Primi vesolje v svoje roke in si ga oglej!

Vesolje je zelo zelo daleč, kajne? No, mogoče pa tudi ne, saj so znanstveniki pred časom povsem natančno določili, kje je rob vesolja oziroma, kje se le-to prične. Vas zanima kje?

Vesolje niti ni tako zelo daleč, kot bi človek rekel pa prvi vtis: točno 118 kilometrov nad Zemljino površino se začne namreč! A obstaja še ena pot do vesolja, ki je pravzaprav velika bližnjica!

Bližnjica do vesolja

Vesolje je večno zanimiva in nikoli dovolj raziskana tema, zato izredno privlači otroke vseh starosti, pa tudi odrasle. Ni treba imeti gore denarja in vesoljske rakete, da lahko spoznamo vesolje – k sreči obstajajo bližnjice. Prvi ključ do nje je radovednost! Z njo, malo spodbude in dobrimi učno-ustvarjalnimi materiali je pravo malo vesolje mogoče imeti čisto na dosegu roke. Tako blizu, da ga je mogoče prijeti in natančno raziskati. 

Znanje o vesolju naj se prične »doma«

Vesolje je tako ogromno, da otrok, ki ga privlačijo astronomske zadeve, ne ve, kje bi začel z raziskovanjem. Zato ga je najbolje nekoliko usmeriti in mu ponuditi razumljive rešitve, ki mu bodo pomagale do praktičnega znanja o vedno navdušujoči temi. Najbolje je začeti »doma« in najprej osvojiti znanje glede planeta, na katerem živimo. Znanje o Zemlji in nato luni, ki je vidna s prostim očesom, bo otrokovo predstavo o vesolju izredno olajšalo. Naj najprej osvoji kontinente, spozna lunine mene ter luninim in sončevim mrk - potem pa predlagamo skok v celotno galaksijo! ;)

Model Zemlja – Luna

Štirje različni pristopi k spoznavanju sončnega sistema

Dokazano je, da je znanje bolj trdno in traja več časa, če je osvojeno praktično. Sploh abstraktnejše teme, kot je na primer vesolje, potrebujejo za razumevanje različne modele, makete in dobro razlago. Zato predlagamo, da si otrok za začetek izbere enega od spodnjih možnosti, potem pa znanje z vašo pomočjo še nadgradi ob zanimivi knjigi o vesolju ali kakšnem dokumentarnem filmu.

1. Sončni sistem nad glavo 

Krasen gibljiv veiliki sončni sistem, ki je eden od  astronomskih raziskovalnih setov, bo po uspešnem sestavljanju visel na stopu otroške sobe in tiho poučeval ter zbujal radovednost in razmišljanje o vesolju vsakič, ko bo v sobo stopila otroška noga. Poleg tega se ta model sončnega sistema sveti v temi, kar zadevo naredi še toliko bolj zanimivo in zabavno. Res veličasten pogled!

Sončni sistem – veliki set

2. Pobarvaj svoj 3D sončni sistem in planetarij

Tale krasen ustvarjalni 3D-model sončnega sistema s planetarijem bo zahteval nekaj ročnih spretnosti, preden ga bodo lahko uporabili za namene raziskovanja vesolja. Vesolje ne bi bilo pravo veselje, če se ne bi svetilo tudi ponoči, zato bo tudi ta različica čudovito razsvetljevala temne noči.

Sončni sistem in planetarij

3. Dvakrat sončno!

Sončni sistem je lahko dvakrat sončen, če je trajnostno naravnan in deluje na sončne celice. Pri nas ga dobite – poglejte ga, kako je čudovit! Deluje pa tudi na baterije – za vsak slučaj, da slabo vreme ne bi prekrižalo vesoljnih načrtov!

Hibridni sončni sistem

4. Svetlobna veriga planetov 

Še en kreativno-ustvarjali set raziskovalne zbirke 4M, ki bo še posebej navdušil deklice, predvsem pa vse, ki obožuje risanje, slikanje in ustvarjanje, je tale svetlobna veriga s planeti, ki se svetijo v temi, čudovit način za obarvano raziskovanje vesoljnih poti za fante in dekleta.

Svetlobna veriga s planeti

Zvezdno nebi skozi objektiv ali na zidu domačega stropa?

Oboje je mogoče in oboje je zabavno! Z našim super teleskopom znamke National Geographic, ki zvezdno nebo približa čisto pred nos, je mogoče opazovati vse bližnje in bolj oddaljene planete, s čudovitim projektorjem, ki ga je potrebno najprej sestaviti in izdelati, pa je mogoče zvezdno nebo pričarati kar doma, hkrati pa se naučiti še nekaj dejstev in zanimivosti o vesolju.

Projektor Zvezdno nebo

Zdaj pa hitro v astronavtske čevlje in naj se pustolovščina med zvezdami prične! ;) 

Teleskop National Geographic

Najnovejše objave

Kategorije igrač