Dober daljnogled pozimi daleč vidi, dober teleskop pa še dalj!

Marsikdo ob besedni zvezi »raziskovanje sveta« pomisli le na toplejše letne čase. Raziskovanje narave ali zgolj okolice doma je vedno zanimivo in polno poučnih dogodivščin. Zima naj ne bo izgovor, da se ne gre ven, prav tako pa ne opravičilo, da se na omari pozabi daljnogled ali kak drug raziskovalni pripomoček, s katerim bo svet od zelo daleč ali zelo zelo blizu oživel.

Najboljši znamki na področju raziskovanja sveta tam zunaj v velikem svetu sta National Geographic in Bresser. National Geographic je večini znan po najrazličnejših izdelkih, ki so prav vsi tako ali drugače povezani s svetom in naravo, znamko Bresser pa najbolj poznajo očetje, saj gre za enega od največjih proizvajalcev optike na svetu, in to za profesionalce. Svoj asortima izjemno kakovostnih in trpežnih pripomočkov pa imajo tudi za otroke. Njihove izdelke je na naše veliko veselje mogoče dobiti tudi pri nas!

Glej, siničke na sosedovem balkonu!

Spomladi je čas za …

Ni bolj zanimivega kot opazovati naravo v vseh letnih časih. Spomladi je na voljo res ogromno možnosti za opazovanje žuželk čisto od blizu, sploh zanimivo pa je to v posodi s 5-kratno povečavo, ki pride prav tudi doma pozimi za opazovanje hišnih pajkov. 

Poleti je čas za …

Poletje je najbolj razkošno z zvezdnimi utrinki! Takrat nam najbolj prav pride zmogljiv teleskop, ki nam omogoči podrobnejše opazovanje detajlov neba in iskanje različnih ozvezdij. Poleti so na večernem nebu na primer izjemno lepo videti zvezde Vega v ozvezdju Lire, Deneb v Labodu in Altair v Orlu, pozimi pa čisto druge. Zanimivo, kajne?

Nakup

Jeseni je čas za …

Ko pričnejo listi na drevesih rumeneti, se je z daljnogledom, ki poveča 3-krat, ali s takim, ki poveča 8-krat, najlepše odpraviti v gozd in tam opazovati veje in vejice na drevesih, različne ptice, z nekaj sreče pa tudi srne, lisice in druge divje živali. Oba daljnogleda sta izjemno priročna in imata enoletno garancijo!

Pozimi je čas za …

Pozimi je čas za marsikaj. :-) Pravzaprav je pozimi čas za vse tiste stvari, ki smo jih omenili tudi pri pomladi, poletju in jeseni. Z daljnogledom se pač pozimi ne bodo videle lastovice, pač pa vrabčki in sinice na sosedovem balkonu, s teleskopom pa bodo pozimi vidna druga ozvezdja, na primer Orion … 

Prav zanimive pa so tudi zimske skrivalnice s prijatelji – sploh če ima vsak pri sebi dober voki-toki. Voki-toki National Geografic na prostem lovi tudi do 6 kilometrov daleč, kar omogoča še kaj več kot le pustolovščine na poti iz otroške sobe v kuhinjo. :-) Da bodo pustolovščine potekale v pravo smer, pa je dobro zunaj vedno pri roki imeti kompas.

 

Kaj pa raziskovanje tal in iskanje skritih zakladov?

Če s teleskopom in daljnogledom lahko več kot dobro raziščemo nebo, globinsko raziskovanje tal in skritih zakladov v zemlji zahteva povsem drugačne pristope. Eden od pripomočkov, ki to omogoča, je nastavljiv detektor kovin, ki bo zadovoljil mlade raziskovalce in raziskovalke med 8. in 16. letom. Opremljen je z nagibno iskalno sondo, zvočnim signalom, dodatnim svetlobnim signalom in LED-svetilko z zaponko. Poleg najdenih žebljev, sponk, žebljičkov in starinskih kovancev zna detektor kovin najti še marsikaj zanimivega in vznemirljivega, kar bo otrokom dalo motivacijo za potrpežljivo in osredotočeno raziskovanje naprej.

Kako pa, če dežuje ali sneži?

Če dežuje ali sneži, jo kot nalašč na voljo izredno zmogljiv hišni pripomoček – mikroskop s kar do 1200-kratno povečavo! Poglejte pod njegovo lečo kapljico sline, drobtinico, ki leži na mizi, svoj las ali dlako svojega ljubljenčka. Nova odkritja zagotovljena!

Sicer pa pravijo, da ni slabega vremena, da obstajajo samo slaba oblačila in obutev. Zato predlagamo, da ob mrzlem, vlažnem ali deževnem vremenu z družino ne iščete izgovorov, temveč se toplo in primerno napravite ter smuknete ven na svež zrak raziskovat življenje in svet! Uh, kako paše, boste ugotovili že po nekaj deset korakih! 

Kategorije igrač