Dinozavri – otrokom najljubši velikani

Le kako bi bilo, če bi na svetu še živeli dinozavri, večkrat razmišljajo naši otroci in se predajajo fantastični domišljiji.

Dinozavri namreč s svojo izjemno pojavo navdušujejo in navdihujejo mnogo otrok po svetu, s tem pa se krepijo različna zanimanja, na primer za zgodovino, biologijo, anatomijo, geologijo in paleontologijo. Poleg mnogih knjig o dinozavrih otroke izredno privlačijo tudi dinozavri v bolj oprijemljivi obliki. Poleg običajnih igrač so sploh zanimive igre in igrače, ki svet prave prazgodovine in velikanskih orjakov čisto približajo in ga tako naredijo še bolj dosegljivega, s tem pa tudi bolj razumljivega.

Poznate razliko med rastlinojedimi ali mesojedimi dinozavri?

Poznate bistvene razlike med rastlinojedimi in mesojedimi dinozavri? Zelo hitro jih se z malo znanja mogoče ločiti. Pri tem vam lahko pomagajo raziskovalni seti za izkopavanje priljubljene znamke 4M.

Mesojedi so že na prvi pogled manjši in imajo sprednje noge krajše, na njih pa dolge in ostre kremplje, da se lahko dobro zaženejo v svoj plen. Rastlinojedi dinozavri so izjemno veliki in imajo običajno dolge vratove, da lahko dosežejo listje visoko na vejah. Ostale podrobnosti pa lahko raziščete kar sami s pomočjo setov za izkopavanje, med katerimi je mogoče najti tudi mamuta, slonovega davnega sorodnika.

Rastlinojedi dinozavri iz naše kolekcije 

Pri nas v oprijemljivi obliki najdete kar tri rastlinojede dinozavre, in sicer brahiozavra, triceratopsa in stegozavra.

Brahiozaver, ki je v dolžino meril kar 25 metrov, v višino pa 13, je Zemljo naseljeval pred približno 153 milijoni let. Tehtal je za približno 30 avtomobilov, kar je okoli 30 ton, njegova lobanja je bila izredno majhna glede na njegovo velikost. Velika je bila približno toliko kot konjska. Brahiozavrovo okostje lahko s pomočjo seta za izkopavanje izkopljete sami ter iz izkopanih delčkov sestavite njegov model v velikosti 28 centimetrov.

Oglej si več

Triceratops je rastlinojedi dinozaver, ki se je pred velikim izumrtjem pojavil kot eden zadnjih. Zemljo je naseljeval približno 66 milijonov let nazaj. Dolg je bil okoli 8 metrov, visok 3, težak pa do 6 ton. Zanj so značilni trije rogovi, po katerih je tudi dobil ime. V prevodu bi njegovo ime pomenilo »obraz s tremi rogovi«. Ko izkopljete vse njegove kosti, lahko iz njih sestavite model v velikosti 20 centimetrov.

Oglej si več

Stegozaver je dinozaver, ki je pred 170 milijoni let živel v Severni Ameriki. Znan je po ploščah na hrbtu ter po štirih en meter dolgih smrtonosnih bodicah na repu. Dolg je bil 6 metrov, tehtal pa je približno dve toni. Premikal se je s hitrostjo 7 kilometrov na uro. Model sestavljenega stegozavra, ki je velik 17 centimetrov, bo lepo popestril sobo ljubiteljev dinozavrov.

Oglej si več

Mesojede prazgodovinske pošasti

Mesojeda dinozavra na naših policah sta kraljevski tiranozaver in majhen, a močan velociraptor.

Tiranozaver je eden od najnevarnejših dinozavrov, ki je svet naseljeval pred približno 70 milijoni let. Dolg je bil 10 metrov, visok pa 5 metrov. Najden je bil na zahodu ZDA, v Kanadi in tudi v Aziji. Njegovo ime v prevodu pomeni »kralj kuščarjev«. Model sestavljenega tiranozavra je velik 19 centimetrov.

Oglej si več

Velociraptor je bil majhen, a izredno močan dinozaver, ki je imel zobe ostre kot britev. Po telesu naj bi imel perje, čeprav ni mogle leteti. Oglašal se je s trobljenjem, ki bi sedaj spominjalo na vreščanje papige are. Živel je pred približno 70 milijoni let, tekel pa je tudi do 60 kilometrov na uro. Model sestavljenega velociraptorja je s svojimi 21 centimetri lahko odlično darilo nadobudnim raziskovalcem prazgodovine.

Oglej si več

Dinozavri za ustvarjanje z najmlajšimi

Predšolski otroci lahko dinozavre najprej spoznajo s pomočjo v temi svetlečih magnetkov v obliki dinozavov, ki jih izdelajo in pobarvajo sami. S tem ustvarjalnim kompletom je mogoče izdelati 6 različnih vrst dinozavrov, in to kar dvakrat. Z otrokom lahko potem skupaj ugotovita, ali gre za rastlinojedega ali mesojedega dinozavra in morda celo določita njegovo ime. Komplet vsebuje mavec, kalupe, čopič in barve – vse, kar bo otrok potreboval pri izdelavi, je le še nekaj dobre volje in ščepec domišljije!

Oglej si več

Skok v davni čas je na hrbtu dinozavrov lahko še bolj vznemirljiv, zato ne odlašajte in se podajte na pot raziskovanja prav z njimi!

Najnovejše objave

Kategorije igrač