10 nasvetov, kako otroka navdušiti za raziskovanje

Otroci že od prvega dne rastejo in se učijo s pomočjo raziskovanja.

V prvih mesecih raziskujejo svojo bližnjo okolico in spoznavajo sebe, svojo družino in stvari, ki se jim že čez nekaj let zdijo povsem samoumevne. Ko pa se iz malčka prelevijo v predšolskega in šolskega raziskovalca, se povečajo tudi njihove želje in potrebe po raziskovanju. Bližnja okolica počasi postaja svet in pogled na raziskovanje dobiva drugačne razsežnosti – od znanstvenega pa vse do mikro in makro pogleda. Čas, ko se otroci igrali in raziskovali zgolj s kamni, palicami in drugimi naravnimi materiali, je nedvomno minil – sedaj raziskovalno in poučno vlogo opravljajo v veliki meri raziskovalne igrače. 

Da boste svojega neustavljivega pustolovca, znanstvenika in raziskovalca lahko na njegovem popotovanju skozi zabavno spoznavanje sveta res dobro podprli, vam podajamo nekaj koristnih napotkov, kako otroke sploh navdušiti nad raziskovanjem in kateri so najboljši tematsko obarvani raziskovalni in znanstveni kompleti za varno in brezskrbno preučevanje sveta od A do Ž.

Kako otroka navdušiti za raziskovanje?

Čeprav so otroci po naravi radovedna bitja, se včasih zgodi, da otrok zaradi določenih razlogov ni zainteresiran za raziskovanje – trenutno ali nasploh. To se zaradi prekomerne uporabe tehnologij, žal, dogaja vedno pogosteje. Kaj storiti takrat? Podajamo vam nekaj namigov, kako ga nežno in skoraj nevidno navdušiti za raziskovalne in pustolovske aktivnosti.

1. Sledite otrokovim zanimanjem. Če ga zanima ustvarjanje, mu ponudite možnost raziskovanja skozi kreativne dejavnosti, če je športen tip, mu bo bližje raziskovanje v gibanju na svežem zraku, če pa je bolj tehnično naravnan, bo najraje sledil raziskovanju skozi svet robotike in mehanike oz. elektronike.

2. Otroka nikakor ne silite, naj raziskuje nekaj, kar ga (še) ne zanima, saj se zna zgoditi, da ga potem začasno res mine vsa raziskovalna vnema. Otroci imajo se navadno že v šoli srečajo z dovolj temami, ki jih ne zanimajo oziroma so predstavljene na nezanimiv način, zato mu doma (do)pustite, da raziskuje in se navdušuje po svoje.

3. Otroku ponudite dovolj možnosti, pripomočkov oziroma informacij, da bo lahko raziskoval svoja priljubljena področja oziroma se zanje navdušil. To v praksi pomeni, da ima na voljo dovolj raziskovalnih pripomočkov in igrač, poleg tega pa tudi poučnih knjig oziroma dostopa do poučnih znanstvenih vsebin. Pogosto je za začetek raziskovalnega navdiha dovolj že sprehod po bližnji okolici z zavestnim opazovanjem in pogovorom o vsem videnem ter doživetem.

4. Ker je zgled najboljši učitelj, bodo otroci najlažje našli svoj raziskovalni duh, če boste igrivi, radovedni in raziskovalni tudi vi. Otroku bo lažje in bolj zanimivo, če bosta vsaj na začetku raziskovala in iskala odgovore na različna vprašanja skupaj.

5. Ustvarjalne dejavnosti, kot so risanje, slikanje, barvanje, izdelovanje različnih modelov, sestavljanje, zlaganje ali izvajanje znanstvenih eksperimentov, so odličen način za spodbujanje otrokove radovednosti, domišljije in navdiha. Naj bodo otroku za dosegu roke.6. Odlična metoda za spodbujanje otroške radovednosti in različnih zanimaj je tudi obiskovanje muzejev in razstav. V Sloveniji jih imamo na voljo res veliko. Ob njihovem obisku lahko otroku postavljate različna vprašanja in tako spodbujate njegov raziskovalni duh.

7. Otroka spodbujajte, da postavlja vprašanja o svetu okoli sebe. Naučite ga, da ni neumnih vprašanj, saj bo s tem lahko lažje in bolj samozavestno razvijal svojo raziskovalsko žilico.

8. Uvedite raziskovalni dan. Naj bo en dan namenjen raziskovanju, ob tem pa se tisti dan odpovejte uporabi sodobne tehnologije. Pripravite se, da vas bo otrok prej ali slej presenetil s svojo izvirnostjo ter iznajdljivostjo, sploh če bo imel na voljo nekaj raziskovalno-ustvarjalnih pripomočkov oziroma materiala.

