Dinozaver – otrokov najboljši prijatelj

Nekoč so svetu vladali dinozavri, danes pa svetu bolj kot ne kraljuje človek. Misli na dinozavre se zdijo kot zelo oddaljene znanstveno-fantastične sanje, pa vendar so te sanje še kako žive, saj nas dinozavri s svojo energijo spremljajo povsod. Dinozavri so namreč naš zeleni planet zasedali več kot 100 milijonov let, to pomeni, da je vsak korak, ki ga prehodimo, pravzaprav hoja po dinozavrovih stopinjah. Koliko neustrašnosti, koliko iznajdljivosti, koliko vztrajnosti in moči se skriva v njih – neverjetno! Nič čudnega, da še vedno tako navdušujejo otroke in odrasle po vsem svetu in so nam ves čas pravi malce skrivnosten navdih.

Je pa zanimivo to, da je človek za dinozavre izvedel šele v 19. stoletju, ko so znanstveniki v fosilih odkrili prve njihove ostanke. Večje zanimanje zanje tudi med običajnimi ljudmi pa je zavladalo po letu 1993, ko je v kinematografe prišel znameniti film Jurski park. Sicer pa beseda dinozaver izvira iz grščine in v prevodu pomeni strašni kuščar oziroma grozni plazilec. Zagotovo imajo pravo ime, kajne?

 

V teh dobrih 25 letih, odkar so dinozavri stopili skoraj v vsako otroško sobo, izjemno hitro med otroki raste znanje o živalskem svetu nasploh, zbudila pa se je tudi znanstveno-raziskovalna žilica mnogih. Zahvaljujoč odličnim izobraževalnim igračam, igram in knjigam se lahko sodobni otroci takoj po vrtcu ali šoli preobujejo in preoblečejo v paleontologe, genetike, biologe ali znanstvenike, ter pričnejo z raziskovanjem, ki ni le teoretično, temveč povsem otipljivo in izkustveno. Znanje, ki ga otrok dobi preko igre, primerne njegovi starosti in zanimanju, je naložba v prihodnost, saj v človeku ostane za vedno. Tako znanje pravzaprav preide v kri in čez čas postane skoraj nekaj samoumevnega, prirojenega.

Med mladimi raziskovalci in raziskovalkami je sedaj izjemno priljubljen znanstveno-raziskovalni set za izkopavanje z imenom Dinozavrov DNK - Triceratops, ki v svet prazgodovine popelje skoraj tako, kot bi vanjo stopili zares. Triceratops je bil rastlinojedi dinozaver, ki se je pojavil kot eden zadnjih dinozavrov pred njihovim velikim izumrtjem, njegovo ime pa v prevodu pomeni obraz s tremi rogovi. 

Set Dinozavrov DNK vsebuje okostje dinozavra triceratopsa, ki se sveti v temi, in njegove DNK-delce. Vendar pa je najprej potrebno zavihati rokave in vse skupaj izkopati! S pomočjo tehnologije nadgrajene resničnosti lahko poustvarite dinozavra v naravni velikosti, in to pred lastnimi očmi!

Za lažjo predstavo naj povemo, da set vsebuje mavčno kocko z nalepkami delcev DNK in celotnim kompletom okostja dinozavra, ki se sveti v temi. Setu so dodani tudi posebej zasnovano orodje za izkopavanje, čopič, dve projekcijski podlogi, kos mehkega voska ter podrobnejša navodila. Set je primeren za otroke med 8. in 14. letom, rado pa se zgodi, da ga bodo zaradi njegove privlačnosti v roke prijeli tudi starejši.

Tisti otroci, ki se enkrat navdušijo nad poklicem paleontologa, ki z izkopavanjem odkriva starodavne živa bitja, bodo vedno bolj in še in še hoteli raziskovati ter odkrivati skrite čudeže svoje okolice in sveta. Poleg izkopavanja okostij različnih vrst dinozavrov so na voljo tudi seti za izkopavanje čisto pravih mineralov, zob morskega psa, ostankov mamuta in še kaj.

Sedaj veste, zakaj je dinozaver lahko otrokov najboljši prijatelj! Radovednost, ki jo bo v otroku prebudil svet dinozavrov, bo zvedavo lomastila naokoli in s pomočjo znanja, razumevanja in navdušenja spreminjala svet – in to na bolje.

Že imate doma »svojega« dinozavra?

Najnovejše objave

Kategorije igrač