulous Stars, kot je ta čudovita Akvarel pobarvanka z izjemnimi ročno izdelanimi risbami ali pa mistična pobarvanka z risbami na črni podlagi, ki se jih barva s posebnimi kovinskimi pisali. Tudi fantje se bodo zelo razveselili svoje različice prav takšne pobarvanke z motivi dinozavrov iz kolekcije Dinosart

Barvanje z vodo? Zakaj pa ne!

Najmlajši so zelo navdušeni nad čarobnimi pobarvankami, ki se jih barva kar z vodo. Ustvarjalna otroška znamka Avenir ponuja osem različnih motivov oziroma tem vodnih pobarvank - letni časi, samorogi, prevozna sredstva, princese, podvodni svet, dinozavri, fantazijski vrt in živali. Otroci jih obožujejo tudi zato, ker poleg čarobnega vodnega barvanja vsebujejo tudi ustvarjalne igre (labirinti, iskanje razlik …). 

Slikanje z diamanti in praskanje

Izredna meditavina dejavnost je tudi umetnost slikanja ali "barvanja" po številkah. To čudovito tehniko bavanja ponujajo novi seti slikanja z diamanti in zvezdne kreacije z mikro dragulji, kjer se zlaga mikro elemente po številkah. Tehnika posebne vrste barvanja po številkah je zelo priljubljena in lahko pričara zares čudovite stvaritve.

Svojstveno barvanje se skriva tudi v vsem dobro poznanih praskankah, ki združujejo vse terapevtske in druge pozitivne učinke pobarvank. Nova kolekcija Avenir ponuja izjemen nabor praskank s čudovitimi pravljičnimi motivi.

Bogastvo kreativnih blokov

Kreativni ali skicirni bloki ponujajo kopico ustvarjalnih dejavnosti in materialov, a ena glavnih sta seveda risanje in barvanje. Nebulous Stars zbirka je znana po svojem bogatem izboru kreativnih blokov, oblikovanih tako, da navdušijo otroke z unikatno zgodbo o posamezni zvezdi. Kreativne bloke Nebulous Stars odlikujejo raznolikost tem in materiali visoke kakovosti. Celotna zbirka je zasnovana z namenom spodbujanja pozitivnih vrednot, kot so prijateljstvo, ljubezen do narave, zdrava samopodoba in spoštovanje drugih, kar se seveda odraža tudi v pobarvankah in blokih. Dodatna prednost serije blokov je ta, da jih dekleta lahko zbirajo in nadgrajujejo. To spodbuja trajnostno igro in omogoča otrokom, da svoje umetniške veščine razvijajo skozi čas.

S čim vse se da barvati?

Čeprav je najverjetneje najbolj nenavadna stvar, s katero se da barvati, voda, pa obstaja še precej zabavnih in prijetnih načinov barvanja. Ljubitelji barv se bodo navadno odločili za klasične barvice v sodobni preobleki, velik set flomastrov, dišeča gel pisala, 10-barvni kemični svinčnik, vodene barvice ali tempere, tisti, ki imajo radi z naravo povezane ideje, pa lahko poskusijo tudi s sokom rdeče pese, kavo, borovnicami ali s čim drugim. Možnosti je ogromno. 

Spodbudite otroke in sebe k barvanju in ustvarjanju – svet bo zato lepši, prijaznejši in bolj nasmejan! Lahko bi se lahko reklo: Ena pobarvanka na dan, odžene … Naprej pa nadaljujte sami. 😉

Najnovejše objave

Kategorije igrač