5 dobrih predlogov, kako naj mamice in očki zares uživajo na dopustu!

Starši dopust ali počitnice doživljajo čisto drugače kot tisti, ki otrok (še) nimajo.

Dopust z otroki je seveda vedno zelo in težko pričakovan, a bolj kot pravi oddih za dušo in telo, ta staršem in celotni družini sicer prinaša prijetno spremembo okolja, nenehni opravki, aktivnosti, začinjene z mnogo veselja in nekaj kaosa pa običajno ostanejo. 

Zajtrk je treba narediti, prav tako potem poskrbeti še za štiri obroke, otroke je treba obleči oziroma poskrbeti, da sami to ustrezno uredijo, zraven pa je vsak dan potrebno »napokati« stvari za na plažo, bazen ali v hribe. Ob tem se pogosto seveda zgodi otroški upor, kakšno družinsko nesoglasje ali slabo vreme, ki podre načrte ali pričakovanja. No, pa naj bo dopust potem lep, krasen in celo sproščujoč! 

A z nekaj spretnosti se starši lahko pripravimo na mnoge scenarije in poskrbimo, da je dopust poleg tega, da je zgolj prijetna sprememba okolja, tudi čas za sprostitev, počitek, povezovanje in lepe spomine.

5 predlogov, kako si olajšati vsakodnevne opravke na dopustu

1. Načrtujte in poenostavite obroke

Da mama oziroma oče ne bo ves čas dopusta tudi kuharica, tako kot morda doma, je dobra alternativa, če to vaši družini ustreza, izbor letovanja tam, kjer so v nočitev všteti tudi obroki ali vsaj eden od njih. Za ostale obroke je potem lažje poskrbeti, pri tem pa naj bo vodilo, da je enostavno mnogokrat tudi bolj zdravo. Malice so ves čas lahko sadne in zelenjavne. Operite sadje in zelenjavo, morda dodate kak orešček ali suho sadje – in to je že to! Če takih obrokov niste še navajeni, je dopust lepa priložnost, da v svoj vsakdan sprejmete preproste, a pozitivne spremembe.

2. Delitev dela

Partnerja naj si na dopustu razdelita delo. O tem se pogovorita in uskladita že doma. Morda bo eden prevzel nabavo v trgovini, drugi pa vsakodnevno pakiranje, lahko se dogovorita tako, da vsak dan eden poskrbi za prehrano, drugi pa bolj za varstvo otrok in tako dalje. Možnosti in kombinacij je ogromno, če je le nekaj posluha. 

Če gre na dopust z otroki le eden od staršev in ga pri tem spremlja babica, dedek, teta, stric ali prijateljica, se preden greste, dogovorite so pričakovanjih in obveznostih, da ne bo potem po nepotrebnem slabe volje ali slabe vesti.

3. Vzemite si uro časa na dan le zase

Neglede na to, koliko so vaši otroci stari, si vsaj uro do dve na dan na dopustu vzemite le zase. Morda se sliši nemogoče, a to uro bi si pravzaprav morali vzeti čisto vsak dan, ne le na počitnicah. Glede na možnosti in starost otrok ta svoj čas obvezno načrtujte in ga ne preskakujte z izgovorom: »Ah, danes ni uspelo, bo pa morda jutri …« 

Ta čas lahko tudi razdrobite tako, da si morda zjutraj, ko se vsi spijo, privoščite kratek sprehod s plavanjem, zvečer, ko otroci zaspijo, pa meditativno opazovanje neba ali pijačo na prostem. Možnosti, kako lahko svoj čas preživite, je ogromno. Tudi branje knjige, popoldanski počitek, telefonski pogovor s prijateljico ali prijateljem ali zgolj sproščeno sedenje z bolj počasnim dihanjem so preproste možnosti, ki dopust z otroki lahko naredijo bolj lahkoten.

4. Izbor iger in igrač za s seboj naj bo premišljen

Da se otroci vsaj krajši čas zaposlijo sami, ob tem pa vam podarijo nekaj sproščujočih trenutkov le za vas, omogoči lahko premišljen izbor iger ali igrač, ki jih boste vzeli s seboj na počitnice. Nekaj praktičnih idej igrač in iger za vroče poletne dni smo zbrali tudi v tem zapisu. Zelo priročne za pot so seveda potovalne igre, med njimi najdete Človek ne jezi se, Vislice, Potapljanje ladjic, Lov na zaklad, Šah, Dirko z avtomobili in mnoge druge. Naj se jih otroci igrajo z očkom, babico ali sorojencem, medtem ko si vi privoščite dolgo ledeno kavo!

Zabavne potovalne igre

Na plaži pa se otroci lahko čisto sami zaposlijo z risanjem in barvanjem kamenčkov, še bolj zabavno pa bo barvanje mavčnih magnetkov, ki jih lahko vlijete večer prej. 

Če imate dojenčka, vam bo zelo prav prišla tale neskončno mehka in praktična napihljiva stajica, v kateri bo vaš otrok na varnem, medtem ko si bosta s partnerjem vzela kratek oddih. Če pa boste v stajici pustili še kakšno barvito in prikupno plišasto domišljijsko živalico, si boste vi odpočili prej, preden se bo otrok naveličal igranja z njo.

Iz čarobne dekliške kolekcije Nebulous Stars so zelo zanimivi in praktični tudi modni mini design bloki, ki omogočajo razvijanje ustvarjalnosti prav povsod, tudi pod prijetno senčico na plaži. Deklice pa bodo še posebej razveselile morske tattoo nalepke in dan bo hitro čudovit prav za vse. 

Praktični ustvarjalni artikli iz kolekcije Nebulous Stars

Cela družina se bo do solz nasmejala in sprostila ob igranju igre Resnica ali izziv oz. slavne »flaše resnice«, ki je za razliko do prave steklenice zelo lahka in prenosljiva. Odličen izbor za sprostitev na počitnicah. ;)

Za morsko prevetritev možgančkov bo tako za otroke kot za očije zelo dober izbor tudi kakšen od mnogih miselnih izzivov, ki pritegnejo in vase potegnejo vsako vsaj malo enigmatično glavico. Prav tako so super praktični za v žep ali plažno torbico. Medtem ko si drugi belijo glavice, se boste sami naužili vonja dišečih borovcev in zvoka tišine … Najnovejši hit je vsekakor najhitrejša kocka Nexcube in tekmovanje v hitrostnem sestavljanju. En, dva, tri - čigav bo tokrat rekord? :)

Miselni izzivi so odlični za plažo 

5. Dopustite, da se dan odvije po svoje

Včasih ne dopustimo, da se dan odvije drugače, kot smo sprva načrtovali. To običajno povzroči slabo voljo pri vseh družinskih članih. Če je že zjutraj jok, zavestno upočasnite ritem in ustavite svoja pričakovanja. Morda pa je bolje, da greste vsi skupaj kolesariti jutri, danes pa preživite bolj umirjen dan ob branju zgodb in igranju z družabnimi igrami. Na tak način boste tudi sami od dopusta dobili več. 

In ne pozabite: Počitnice niso čas samo za kljukanje obiskanih točk in kotičkov ter priložnost za 200-odstotno aktivnost, temveč tudi čas za povezovanje, tkanje spominov in dobrih odnosov, ti pa običajno potrebujejo malce več miru, časa, potrpežljivosti in nežnega sprejemanja.

Najnovejše objave

Kategorije igrač