Wild Science – ko znanost postane noro zabavna

Naravna potreba otrok že od prvih dni življenja je raziskovanje. Najprej toplega maminega in očetovega objema, potem bližnje okolice in tako naprej. Raziskovalna žilica nam je vsem dana v zibelko, saj si z njo kujemo znanje, modrost in s tem boljše razmere za življenje. A vsak talent – naj bo še tako samoumeven – ne prinese rezultatov, če ga ne negujemo, zato je zelo pomembno, da raziskovalnega duha v otroku podpiramo in mu omogočamo, da se razvija v svojem ritmu in obsegu že od malih nog. 

A večkrat se prav talente odkrije na najbolj čudnih in nenavadnih poteh, zato je prav, da se starši zavedamo pomembnosti pridobivanja lastnih izkušenj in tega otroku ne poskušamo v preveliki meri preprečevati. Pustimo otroku, da se nauči pasti in pobrati, prav tako, da dela napake sam in se na njih uči. Ustvarjanje v peskovniku, »kuhanje« jedi iz blata, skakanje po lužah, prijemanje deževnikov – vse to so izredne priložnosti za razvoj različnih veščin, ki jih bo otrok v prihodnosti potreboval. Najboljše ideje se mnogokrat posvetijo kar tako sproti, ko se hkrati odvijata eksperimentiranje in prava zabava! Seti Wild! Science so lep primer, ki združuje oboje – noro zabavo in učenje znanosti, ki otroke z razumljivim pristopom nagovarja k raziskovanju, ustvarjanju in učenju na nekoliko drugačen način. 

Drugačno, nenavadno in zabavno si prej zapomnimo

Najbolj lepljiv in barvit sluz, ki si ga otrok naredi sam, v otroku spodbuja ustvarjalnost, zadovoljstvo in hkrati zadovolji potrebo po zdravi norosti in igrivosti, za katero znotraj šolskega sistema običajno zmanjka časa in prostora. Prav tako se lahko z izdelavo različnih dišavnih bombic, parfumov, mil, pravih vulkanov ter z izdelavo računalniških kod odkriva zakone fizike, kemije, geologije, informatike in še kaj!

Na nas starših je, da smo vedno korak pred otrokom, saj mu le tako lahko zagotovimo zdravo odraščanje in primerno okolje za učenje – tudi preko kakovostnih igrač in materialov za učenje. Tudi takšnih, ki morda na prvi pogled ne delujejo povsem resno. Ravno s takimi otroku mnogokrat približamo »resno znanost« na čisto drugačen, svež in odbit način!

Zabavna linija Wild Science je ena od tistih pripomočkov za učenje, ki skozi norčavo igro otrokom omogoča poglobljeno raziskovanje mikro ali makro sveta na izviren način. Ti seti zelo radi zaobidejo sterilnost, večkrat pretirano priljudnost in resnost učenosti ter mnogokrat kar direktno zavijejo na najbolj zabaven konec znanosti, nad katero bi se utegnila kakšna babica še celo malce zgražati. »Lepljivo, strašljivo, dišeče, vse, kar neizmerno zabava in se med prsti vleče« je moto mnogih razigranih otrok, ki z igro radi včasih preizkušajo tudi meje humorja vrstnikov in odraslih. Eksperimentalni seti Wild Science pa temu moto strastno sledijo ter navdihujejo in poučujejo pogumno – izven kalupa dolgočasne učenosti.

Sicer so seti razdeljeni tematsko glede na otrokov spol, seveda pa je mogoče izbiro tudi obrniti, kadar se izkaže, da otroka zanimajo druga področja. Lahko se ugodi, da bo deklica raje izdelovala zeleno zombijevo kri, kot se lepotičila – bodite pripravljeni na vse! ;)

Pomembno je, da se zavedamo, da šola ni edini kraj za učenje! Mnogo resničnih otrokovih talentov in zanimanj se pogosto ne razkrije v šoli, včasih tudi doma težko, zato je pomembno, da ima otrok dovolj časa za prosto raziskovanje in odkrivanje sveta – seveda ob pomoči ustreznih pripomočkov. Kajti le tako lahko razvija svoje najbolj nore ideje ter pri tem morda že v zgodnjih letih najde svoj bodoči poklic.  Morda celo tak, ki ga do sedaj ne opravlja še nihče!

 

 

Kategorije igrač