Kako spodbuditi malčkovo motoriko na prijeten in poučen način?

Dojenček krepi svoje motorične spretnosti že v trebuhu, še bolj pa takoj, ko se rodi. 

Čeprav morda na prvi pogled zgleda, da še nič ne dela, da samo steguje ročice za igračami ali se preteguje, temu ni tako. Ravno z najbolj preprostimi aktivnostmi v samem začetku razvoja otrok najbolj krepi svoje motorične spretnosti in tako z lahkoto dosega razvojne mejnike. 

Pobiranje ščipalk s tal v košarico, nabiranje jagod na vrtu, odpiranje vrat in gradnja stolpa iz kakovostnih lesenih kock – vsa ta opravila zahtevajo določeno stopnjo malčkove motorike, hkrati pa jo tudi razvijajo in krepijo.

Motoriko najbolj spodbujajo domača opravila in igra

Otrokove motorične spretnosti je najbolje in hkrati najlažje krepiti na dva načina. Prvo je z zgodnjim vključevanjem v domača gospodinjska opravila, kot je na primer pripravljanje malice in mize, pospravljenje igrač, zlaganje nogavic in manjših kosov perila, zlaganje posode v pomivalni stroj, za večje tudi lupljenje krompirja in kuhanje preprostih obrokov pod nadzorom odraslega.

Otrokom še ljubši način krepitve motoričnih spretnosti, ne da bi se tega zavedali, pa je učenje in vaja skozi igro. Za tovrstno zgodnje učenje so najprimernejše najrazličnejše lesene igrače, pomembno pa je, da so narejene iz FSC-certificiranega lesa, da so varne, barvite in seveda didaktične. Lesene igrače priljubljene kakovostne znamke EverEarth dosegajo vse omenjene kriterije, hkrati pa so trajnostno naravnane in čudovite tako na otip kot na pogled. 

Katere igrače za krepitev motorike ponuditi?

Do prvega rojstnega dne je poudarek na prijemanju in doseganju stvari, po tem pa je čas za naslednjo stopnjo, in sicer fino motoriko, ki krepi povezavo med možgani, očmi in rokami, veča nadzor nad rokami, prsti in zapestjem ter hkrati osvaja miselne spretnosti in izzive.

Otrok naj bi med 12. in 18. mesecem, obvladal t. i. pincetni prijem, zgradil stolp iz dveh do štirih kock, pokrival in odkrival razne škatle in posode, uspel vstaviti različne like oziroma oblike v ustrezno odprtino v igračah za vstavljanje likov in oblik, vlekel igrače na kolesih, … Do 2. leta naj bi njegov stolp iz kock bil še za kocko ali dve višji, uspe mu tudi sestaviti in razstaviti preproste igrače ter narediti prve umetnije iz gline ali testa. Po drugem letu pa obvlada iz tedna v teden več stvari: uspešno rokuje z manjšimi predmeti, zna odpreti zadrgo, nanizati makarone na vrvico, zavrteti različne gumbe na igračah ali domačih napravah, začne pravilno prijemati pisalo in obvlada še mnogo drugih aktivnosti.

Kaj je otrokov največji razvojni mejnik?

Hoja, seveda! Okoli prvega leta se otroku odpre nov svet, ko se prvič postavi pokončno na noge in naredi nekaj korakov. Do stabilne hoja ali celo teka sicer manjka še kar nekaj mesecev, a vaja dela mojstra, če mojster dela vajo. Odličen pripomoček, ki podpira otrokovo hojo, hkrati pa ponuja obilico priložnosti za krepitev motoričnih spretnosti, je lesen barvit voziček za hojo

Nakup

Ali obstaja univerzalna igrača za krepitev motorike?

Seveda! Največ muh na en mah je mogoče ujeti z lesenim igralnim centrom. Igralnih centrov obstaja vrsta, zato je mogoče otrokove potrebe in želje tudi vizualno ter motorično prilagoditi. Pri nas dobite tri odlične igralne centre, in sicer:

1. Lesen igralni center 5 v 1 z Igrami: labirint, štetje kroglic, prepoznavanje oblik in vrtenje predmetov.

Nakup

2. Manjši igralni center 5 v 1 z Igrami: labirint, razvrščanje oblik, računalo in premične ploščice.

Nakup

3. Popoln igralni center 7 v 1 ali velika ustvarjalna kocka na temo vrta, ki vsebuje naslednje igre: kroglična zabava, labirint, prepoznavanje oblik, računalo ter mnoge druge.

Nakup

Veliko novih spretnosti in zabave pa bodo prinesle tudi t. i. vtikanke oziroma lesene igrače za vstavljanje likov, s pomočjo katerih bo otrok ob krepitvi motorike in fino motorike spoznaval še barve, like, različne oblike ter najzgodnejše osnove matematike. Pri nas so na voljo kar štirje in prav vsi so leseni ter narejeni iz FSC-certificiranega lesa:

1. Lesena kocka za vstavljanje likov.
2. Lesena Noetova ladja za vstavljanje likov.
3. Miza za vstavljanje in zabijanje žebljev.
4. Lesena kmetija za vstavljanje likov in urjenje motorike.

Po igranju z lesenimi igračami, ki prinašajo izredno toplino in domačnost, pa priporočamo še nekaj svežine: Odpravite se v park ali v bližnji gozd ter se ob razposajenem igranju naučite še kaj o drevesih!

Najnovejše objave

Kategorije igrač