Kako praznovati prvi šolski dan ali prvi dan vrtca?

Nazaj v šolo, nazaj v vrtec, ali pa morda čisto prvič v življenju? Vsekakor je take dneve treba proslaviti, jim dodati pomembnost in tudi igrivost, da bo otrok lažje pričel z novo rutino in vsemi obveznostmi, ki bodo nasledile brezskrbne počitnice. 

Ne brez igrivosti

Osnovno vodilo pri vstopu v šolo, prvem ali ponovnem, naj bosta sproščenost in igrivost. Nikar otroku ne vzemite najljubše igre ali igrače, češ, da je sedaj prevelik za to, da je sedaj čas le za učenje in resnost. Saj veste, da se znanje, ki pride skozi igro, skoraj brez truda za vedno zapiše v možgane? Naj bosta življenje in učenje čim večkrat povezana z igro, naj otroka obkrožajo kakovostne poučne igrače – tako bo šlo vse lažje. In naj bo tak tudi prvi šolski dan!

Včasih se je na prvi šolski dan z družino šlo v slaščičarno na tortico, sodoben čas pa je prinesel nove razgibane ideje, da prvi dan šole ali vrtca zares lahko ostane v lepem spominu.

6 zabavnih idej, kako proslaviti ta pomemben dan

1. Slavnostni zajtrk s svečkami

Lahko začnete že zjutraj in otroku pripravite slavnosti zajtrk z jedjo, ki jo obožuje. Jed lahko popestrite s svečkami. Če gre otrok v prvi razred, mu lahko na jed dodate eno svečko, če pa v sedmega, pa sedem. Naj jih že zjutraj piha in simbolno vstopi v novi razred. Če gre v vrtec, pa lahko piha svečko s simbolom svoje skupine.

2. Priredite otroško zabavo

Popoldan priredite zabavo z otrokovimi prijatelji, na katero naj otroci prinesejo svoje najljubše igrače. Naj bo vstop v šolo igriv, zabaven in družaben. Otroci komaj čakajo, da se po dolgih počitnicah spet lahko družijo s svojimi vrstniki in vrstnicami, si izmenjajo poletne vtise in za urico ali dve svoje igrače. Na zabavi lahko priredimo tudi nekaj čisto posebnega, kot na primer pravo pravcato čarovniško predstavo!

3. Dobre in poučne igre vsak dan prvega tedna

Proslavo prvega dne lahko raztegnete kar na ves teden, in sicer tako, da napoveste, da se boste vsak dan popoldan skupaj igrali družabne igre ali da vas bodo kratkočasile poučne igrače. Dobri predlogi za tak teden so: ena izmed odličnih družabnih iger, ki predstavljajo zabavno možgansko telovadbo za vso družino, še bolj aktivno razgibavanje sivih celic ponujajo odlični miselni izzivi, za širok spekter interesov in aktivnosti malih radovednih glavic pobrskajte po raziskovalnih setih znamke 4M, vsi skupaj pa se boste izredno zabavali z odkrivanjem zanimivosti in kvizi znanja v poučno-zabavni interaktivni uspešnici KUKU – Zabavno učenje.

4. Lov na zaklad šolskih potrebščin presenečenja

Čeprav je malo verjetno, da nimate na prvi šolski dan še pripravljene torbe in večine šolskih potrebščin, pa lahko kakšno prav posebej lepo šolsko potrebščino kupite na skrivaj in otroku pripravite lov na zaklad. Da bo prišel do zaklada, mu lahko pripravite različne uganke, premetanke in skrivalnice, da bo nagrada zaslužena. Če je otrok vstopil v vrtec, so del lova na zaklad lahko manjše igrače, nalepke ali kaj podobnega.

5. Priredite pravljični piknik ali čajanko

V krogu družine ali prijateljev priredite pravljični piknik ali čajanko, ki bo poln branja pravljic, zanimivih zgodb, čarobnih zvezdnih bitij in zdravih prigrizkov. Naj pravljične igrače in igre zavzamejo vso pozornost! 

6. Vtisnite dlan za večen spomin

Sploh če gre otrok prvič v šolo ali vrtec, ujemite nepozaben spomin na ta poseben slavnosten dan. Odtis dlani v posebej za to pripravljen model bo ta dan le še popestril in mu dodal kanček ganljivosti! 

Zdaj pa srečno pot v prvi september in seveda v vse naslednje šolske oziroma vrtčevske dni!

Najnovejše objave

Kategorije igrač