Zakaj nismo nikoli prestari za barvanje pobarvank?

Čeprav barvanje pobarvank na prvi pogled zgleda kot preprosto opravilo in tako pač mimo grede, se ga nikakor ne sme podcenjevati, saj prinaša mnogo prednosti od mladih nog pa tja do zrelejših let. Če so motivi pobarvanke skrbno izbrani, pa sploh!

Dečki bodo imeli raje bolj strumne motive, deklice pa so običajno najbolj navdušene nad motivi razih vil, princes in drugih nežnejših pravljičnih likov. Pobarvanke priljubljene mistične kretivne zbirke Nebulous Stars so na primer ene od tistih, ki jih deklice izredno obožujejo.

8 razlogov zakaj otroka sploh navdušiti za barvanje pobarvank?

Obstaja res vrsta razlogov, zakaj barvanje pobarvank dobro in blagodejno vpliva na otroke. Mi vam jih bomo predstavili »samo« osem, obstaja pa jih še kar nekaj. Večina razlogov drži tudi za odrasle, zato je dobro, da tudi starejši to ozavestimo in se kdaj pridružimo mlajšim pri tem prijetnem barvnem opravilu. 

1. Krepitev motoričnih spretnosti

Redno barvanje pobarvank lahko pomaga izboljšati motorične spretnosti pri mlajših in starejših otrocih, saj barvanje krepi posamezne gibe in uči natančen oprijem barvice. Razvoj fine motorike s pomočjo barvanja lahko otrokom pomaga tudi pri spretnejšem rokovanju z manjšimi predmeti, saj se na tak način izboljša tudi t. i. pincetni prijem. 

2. Odlična priprava na šolo

Običajno večji del šolanja poteka strukturirano v učilnici. Učenci in učenke mnogo učnih lekcij osvojijo s pomočjo knjig, zvezkov in učnih listov, na katere pišejo, rišejo, skicirajo … Pobarvanke nekoliko spominjajo na prave učne materiale in krepijo otrokovo pozornost ter zmožnost slediti strukturiranemu delu na papirju. Deklicam bo pri tem lahko pomagala zgodba o Hazeliji, ki je ena od prijaznih Nebulous stars zvezdic v čudoviti pobarvanki z belimi listi.

Pobarvanka Nebulous Stars - beli listi

3. Spodbujena ustvarjalnost

Ne glede na to, ali otroci barvajo znotraj posameznih polj ali gredo čez črto, barvanje izredno spodbuja otrokovega ustvarjalnega duha in občutek za vizualnost. Barvanje je namreč odlična tehnika, ki mimogrede spodbudi domišljijo in prinese obilico novih idej, ki so pri učenju in vsakdanjem življenju še kako pomembne.

4. Tudi za boljšo pisavo gre

Za pravilno pisanje različnih črk so potrebne spretnosti prstov in rok ter dobra pozornost. Če otrok prične z barvanjem pobarvanka dovolj zgodaj, mu bo tudi pisanje – najprej tiskanih, potem pa pisanih črk – šlo mnogo lažje in mimogrede. 

5. Dobro prepoznavanje in razločevanje barv

Barvanje pobarvank omogoča spoznavanje najbolj nenavadnih odtenkov barv ter znanje iz katerih barv lahko nastanejo določene druge barve. Na praktičen način jim ponudi tudi začetno likovno znanje glede osnovnih barv in barvnih kombinacij. Kot odličen pripomoček za risanje in barvanje hkrati pa bodo sploh deklicam prišli naproti najbolj ljubki zvezdni skicirni bloki, v katerih se poleg risanja in barvanja obeta še mnogo drugih ustvarjalnih prigod. 

6. Koordinacija med očmi in rokami

Držanje barvic, izbiranje barv, uporaba barve na pravem mestu in celo navadno šiljenje barvic lahko pomagajo pri krepitvi dobre koordinacije oči in rok pri najmlajših, kar pa je eden od temeljev za zdrav otrokov razvoj. Zato je pomembno, da otroku že zgodaj omogočimo izkušnjo risanja in barvanja!

7. Barvanje spodbuja izražanje in samozavest

Ker vsak človek vidi svet s svojimi očmi in se izraža drugače, je pomembno, da svoja opažanja, mnenja in poglede na stvari zna tudi brez strahu predstaviti drugim in svetu. Barvanje je zato odlično sredstvo za samoizražanje, saj otroci čisto mimo grede sprejemajo barvne odločitve, določajo, kje so meje za barvanje ter na kakšen način bodo kaj pobarvali. Ko je izdelek končan, običajno nastopita zadovoljstvo in ponos, ki počasi in vztrajno gradita otrokovo samozavest. 

8. Sproščujoče in barvito

Barvanje je za otroke pa tudi za odrasle izjemno pomirjujoče opravilo, ki ob meditativnem barvitem nihanju roke pomiri marsikatero čustvo in življenje prav hitro naredi bolj sproščeno in lepše. Barvanje namreč sprošča telo in dušo, zato večina otrok izredno rada barva pobarvanke in različne barvne liste. 

Ste že videli pobarvanko s črnimi listi?

Še ne? No, pri nas jo dobite in v resnici ni prav nič tako črna, temveč zelo barvita in zasanjano drugačna. V njej ima glavno vlogo ustvarjalna Coralia, ki je tista od Nebulous stars zvezdic, ki vedno rada nesebično pomaga drugim. Poglejte ta kratek predstavitveni video, v katerem boste videli, kako čudovito sproščujoče je mogoče z neonskimi gel pisali barvati liste črne kot noč.

Pobarvanka Nebulous Stars - črni listi

Veste, da so alternativa pobarvankam praskanke?

Poznate t. i. praskanke? Gre za obraten način barvanja. Z lista se odstranjuje tanek sloj običajno črne barve, pod katero se skriva kraljestvo barvastih motivov. Tudi praskanke združujejo vse zgoraj navedene blagodejne lastnosti pobarvank. Pri nas dobite tale prekrasen kreativni set Podrgni in naredi, v katerem se skriva prava pravcata zvezdna galaksija.

Zdaj pa veselo na delo – barvice v roke in lepe misli v srce!

Najnovejše objave

Kategorije igrač