Kako na najboljši način proslaviti zadnji šolski dan?

Čeprav ni dela prost dan in ni uradno kot praznik označen na nobenem koledarju, je 24. junij – zadnji dan šole – pravi slovenski praznik šolarjev in šolark.

No, pa tudi učiteljev in učiteljic ter staršev. ;) Vsi si po svoje oddahnemo, ko je še en razred izdelan, ko so pred nami dolge in vroče počitnice. A kako proslaviti zadnji šolski dan, da bo dolgo časa ostal v lepem spominu, in kako na najbolj zabaven način odpreti vrata počitnic, te dni premišljujemo mnogi. 

Prav zato smo vam pripravili kar nekaj zanimivih, zdravih, poskočnih in malce norčavih predlogov, da boste od premišljevanja lahko hitro prešli k akciji in s svojim otrokom ustvarili lepo predpočitniško doživetje ter krasen spomin. 

1. Kar takoj po šoli na morje ali na bazen

Ni ga lepšega, kot šolsko torbo za nekaj časa vreči v kot in potegniti na plan kopalke in brisačo! Otroci komaj čakajo, da lahko zaplavajo v morju, se sprostijo in tako nevede odložijo morebiten stres, ki se je nabral čez šolsko leto. Če vam zaposlitev omogoča, skočita z otrokom 24. junija takoj po šoli do Kopra, Izole, Pirana ali Strunjana, se sprehodita ob obali, zaplavajta in si morda privoščita še kakšen priboljšek. Tudi bazen je dobra alternativa, če je morje predaleč ali zmanjkuje časa tisti dan. Voda vedno sprošča, osvežuje, poživlja in ustvarja najlepše spomine!

2. Naredite torto ali pizzo iz lubenice 

Poleti poleg sladoleda telesu najbolj prija kaj osvežilnega. Sadje je vedno dobra izbira, poleti predvsem lubenica! Proslavite zadnji dan šole na drugačen, zabaven in zdrav način – naredite sadno torto iz lubenice! Zelo preprosto je! Lubenico narežite za ogromne okrogle približno 2 centimetra široke kolobarje, na njih pa položite koščke različnega sadja, ki ga imate najraje. Pustite domišljiji prosto pot! Torto potem narežite na trikotnike in pojejte, kolikor se vam je zahoče. Nekateri taki torti rečejo tudi sadna pizza. Poimenujte jo tako, kot vam je bolj zabavno! 

3. Po zasluženo darilo

Večina otrok je čez leto bolj motivirana za šolo, če vedo, da jih ob koncu leta čaka še manjša nagrada ali presenečenje. Prav je, da je to darilo otroku všeč, še bolje pa, da hkrati ima tudi ustvarjalno ali poučno komponento. Na naših policah lahko najdete krasna darila za vašega šolarja ali šolarko, kot so na primer interaktivne knjige KUKU, ki so prava zabavno-poučna uspešnica, navdihujoči ustvarjalni seti s čarobno zbirko Nebulous Stars na čelu, avanturistični raziskovalnimi kompleti za še bolj pestro poletje na prostem, tu so tudi zapleteni miselnimi izzivi za vse male in velike mojstre ugank, pa seveda večna klasika - puzzle v 3D in 2D tehniki s prekrasnimi motivi, in še marsikaj zanimivega se najde. 

4. Ustvarjalna zabava z izdelavo počitniških majic

Za vso družino izdelajte hudomušne majice, ki bodo vsem že na daleč povedale, da ste na počitnicah. Majice je najbolj zabavno popisati in porisati z barvami za blago, lahko pa si želene napise na oblačila tudi natisnite. Sprostite svojo ustvarjalnost in hudomušnost. 

Nekaj idej na napise: 
Ne moti, sem na počitnicah!,
Počitnice 365 dni,
Počitnice v vsako slovensko vas!,
Počitnice so zakon!,
Počitnice so začetek sreče …

5. Tradicionalno domače kampiranje v sobi

Prvo počitniško noč lahko vsako leto proslavite s kampiranjem kar doma. V največjem prostoru postavite šotor, prinesite spalne vreče in se pripravite na večerni poletni piknik. Zvečer si ob svetilki pripovedujte zgodbe ali šale. Tak način praznovanja počitnic obožujejo mlajši in starejši otroci.

6. Izdelajte počitniški koledar

Da se počitnice tudi doma začnejo uradno, z otrokom izdelajte počitniški koledar. Predlagamo, da na list papirja za vsak počitniški teden napišete vsaj eno zanimivo aktivnost, ki jo potem skupaj z otrokom tudi uresničita. Naj bo koledar napisan tako, da ga je res mogoče udejanjiti, saj je majhno skupno izkustvo vredno več kot tisoč lepih besed, ki ostanejo le na papirju. 

Nekaj predlogov za aktivnosti na koledarju:

Obisk kina, sprehod v gozd in nabiranje borovnic, obisk prijateljev in prijateljic, za katere je zmanjkajo časa čez leto, igranje družabnih iger, izdelovanje in pisanje počitniških razglednic, večerna interaktivna poučna zabava z interaktivno knjigo, kuhanje najljubšega kosila s prijatelji in prijateljicami ob pomoči odraslega, obisk kakšne bolj ali manj oddaljene znamenitosti, ki je še niste obiskali …

Zdaj pa le uživajte v zasluženih počitnicah! Napojite se sonca, zraka, vode, druženja, potepanja, počitka in tistih stvari, za katere je vedno zmanjkovalo časa čez leto. Sedaj lahko mirno dvignete noge v zrak in rečete: »Ne moti, sem na počitnicah!« ;) 

Najnovejše objave

Kategorije igrač