Na pomoč – najin otrok se dolgočasi!

Polna soba najrazličnejših igrač, vi zatopljeni v neodložljivo delo, otrok pa spet toži, da mu je dolgčas. Vam je poznano?

Preveč izbire

Sami pomislite, kako naporen zna biti včasih kak nakup, kadar je preveč izbire. Seveda je naporen lahko tudi, če je izbire premalo. Tudi pri naboru igrač in iger v otroški sobi naj velja načelo zlate srednje poti. Ne preveč in ne premalo izbire. 

Večina sodobnih otrok se srečuje s preveliko izbiro, s tem da pomankanja k sreči ne pozna. A vendarle to lahko povzroči občutek dolgočasja, v »preveč vsega« se otrok preprosto izgubi. Težko se odloči, težko izbere pravo igračo, potem pa vsakih nekaj minut menja izbiro, dokler se zdolgočasen spet ne pojavi pri nas in nas prosi, da bi se igrala skupaj.

Kadar je igrač preveč, je odlična rešitev t. i. kolobarjenje igrač. Pri tem naj vam, če je le mogoče, pomaga tudi otrok. To gre tako, da se vsak teden izbere pet igrač, ki jih bo otrok imel na voljo za igranje, ostale pa se pospravi. Ko mine sedem dni, se nabor igrač zamenja. To je resnično čudežno zdravilo za preganjanje dolgčasa. Ko ima otrok manj, a še vedno dovolj izbire, se bo igral bolj zbrano, bolj bo zadovoljen, pri njegovi igri pa boste opazili nove, kreativne pristope, ki jih prej preprosto ni uspel razviti, saj zaradi preveč vsega ni uspel biti dovolj motiviran.

Kakovosten nabor igrač

Izredno pomembno pa je tudi, kakšne igrače ima otrok na voljo. Ponuditi mu je treba ustrezne igrače glede na njegova zanimanja in starostno obdobje. Res je, da zna v hišo iz vrtca ali šole priti kakšna modna muha, ki običajno zadovolji otroka za trenutek ali dva, potem pa se spet zasliši alarm dolgčasa. Nabor igrač naj bo po sistemu »več muh na en mah«, kar pomeni, da ima ena igrača več možnosti uporabe oziroma več dodanih vrednosti. Preprosto povedano: igrača naj ne bo le zabavna, temveč tudi koristna, spodbuja naj kreativnost, domišljijo, logično razmišljanje oziroma kakšno drugo vrlino. Če je le mogoče, naj bo igrača taka, da lahko »raste« skupaj z otrokom, kar pomeni, da bo otroka lahko navduševala daljše časovno obdobje.

Ponujamo vam nekaj kakovostnih predlogov igrač, s katerimi ne boste mogli zgrešiti: 

Robo žuželke so dobra izbira za daljše časovno obdobje, in sicer kar od 4. do 10. leta. S to igračo bo otrok lahko razvijal svojo brezmejno domišljijo, se učil osnov tehnike, spoznaval naravo in robotiko, brez katere si sedanjega življenja skoraj ne bi mogli več predstavljati.

Mini orkester vsebuje komplet glasbil za najmanjšo starostno skupino, in sicer od 3. meseca naprej. A vendarle bodo glasbila lahko del družinske zbirke dolgo časa. Tudi, ko bodo otroci starejši, bo priročno, ko bo vsak v roke prijel svojo ropotuljico ali kraguljčke, medtem ko boste skupaj kakšno veselo zapeli.

Sestavljanke oziroma puzzle so večno svež in zimzelen izbor, s katerim ne bo zadetka v prazno. Pri nakupu bodite le toliko pozorni, da izberete ustrezen motiv in ravno pravšnje številko koščkov, da otrok ne bo imel preveč ali premalo sestavljalnega izziva.

Dolgčas vseeno ni bav-bav

Odrasli pa se moramo zavedati, da dolgčas, kadar ima otrok ravno prav kakovostne izbire igrač, ni nič strašnega, čeprav je otroku lahko neprijeten. Iz dolgčasa se običajno rodijo najbolj nore pogruntavščine in sveže ideje. Tudi najuspešnejši znanstveniki, priznani umetniki in pisci pravijo, da navdih za svoja dela običajno dobijo kar nekje na poti in v na videz najbolj dolgočasnih trenutkih.

 

 
Kategorije igrač