So lahko tudi igrače krive, da otrok težko zaspi?

Kakovostne igrače so za otroka prvi poligon učenja, raziskovanja in spoznavanja sveta.

Dobra igrača ali igra z otrokom raste tako, da se z njo radi poigramo včasih celo odrasli. V poplavi izbir pa ne najdejo tudi take, ki otroka pri razvoju ne podpirajo, oziroma take, ki lahko v določenem delu dneva – kljub temu, da so lahko kakovostne – motijo otrokov ritem. Sploh spalna rutina otroka potrebuje precej notranje discipline celotne družine, saj je odvisna od mnogih dejavnikov: od ure spanja in vstajanja, časa zadnjega obroka, domačega vzdušja, pa tudi od aktivnosti oziroma igrač, s katerimi se otrok igra pred spanjem. Od časa in kakovosti spanja pa je odvisen tudi potek naslednjega dne, saj je nenaspan in razdražen otrok lahko pravi mali izziv.

Katere igrače lahko zmotijo otrokov spalni ritem?

Otroka lahko zvečer v stanje večje budnosti, celo vznemirjenosti in razdraženosti vržejo tudi različne aktivnosti in igrače, ki podnevi sicer na otroka vplivajo pozitivno. Predvsem so to (pre)glasne igrače kričečih barv ali pa igre in igrače, ki nosijo v sebi posredno ali neposredno neprimerno vsebino. Med njimi so predvsem računalniške igrice in različne igrače, ki oddajo piskajoče ali druge predirljive zvoke, pa tudi knjige s strašljivo ali agresivno vsebino so lahko vir otrokove nespečnosti.

S čim naj se otrok igra pred spanjem?

Pred spanjem se priporočajo aktivnosti, ki malčka ali otroka umirjajo, uspavajo in nežno popeljejo v prijetni svet domišljije in sanj. Tudi pravljice, zgodbe in slikanice s spodbudnimi sporočili so primerne za čas pred spanjem.

3 predlogi za igro spred spanjem za malčke in predšolske otroke

1. Plišaste igrače so s svojo mehkobo vedno dobra spremljevalka na poti v sanje – sploh pa takšne, ki še krepijo povezavo z domišljijskim svetom, tako kot na primer te neskončno mehke zvezdne prijateljice. Male deklice pa se lahko pred spanjem poigrajo tudi s svojo najljubšo punčko.

2. Igranje senčnih lutk otroka povezuje s starši in ga hkrati počasi uspava. Igra gre tako, da v zatemnjeni sobi ročna svetilka osvetljuje različne lutke in riše na zid zabavne senčne podobe. Za lutke se lahko uporabi preproste figure, izrezane iz papirja, ali pa kar prste na rokah. 

3. Lesene igrače so s svojo naravnostjo in toplino primerne za igro v zadnji uri pred spanjem, saj so s svojo preprostostjo prijetne na otip, hkrati pa ne oddajajo nobenih zvokov ali glasov, tako da otroku (do)puščajo lasten notranji dialog in mirno igranje, preden gre v posteljo.

3 predlogi za miren odhod šolarjev v posteljo

1. Pisanje dnevnika v svoj najljubši zvezek bo otroka razbremenilo dnevnih misli in vsega, kar se nabralo čez dan. Dnevnik bo mirno sprejel tudi vse tisto, kar bi otrok sicer s seboj nesel v sen. Vaši deklici pa bo zagotovo všeč tudi prav poseben ustvarjalno-zvezdni dnevnik.

2. Barvanje sanjske pobarvanke je prav tako sproščujoče in otroku ponuja, da se na prijeten barvit način izrazi ter tako izlije del svojih čustev. Posebej primerne so pobarvanke s sanjskimi motivi, ki kar kličejo v svet sanj.

3. Sestavljanje sestavljank s prijetnimi naravnimi motivi je prav tako primerna aktivnost, ki odganja otroško razdraženost, skrbi in nespečnost, vendar le, če se ne odvija v spremstvu glasne glasbe in prisotnosti prižganih ekranov. 

Kaj pa odrasli?

Iz zgornjih napotkov lahko ideje za boljši spanec črpajo tudi odrasli. Kakšno ročno delo, reševanje križank ali pisanje dnevnika hvaležnosti bo umirilo valovanje dneva. Za dobro družinsko vzdušje naslednjega dne je ključno, da so naspani tudi starši.

Večerni ritual za vso družino

Večerno rutino lahko zvečer pričnete s kakšnim manjšim prijetnim opravilom, ki bo vsak večer naznanil, da je čas za sanje. V spalnem prostoru lahko prižgete dišečo svečko ali nočne lučke, ki bodo prostor naredile bolj čaroben in umirjen. Vsi skupaj si lahko privoščite skodelico sadnega ali zeliščnega čaja ali pa čas priprave na spanje pričnete s petjem kakšne spevne umirjene pesmi, ki ste jo skupaj izbrali za to priložnost.

No, pa lahko in prijetno noč!

Najnovejše objave

Kategorije igrač