Malčki obožujejo naravno: lesen multifunkcijski voziček popestri vsakdan

V poplavi igrač iz umetnih materialov ima sploh v sedanjih dneh les še bolj posebno mesto, kot ga je imel včasih. Včasih so bile doma izdelane lesene igrače poleg punčk iz cunj edina izbira, danes pa les ravno zato, ker (p)ostaja odlična in zdrava alternativa plastičnim materialom, dobiva še večjo veljavo. Da je les prijeten, da da občutek domačnosti in topline, odrasli dobro vemo. Otroci pa to bolj čutijo.

Sploh za igrače zgodnjega otroškega obdobja je pomembno, da jih izbiramo z velikim zavedanjem in občutkom. Večinoma zato, ker to podpira otrokov zdrav razvoj, malo pa tudi zato, ker je to čas, ko na otroka lahko vplivamo še v celoti. V poznem otroštvu lahko vpliv vrstnikov in odsevi popularne kulture preglasijo naše zdrave izbire, zato je še toliko bolj pomembno, da takoj na začetku postavimo dober temelj, tudi kar se igrač tiče. Otrok se bo tako k naravnim izbiram vračal tudi kasneje v življenju, če bo le zgodaj imel priložnost, da občutke dotika, ki ga nudi les, spravi v kri in si jih zapiše v srce.  

Med igračami za zgodnje otroško obdobje je na seznamu vedno aktualnih lesen voziček za učenje hoje in urjenje motorike. To zagotovo ni igrača za en dan, to je igrača, ki del časa raste z otrokom, in sicer nekje od prvega do četrtega leta. Gre za izjemno domiselno multifunkcijsko igračo. To ni navaden pripomoček za hojo, ta voziček je mnogo več, saj vsebuje veliko zanimivih in razvojnih iger za malčke: labirint za kroglice, ksilofon s kladivcem, štiridelno sestavljanko z živalskimi podobami, žebljičke v labirintu, tridelno prepoznavanje oblik in vrteče se zobnike. Ob tem ima voziček zadaj tudi prostor za shranjevanje raznih stvari. 

V zgodnji dobi otroštva, pa vse do prve triade osnove šole, je za otroka najbolje, da se določene teme in predmeti med seboj povezujejo. Pomembno je, da te vsebine ne delujejo ločeno od celote, kar se delno upošteva tudi v učnem načrtu šol. Ta igrača je lep primer povezovanja različnih aktivnosti in vsebin, kar otroka celostno in letom primerno uči določenih veščin. Tako labirint za kroglice spodbuja motoriko, krepi oprijem, ksilofon s priloženim kladivcem nudi priložnost za spoznavanje glasbe in prvo glasbeno ustvarjenje, različne barve ksilofonovih deščic nudijo tudi priložnost za zgodnje prepoznavanje in učenje barv, štiridelna sestavljanka spodbuja logično razmišljanje in motoriko in še bi lahko naštevali. 

Multifunkcijski lesen voziček je primeren za igro in podporo pri hoji tako malčkom kot malčicam. Je pa res, da so že zaradi prirojenega materinskega nagona k igračam-vozičkom nasploh bolj nagnjena dekleta. A vendarle je ta voziček drugačen, saj v njem ni mogoče voziti »svojega dojenčka«, temveč gre za univerzalno in rahlo bolj tehnično igračo, ki bo v izjemno veselje tudi dečkom. Otrok bo ob taki igrači krepil lastno domišljijo z iskanjem novih in novih načinov in možnosti za igranje ter se učil prav na vsakem koraku.  

Kadar voziček ne bo v pogonu, bo ob njem vse tiho: ročice bodo tipale in raziskovale njegove barvite lesene površine, mala glavica, ne da bi se tega zavedala, pa tuhtala o svojih prvih izumih. Mnogo »kajev« in »zakajev« se bo otroku ob igri z lesenim vozičkom razodelo kar samih. 

Nakup

Najnovejše objave

Kategorije igrač