7 super razlogov za puzzle – presenečeni boste!

Puzzle ali sestavljanke so odlična in večna igra, ki povezuje vse generacije ter krepi mnoge telesne in umske sposobnosti. Morda na prvi pogled ni videti tako, a puzzle so pravi zaklad med igrami in igračami – sploh pa v času, ko tehnologija obvladuje skoraj vsak naš korak.

Kratka zgodovina sestavljank

Puzzle obstajajo v različnih oblikah že od antičnega časa, v sodobnem času pa jih je leta 1766 izumil britanski kartograf in graver John Spilsbury. Prvih osem sestavljank, ki jih je izdelal, je predstavljalo različne dele oziroma države sveta, in sicer svet, Evropo, Azijo, Afriko, Ameriko, Anglijo in Wales, Irsko ter Škotsko, sprva pa jih je imenoval razkosani zemljevidi. Nič ni samoumevno, čeprav se nam zdi, da obstaja že večno, kajne?

1. Mama, oče, babica, dedek in vnučki – vsi skupaj

Puzzle z izjemno širokim naborom čudovitih motivov in različnimi težavnostnimi stopnjami povezujejo prav vse starostne skupine – od najmlajših do seniorjev. Zaradi svoje preprostosti po njih lahko posežejo tudi prababice in pradedki, saj jih ne spremljajo zapletena navodila. Bistvo je v izbran motiv pravilno povezati vse koščke sestavljanke, hkrati pa se med zlaganjem med seboj povezujejo tudi vsi družinski člani ali prijatelji, ki sestavljajo puzzle. 

2. Povezovanje obeh strani možganov

Vsaka od strani možganov skrbi za nadzor različnih funkcij v telesu – leva stran možganov nadzoruje analitično in logično razmišljanje, desna pa ustvarjalnost in domišljijo. Med sestavljanjem sestavljanke sta vključeni obe strani, s tem pa je možganom omogočena prava miselna telovadba.

3. Puzzle krepijo kratkoročni spomin

Reševanje različnih ugank in sestavljank krepi povezave med možganskimi celicami in tvori nove, kar je odličen način za izboljšanje in krepitev spomina, posebej kratkoročnega. Med sestavljanjem spomin uporabljamo, ko se spomnimo oblike in velikosti določenih koščkov sestavljanke ter njihovo pozicijo. Različne študije pa kažejo, da je rast novih možganskih povezav zaslužna pri zmanjšanju različnih možganskih poškodb in pri Alzheimerjevi bolezni.

4. Noben problem ni več ovira!

Z ugankami, sestavljankami in miselnimi izzivi se na prijeten način spopadamo z različnimi izzivi, kar pomaga tudi pri reševanju vsakodnevnih težav in izzivov. Več sestavljanja pomeni tudi več potrpežljivosti, kar nam v vsakodnevnem življenju pride še kako prav – neglede na to ali imamo 5 ali 50 let.

5. Stres dol, nasmeh gor!

Puzzle hkrati poživljajo in sproščajo naše možgane. Medtem ko se osredotočamo na to, kako rešiti, razvozlati ali sestaviti določeno uganko, se naš um posveča samo eni nalogi, kar spodbuja možgane, da gredo v meditativno stanje, kar vodi do boljših veščin za obvladovanje stresa.

Sestavljanje ugank pa poveča tudi proizvodnjo dopamina, kar še dodatno uravnava razpoloženje, spomin in koncentracijo. Dopamin, ki je znan kot hormon sreče, se sprošča z vsakim uspehom, ko uspešno rešimo določen izziv, zato res ni čudno, da so puzzle tako zabavne in vedno zelo aktualne!

6. Krepitev fine motorike

Redno sestavljanje sestavljank krepi motorične spretnosti, kar bo prav prišlo predvsem najmlajšim, ki krepijo fino motoriko in t. i. pincetni prijem, prav tako pa tudi starejšim, ki jih morda zaradi let že napadajo različne težave, zaradi katerih težje premikajo svoje prste na rokah.

7. Spoznavanje krajev doma in po svetu

Motivi nekaterih sestavljank peljejo otroka po različnih tujih in domačih krajih. Otrok preko sestavljanja geografskega motiva ponotranji sliko kraja, spozna njegove značilnosti in značilnosti države, ki mu pripada. Otrok se bo z lahkoto navdušil nad potovanji, če bo sestavljal osupljivo lepe motive priznanega fotografa Stephena Wilkesa. Pariz, Stonehenge, Benetke, New York in drugi kraji bodo s svojimi več kot 1000 koščki pravi izziv za najbolj zagnane in navdušenje popotnike.

Benetke iz zbirke Stevena Wilkesa

Poznate National geographic, Animal Planet in I feel Slovenia?

Pod zgornjimi imeni se skrivajo med drugim tudi izjemno lepe, poučne, zabavne in barvite puzzle, ki že leta navdušujejo mlade in malo starejše Slovenke in Slovence.

Puzzle I feel Slovenia so resnično naše in srčne, saj so na njih izključno motivi, ki jih najdemo v Sloveniji: od znanih krajev do prečudovitih živali, ki jih srečamo v objemu naše domovine. Zaradi svoje slovenske motivike so lahko odlično darilo ljudem, ki našo deželo obiščejo iz drugih držav, hkrati pa so odličen učni pripomoček, preko katerega se otroci lažje povežejo z določenim krajem oziroma živaljo.

Puzzle iz zbirke I feel Slovenia

Prazgodovinski in živalski motivi sestavljank znamke National Geographic so pakirani kot super 3D puzzle, bogastvo in lepoto živalskega sveta pa nam izjemno lepo približajo tudi sestavljanke Animal planet, ki razveseljujejo z ljubkimi motivi divjih živali.

 
Naravni motivi iz živalskega sveta

Nekoliko manj poznana, a zelo kreativna znamka sestavljank Howard Robinson se lahko pohvali z letos svežimi motivi volčje, levje, delfinje in še kakšne živalske družine in druščine, prav tako pa tudi z izjemno domiselnimi portreti pasjih in mačjih ljubljenčkov. Izredno zabavni in privlačni so tudi »selfiji« v animirani 3D izvedbi.

Domiselna zbirka Howard Robinson

Zdaj pa puzzle v roke in gremo, akcija! Pri nas najdete pester nabor sestavljank, ki imajo od zgolj 24 pa vse do 500 koščkov. Katero boste izbrali najprej? Morda za začetek te čudovite 2D delfinčke? ;)

Delfinja druščina iz zbirke Howard Robinson

Najnovejše objave

Kategorije igrač