5 čudovitih idej, kako deklice spodbuditi k pozitivnemu mišljenju!

Življenje je lepo, a včasih tudi polno izzivov. Otroci so vsemu čudovitemu in manj čudovitemu podvrženi prav tako kot odrasli. Zato je izredno pomembno, da otroke že zgodaj pričnemo učiti in spodbujati k pozitivnemu razmišljanju. Iz razmišljanja se namreč rodi delovanje. Če je razmišljanje pozitivno, bo takšno tudi delovanje. To je brez dvoma naložba v otrokovo svetlo prihodnost.

A kako se v poplavi najrazličnejši informacij tega sploh lotiti? Naj vaše prizadevanje, da otroku razkažete svet pozitivnega mišljenja, spremlja rek: »Manj je več.« Z otrokom načrtujta nekaj preprostih opravil, a jih redno in dosledno izvajajta. Tokrat vam podajamo pet odličnih idej, kako predvsem deklice spodbuditi k pozitivnemu mišljenju in vrednotam - nekateri predlogi pa bodo več kot uporabni tudi pri spodbujanju fantov. Morda spodnje predloge le malo popoprajte in predrugačite, pa boste dobili tudi fantovsko različico napotkov!

1. Prijetno okolje in spodbudna vsebina

Pomembno je, da je otrok vpet v zdravo in prijetno okolje ter da so taki tudi igre, knjige, risanke, filmi, glasba, pravljice, igrače in druga vsebina, ki ga obkroža. Pozitivna sporočila, čeprav posredna, se zbirajo v otrokovi podzavesti in gradijo otrokovo samozavest, odločnost, pogum, notranjo lepoto in ljubezen do samega sebe. Deklice se v času odraščanja srečujejo z različnimi nalogami in izzivi, zato je pomembno, da ves čas ohranjajo vero vase, skrbijo za zdravje in krepijo življenjsko radost. 

Primer pozitivne vsebine:

Primer izdelkov, ki spodbuja pozitivne vrednote, je na primer priljubljena dekliška linija Nebulous Stars, ki ponuja širok nabor najrazličnejših izdelkov (od čudovitih šolskih potrebščin do sanjavih ustvarjalnih kompletov), ki so zasnovani tako, da v deklicah prebujajo veselje do življenja ter občutek za lepo in dobro. V takem svetu si vsi želimo živeti.

Ta zbirka je že navzven zasnovana z mehkimi in nežnimi linijami, polnimi pastelnih in prelivajočih barv, kar že takoj deluje pomirjujoče. Skozi izjemno estetsko dovršene like – zvezdice, ki spominjajo na čarobne vile iz najbolj prijazne zvezde nekje daleč v vesolju, a hkrati tako blizu nas, in njihove prijateljice – domišljijske živalce, je glavno vodilo linije usmerjenost k pozitivnim vrednotam, pozitivnemu mišljenju in zdravemu načinu življenja.

2. Ustvarjanje

Ustvarjanje ni zgolj risanje, barvanje in packanje z barvami – ustvarjenje prižiga nove ideje, krepi samozavest, deklicam na prijeten način omogoča, da raziskujejo svoj notranji svet in se tudi znajo ter upajo izraziti. Najprej preko svojih izdelkov, kasneje pa čisto direktno. Ustvarjanje lahko pomeni kuharsko umetnost, vrtnarjenje, umetniško ustvarjenje – za vsem, kar naredimo, stoji ustvarjanje. Seveda pa naj bo ustvarjenje usmerjeno k dobrim vrednotam, prijetnemu počutju, umirjanju, izražanju čustev in sproščanju, saj le takšno ustvarjenje krepi moč pozitivnega mišljenja.

3 primeri pozitivno usmerjenega ustvarjanja:

Čarobni akvarel Nebulia omogoča razvijanje ustvarjalnosti in domišljije preko petih platen, ki imajo povoskane črte, ki se svetijo v temi, tako da bo končni izdelek še bolj navdihujoč. 

Kozmični zen vrt  združuje dve klasični dejavnosti (barvanje kamnov in japonski zen vrt) v povsem pomirjajoč, zabaven in originalen koncept.

