Kakšen bi bil svet brez igrač?

Otroke smo vprašali, kakšen bi bil svet brez igrač?

 

Dobili smo takšne odgovore: 
»Ne bi bilo lepo.«
»Bila bi žalostna.«
»Obupen.«
»Zelo dolgočasen.«
»Otroci bi se zmeraj dolgočasili, ne bi bilo v redu in bi se zmeraj zmrdovali.«
»Čuden.«

Zanimivo in barvito, kajne? 

Kako vidimo svet brez igrač odrasli?

Kaj pa z vidika staršev oziroma odraslih? Odrasli vidimo zadevo še malo širše. Poleg tega, da igrače otroke kratkočasijo in zabavajo ter nam občasno podarijo tisti čas, da do konca pripravimo obrok, nekaj pospravimo in uredimo ali celo na hitro v miru spijemo čaj ali kavo, vidimo v njih resnične življenjske prijateljice na dolgi rok. Govorimo predvsem o dobrih igračah, ki so odlična popotnica v svet odraslih.

Tudi v časih »brez igrač« so se igrali

Res je, da so se v davnih časih, ki v resnici niti niso tako davni in segajo le kakšnih sto let nazaj, otroci igrali neglede na to, ali so igrače bile ali ne. Z nekaj spretnosti so jim preproste igrače izdelali starejši ali pa so si jih naredili sami. Najrazličnejše igre in igrače so že v prazgodovini imele pomemben vpliv na otrokov razvoj in s tem pravzaprav na razvoj celotne družbe, saj iz malega zraste veliko. Morda bi si v starih včasih svet brez igrač lažje predstavljali in si jih pač sami naredili. 

Kaj vse bi brez igrač zamudili danes?

Kaj pa danes, ko nas preganjajo tisoč in eno zanimanje, opravki, zadolžitve? Kako bi se igrali brez igrač in za kaj vse bi bili prikrajšani? Zagotovo bi tudi sedanji otroci prav hitro našli svoje nove načine igre in igranja ter uporabili svojo neverjetno domišljijo, iznajdljivost in inovativnost. A vendarle jim svet dobrih igrač lahko ponudi še tisto nekaj več. Kaj pa je »tisto nekaj več«, se verjetno sprašujete?

5 dodanih vrednosti dobrih igrač ali 5-krat »tisto nekaj več«

1. Več ustvarjalnosti

Dobre igrače prinesejo otrokom več kreativne spodbude in jih nevidno »zvabijo« v še več ustvarjanja in razvijanja lastne domišljije. Z dobrimi ustvarjalnimi igračami otroci lahko najdejo svoja resnična zanimanja ter razvijajo najrazličnejše veščine, od pletenja, šivanja, slikanja, oblikovanja in drugih ročnih spretnosti. Izredno priljubljeni so kakovostni kreativni seti, ki otroka podprejo v tistem zanimanju, ki ga najbolj privlači.

2. Več poguma za raziskovanje

Morda se sliši nenavadno, a mnogi otroci se bojijo takšnega ali drugačnega raziskovanja, ker se bojijo delati napake, saj se bojijo, da nekaj (spet) ne bodo naredili prav. Malo smo za to zaslužni tudi starejši, ki se nam ves čas mudi in občasno pozabljamo, da je naš otrok še vedno pravzaprav otrok. Z raziskovalno-znanstvenimi seti na primer otroku ponudimo varno okolje za raziskovanje najbolj vznemirljivih področij, kot so vesolje, robotika, astronomija, ekologija, anatomija, dinozavri, arheologija, kemija, fizika, geologija … Otrokova raziskovalna samozavest bo hitro zrasla, saj bo ugotovil, da so t. i. napake ali izzivi del skoraj vsakega poskusa ali projekta ter da so ravno preseženi izzivi najboljši učitelji in motivatorji za naprej.

3. Več zabave pri učenju

Dobre igrače lahko hkrati ves čas ponujajo več prednosti. Poleg svoje privlačnosti, barvitosti so lahko izreden magnet za učenje najrazličnejših tem. Seveda otrok to »učenje« razume kot igro, kar pelje še do hitrejših rezultatov, saj si igranja, ki je pravzaprav učenje, želi in se mu ne upira. 

Zabavo in učenje odlično združuje nova interaktivna zbirka knjig KUKU – Zabavno učenje, ki obilico koristnih informacij in znanja otroku približa na izredno inovativen in zanimiv način. Otroci jo preprosto obožujejo. 

Domač laboratorij bo otrok na primer zaznal le kot vir zabave, miselne igre pa le kot tekmo s samim seboj, v kateri mora zmagati. Med tem pa se bo med igro razvilo na stotine novih sinaps v njegovih zvedavih možganih. Krasno, kajne?

4. Več druženja in povezovanja

Z dobro igro in igračo se lahko otrok s seboj in svetom lažje poveže.  Skrbno izbrane družabne igre so lahko res krasen pripomoček, ki spodbuja medsebojno druženje, pristnost in prisotnost v »tukaj in zdaj« ter so odlična protiutež preveč preživetemu času za računalniškimi zasloni.

5. Več motoričnih in gibalnih spretnosti

V najzgodnejših letih igrače tudi izredno vplivajo na motorični razvoj otroka, zato res ni vseeno, kakšno igračo ponudimo svojemu dojenčku. Izredno dobri pomočniki na področju razvijanja motoričnih in drugih spretnosti so lesene igrače, starejše otroke pa bodo k gibanju najbolje spodbudile zunanje igrače. Poleg ljubeče in stabilne vzgoje, kakovostne prehrane, je ustrezno in zadostno gibanje eden od ključev do otrokove sreče.

Svet brez igrač bi torej bil …

Ja, zagotovo bolj siromašen, oropan kakovostne igre in mnogih vrednosti, ki otroku lajšajo pot v veliki svet. Manj zabavnega učenja, manj druženja, manj ustvarjanja, manj raziskovanja, manj kratkočasenja … Ne, takega sveta ne otroci ne odrasli zagotovo nočemo. Zato naj živi svet iger in igrač! :-)

 

 

Najnovejše objave

Kategorije igrač