9. Raziskovanje lahko spodbudijo tudi ustrezna darila za rojstni dan, novo leto, ob koncu šole ter drugih priložnostih. Raziskovalni, znanstveni in ustvarjalni kompleti so vedno dobra izbira – tudi ob obisku prijateljevega rojstnodnevnega praznovanja.

10. Poskrbite, da je otrok spočit in da ima kljub temu, da je dobro vedeti to in ono ter znati vedno več, tudi čas za brezdelje, sanje in malce zdolgočasenosti. Iz dolgočasja se namreč pogosto rodijo najboljše ideje. 

Ali veste, katere so najboljše raziskovalne znamke igrač? 

Če iščete raziskovalne igrače, ki so resnično vredne pozornosti in spadajo v kategorijo t. i. dobrih igrač, za katere je značilno, da otroka hkrati zabavajo, kratkočasijo in učijo, bodite pozorni na blagovne znamke 4M, Purple Cow, Wild Science in National Geographic. Z njihovo pomočjo bo namreč otrok lahko sam ali ob pomoči odraslega spoznaval svoja najljubša zanimanja, na primer astronomijo, svet geologije in prazgodovine s pomočjo izkopavanja, kemijo in laboratorijske poskuse, mehaniko oziroma robotiko, trajnostno energijo, ekologijo ter druga zanimiva področja. 

Kreativno-znanstvene igrače 4M vedno navdihujejo

Kreativno-znanstvene igrače 4M so primerne za dekleta in fante, ki so željni raziskovanja. Gre za izjemno ustvarjalne igrače oziroma sete, ki bodo otrokom na preprost, razumljiv in privlačen način predstavili različna področja, vse od  klasične znanosti, prazgodovine, kemije, fizike, astronomije, geologije, ekologije, robotike do različnih ustvarjalnih spretnosti. Če je vaš otrok navdušen nad vulkani, dinozavri, vesoljem, roboti, igračami na sončno energijo, kristali ali ustvarjanjem z barvami in različnimi materiali, ga bodo raziskovalni seti 4M zagotovo povsem očarali in navdušili. 4M zbirka ponuja zares bogat izbor poučnih kompletov, tako da tudi idej za koristno in zanimivo rojstnodnevno darilo zlepa ne zmanjka. 

Igrače Purple Cow in nenavadni eksperimenti

Kompleti za mlade raziskovalce Purple Cow s pomočjo atraktivnih eksperimentov popeljejo otroke skozi zanimiva in tudi nenavadna področja znanosti. Gre za deset tematskih setov v izjemno lični in praktični kovinski embalaži, ki jih je brez težav prenašati sem in tja – tudi ven.

Z njihovo pomočjo bodo mladi nadobudni raziskovalci lahko na izkustven način spoznali: 
- svet in zakonitosti magnetov
- čarovnije hidrofobnega peska,   
- statično elektriko,
- noro znanost o jajcih,
- optične iluzije,
- vodne eksperimente,
- znanost s peno in mehurčki,
- čarodejsko čarobno znanost,   
- raziskovalne eksperimente mladega pustolovca in
- skrivnostni svet mladega detektiva.

Zanimiva znanost malo drugače z Wild Science

Raziskovalni seti Wild Science so zasnovani kot domači tematski laboratoriji, s pomočjo katerih bo raziskovanje vulkanov, čudes Zemlje, kemije za dekleta preko dišav, lakov in lava lučk ter drugih zanimivosti nadgradilo otrokovo znanje. Gre za premišljeno zasnovane komplete, ki so primerni za otroke in mladostnike, pogosto pa bodo nad njimi navdušeni tudi odrasli.

Raziskovalna klasika s pripomočki National Geographic 

Večini so iz kategorije dobrih znanstvenih igrač najbolj poznani prav igralni oziroma raziskovalni pripomočki znamke National Geographic. Če odštejemo zmogljiva mikroskopa gre za kakovostne igrače, ki podpirajo raziskovanje zunaj in tega seveda najmlajši še posebej obožujejo. Opazovanje živali z daljnogledom, raziskovanje ozvezdij z res dobrim teleskopom, iskanje skritega zaklada in skrivalnice s pomočjo voki-tokija in nepopisno vznemirljiva zabava z detektorjem kovin so na vrhu seznama priljubljenih aktivnosti vsakega otroka.

Čas preživet notri ali zunaj v kombinaciji z druženjem, raziskovanjem in brezčasno prosto igro je nekaj, kar sploh sodobni otroci zelo potrebujejo. Ponudite jim ga čim večkrat.

Kategorije igrač