Lovilec sanj je kreativni set, s katerim je mogoče izdelati dva prekrasna lovilca sanj (zase in za prijateljico), ki odženeta še tako slabe sanje.

3. Dnevnik hvaležnosti

Svojo deklico spodbudite, da prične s pisanjem dnevnika hvaležnosti. V ta namen lahko izbere čaroben zvezek Nebulous Stars, poseben zvezdnat dnevnik, ali pa čisto pravi Dnevnik skrivnosti, v katerem bodo zapisane besede dobile še večjo težo. Vsak dan naj zapiše vanj vsaj tri čarobne stvari, za katere je hvaležna, in tri krasne stvari, ki so se ji zgodile čez dan. To bo na dolgi rok odvrnilo otroški um od stvari, ki morda niso šle čisto po načrtu. Z dnevnikom hvaležnosti se bo naučila osredotočiti se na pozitivno, kljub napakam, padcem in izzivom, ki so neizogiben del vsakega življenja.

4. Pozitivne afirmacije

Po dekličini sobi in stanovanju nalepite pozitivne afirmacije ali spodbudne pregovore znanih ali domišljijskih oseb, ki jo bodo ves čas nežno podpirali in spodbujali, da stopa pogumno in pokončno naprej v življenje. 

Nekaj predlogov:

∴ Učenje je zabavno.
∴ Če lahko sanjaš o nečem, potem lahko to tudi narediš. (Walt Disney)
∴ Moje telo je lepo in zdravo.
∴ Radovednost mi daje krila.
∴ Iskrenost, pravičnost in resnica gradijo dobre prijatelje.
∴ Lepa si in edinstvena kot vsaka zvezda na nebu. Nihče drug v celotnem vesolju ni takšen kot ti in zato si tako čudovita. (Eclipsia)
∴ Vsak dan se skušam naučiti kaj novega. Berem knjige, poslušam novo glasbo, odkrivam nove igre. Moja radovednost je neskončna … tako neskončna kot moja galaksija! (Nebulia)
∴ Moje telo potrebuje veliko zelenjave, da je v najboljši formi. Zdrava hrana mi da energijo in me osrečuje! (Hazelia)
∴ …

5. Pravljični liki s pozitivnimi vrednotami 

Predstavite ji like in različne junake, ki so uspešni zaradi svojih pozitivnih vrednot. Predstavite ji slovenske junake: vedno nasmejanega in iznajdljivega Kekca, neustrašnega Martina Krpana ter močnega Petra Klepca! Tudi dekleta kdaj potrebujejo moč in nežno neustrašnost! Predstavite jo tudi mile zvezdice Nebulous Stars – Nebulio, Eclipsio, Petulio, Hazelio, Marinio, Coralio, Isadoro in Iceanio, ki bodo deklico spodbudile k radosti, umirjenosti, lepoti, samozavesti, ustvarjalnosti in zaupanju vase. Deklice bodo prav preko teh nežnih posrednic pozitivnih vrednost lažje vstopile v svet pozitivnega mišljenja, ki je izredno pomemben za otrokov razvoj ne glede na spol.

Res ni vseeno, ali otroka obkrožajo superjunaki, ki delujejo destruktivno ali konstruktivno. Tudi pri dečkih bodite pozorni, kakšni junaki ga obkrožajo. S čarobnimi zvezdicami se najbrž res ne bodo poistovetili, a bodite pozorni, da tudi njihovi junaki zasledujejo dobro in pozitivno usmerjeno vsebino.

Dober namig za konec

Z otrokom – dečkom ali deklico – lahko razmislita, če poznata kakšnega čisto pravega superjunaka. Včasih spregledamo dobrega soseda, prijazno sosedo ali nekoga iz širše družine, ki je tih, a dober zgled vsem.

Seveda pa ne pozabite otroka spodbuditi, da prične tudi sebe videti kot junaka, kot nekoga, ki zmore tudi, kadar je morda težko.

 

 

 

 

Najnovejše objave

Kategorije igrač