Igrati se skozi učenje in učiti se skozi igro

Najnaprednejši in moderni načini podajanja znanja otrokom oziroma snovi učencem, so takšni, da se novo znanje radovednežu skoraj samo vtisne v spomin. Da znanje najbolje pride v kri in tam tudi ostane, je najboljši izkustven način učenja. 

To je izjemno praktičen način učenja, kjer ima otrok možnost materiale potipati, zadevo sam preizkusiti, teorijo pa tako osvoji skoraj sam od sebe. Sploh malčke in otroke prve triade osnovne šole preveč abstraktno in teoretično podano znanje večinoma odbija, dolgočasi, ker njihovi možgani preprosto niso še dovolj razviti in zreli, da bi tak način učenja povsem sprejeli. S tem pa večkrat žal pride do odpora do šole in učenja, kar je izjemno velika škoda. Kajti vse življenje se učimo, čeprav je res, da ne le v šoli.

Učenje se na najboljši način – tudi pri nas odraslih – odvija skozi igro, kar tako mimogrede. Matematika je lahko izredno zabavna, prav tako učenje ure, tujih jezikov, spoznavanje življenjskega kroga različnih rastlin in živali – vse je le odvisno od tega, kako je tema otroku predstavljena. 

Nakup

Starši oziroma učitelji, ki imajo v sebi radost do življenja, so že po naravi bolj navdušeni nad stvarmi in se ne bojijo malenkosti, bodo radovednost, ljubezen do učenja in spoznavanja sveta ob podpori kakovostnih didaktičnih materialov otroku skoraj nevidno privzgojili tako, da bo otrok po novem znanju kar hlastal in hotel še. Hotel bo še več učenja in še več znanja! Kajti otroci so po naravi izjemno radovedni, prejemanje znanja jim predstavlja igro, zabavo. Seveda le, če je le-to prav podano in če jim ni naravno radovednost odnesla pretirana uporaba računalniških tablic in prekomerno sledenje virtualnim vsebinam oziroma kaj drugega.

Znano je, da odrasli svoje strahove ali odpore večkrat prenesejo na otroke. Tako na primer opažamo, da ima marsikateri odrasel nekakšen strah pred matematiko (in tudi drugimi naravoslovnimi predmeti), ki ga nevede lahko prenese na svojega otroka. Tako lahko zelo vsesplošno koristna zadeva, kot je matematika, postane bav-bav čisto po krivem. 

Učenje osnovnih računskih funkcij na zabaven način je mogoče osvojiti že pred vstopom v šolo, tako pa bo pridobljen tisti dodaten čas, če slučajno kdaj kasneje kaj zaškripa. Set za učenje matematike, kjer na zabaven način opica povezuje učenje in igro, je eden od pripomočkov, kjer otroci (pa tudi starši) spoznajo, da je matematika preprosto ena zabavna reč več. A ta zabava je koristna, spodbuja logično razmišljanje, krepi spomin in odpira nova in nova vrata modrosti in učenosti.

Seti za igrivo učenje so prisotni v mnogih otroških sobah, pa tudi v vrtcih in nižjih razredih osnovnih šol, kajti po generacijah, ki so se bile primorane učiti na bolj strog in tog način, je prišlo spoznanje, da gre tudi drugače. Brez trde roke in prisile. Zlepa gre namreč vse lažje in ni vedno potrebno, da je učenje tako zelo resna stvar. Znanje gre mnogo hitreje v glavo, če je okolje prijazno in sproščeno ter če se učenje odvija bolj lahkotno in igrivo.

Pustimo otrokom čas, da se igrajo, igrajo in naigrajo, kajti tako se bodo tudi z veseljem učili, učili in tudi (kaj) naučili.

Kategorije igrač