Kako izbrati primeren krožek ali interesno dejavnost za svojega otroka?

Začetek šolskega leta je hkrati tudi čas za izbiro krožkov, tečajev in drugih interesnih dejavnosti. Kakšen krožek izbrati, koliko krožkov izbrati, da bo otrok lahko poleg šolskih obveznosti razvijal tudi druge vrline in veščine, se v mesecu septembru in oktobru, ko potekajo vpisi, sprašuje večina staršev.

Kakšen krožek izbrati?

Prvo vodilo pri izbiri krožka, ki ga bo otrok obiskoval, naj bosta otrokov interes in zanimanje zanj. Če otrok rad pleza, bo morda pravi plezalni krožek, če rad pleše plesni, če rad riše in ustvarja kakšen umetniški tečaj in tako naprej. Naj otrok preizkuša svoja zanimanja in se krepi v tistem, kar ga res privlači. Morda bo to enkrat njegov poklic oziroma podjetniška pot, kajti časi klasičnega šolanja in klasičnih služb počasi dobivajo novo obliko.

Koliko interesnih dejavnosti izbrati, da bo ravno prav?

Vsekakor naj pri količini izbranih tečajev velja pravilo »manj je več«. Naj bo raje kakšna aktivnost manj in tista izbrana z občutkom, zavedanjem in predvsem s pomočjo otrokovega interesa. Aktivnosti, ki so včasih skoraj vsiljene, znajo narediti več škode kot koristi. Res bi bilo dobro, da bi vaš otrok igral klavir, se učil vsaj treh tujih jezikov, bil športno aktiven in odličnjak v šoli, a – ali si res želite to? Bi res radi imeli malega izmučenega Supermana? Za otrokov razvoj je izredno pomembno, da ima na voljo tudi dovolj kakovostnega časa za počitek.

Tudi doma je mogoče odlično razvijati otrokova zanimanja

Ne pozabite, da se res ogromno stvari otrok nauči doma. Dom je odskočna deska v svet, zato je dobro, da se v njem poleg vsakdanjih odvijajo tudi najrazličnejše aktivnosti. Dom naj bo prostor, v katerem lahko otrok predvsem popoldan in med vikendi razvija svoja zanimanja v svojem tempu in na svoj način. Za to najbolje poskrbijo kakovostno izbrane igrače in učni pripomočki. Spodaj vam ponujamo nekaj domačih alternativ za razvijanje otrokovih hobijev.

6 tematskih predlogov, kako spodbujati različne otrokove interese

1. Tuji jeziki

Veselje do učenja tujih jezikov se lahko spodbuja z gledanjem različnih skrbno izbranih dokumentarnih oddaj v določenem tujem jeziku. Prav tako lahko ob obisku knjižnice otrok izbere ustrezno slikanico ali knjigo v tujem jeziku. Odlična možnost za učenje angleščine ponuja tudi interaktivna knjiga Zabavna angleščina iz zbirke KUKU – Zabavno učenje, ki otroku omogoča samostojno in pravilno učenje angleškega jezika na drugačen, zabaven in inovativen način.  

2. Šport

Z družino se čim večkrat odpravite ven na sprehod, v hrib ali naokoli s kolesom, da boste potešili duha svojega malega športnica oziroma športnice. Tudi različni športni pripomočki so pri tem lahko v veliko veselje in pomoč. Raznorazne žoge, loparje ali popularne Skippy dance elastike in frizbije, ki omogočajo razgibano veselje kjerkoli, je vedno dobro imeti pri roki.

3. Glasba ali ples

Pravijo, da se ljubezen do glasbe prične že v trebuhu. Ljubitelj in poznavalec glasbe je lahko vsakdo, ne le virtuozi na različnih inštrumentih. Pokažite otroku različne glasbene zvrsti, naj ve, da ne obstajata samo klasična in pop glasba. Malčki bodo svojo ritmiko in melodičnost lahko razvijali že s prvimi glasbenimi igračami, večji otroci pa si lahko domača glasbila izdelajo z nekaj spretnosti kar sami iz različne odpadne embalaže. Tako bodo poleg glasbe spoznali tudi osnove recikliranja in ekologije. 

4. Umetnost

Domače ustvarjalne urice so lahko prav zabavne in poučne. Tudi kuhanje in peka sta lahko ena od domačih umetnosti, sploh kadar si za okraševanje sladic in dekoracijo hrane z otrokom vzamete več časa. Sicer pa predvsem dekleta obožujejo tisoč in en ustvarjalni pripomoček in ustvarjalne pobarvanke z nalepkami priljubljene znamke Nebulous Stars.

5. Znanost

Znanost je res širok pojem in veliko je mladih znanstvenikov iz raznih področij. Pomembno je, da navdušenim raziskovalcem in raziskovalkam pustimo raziskovati. Naj sami odkrijejo, kjer je to seveda varno, različne fizikalne ter druge zakonitosti. Naj sami v svoji sobi raziščejo svet dinozavrov in arheološkega izkopavanja, svet osupljivo lepih kristalov, sončni sistem in vesolje, naj sami odkrivajo prostran svet elektrotehnike, robotike in drugih znanosti.

6. Pustolovstvo

Za pustolovce, ki najraje največ časa preživijo zunaj, tako da ves čas nekaj iščejo, opazujejo in raziskujejo, bodo družinski izleti vedno tudi čas avantur. Z dodatno obvezno opremo: voki-tokijem, kompasom, daljnogledom in detektorjem kovin bo raziskovanje bližnje in daljne okolice prava pustolovska poslastica. Ob res slabem vremenu pa se pustolovci in pustolovke lahko učijo obvezne pustolovske teorije na zabaven način z interaktivnima knjigama Atlas sveta in Svet živali.

Zdaj pa pogumen skok v svet radovednosti, raziskovanja, ustvarjanja in drugih prijetnih aktivnosti! ;)

Najnovejše objave

Kategorije igrač