15 dobrih idej, kaj za novoletne počitnice početi doma

Novoletne počitnice so čas veselja, druženja in ustvarjanja nepozabnih spominov z družino ali prijatelji.

Nekateri novoletne počitnice preživijo na snežnih strminah, še več pa nas je takih, ki jih preživimo doma. Doma je najlepše. Tega se iz leta v leto bolj zavedamo in tudi bolj cenimo. Kaj torej med prihajajočimi novoletnimi prazničnimi počitnicami početi doma, da bodo proste urice še prijetnejše? Podajamo vam lepo število idej – pravi Božičkov vagon. 🎅 Iz njega si z otroki vzemite vse tisto, kar vas skupaj najbolj nagovori.

Česa med počitnicami ne početi?

Ker starši in učitelji pogosto pozabijo, da so počitnice za počivat in uživat, naj spomnimo, česa vse prekomerno med novoletnimi počitnicami ne gre početi – vsaj v nerazumni količini ne: šolske obveznosti naj bodo na sporedu le v sledovih, zanje je namreč čas vse ostale dni.

Tudi preveč aktivni dnevi naj v času, ki je namenjen temu, da se vsi spočijemo, malce počakajo. Seveda pa so med božično-novoletnimi prazniki zelo zaželene vse oblike gibanja, ustvarjanja in povezovanja med družinskimi člani in prijatelji.

Kaj vse je med počitnicami dovoljeno delati? 🥳 

Med novoletnimi počitnicami je seveda dovoljeno in celo zaželeno delati marsikaj. Čeprav otrokom navadno ne zmanjka dobrih idej, pa jih za vsak slučaj nekaj podajamo še tukaj.

1. Ustvarjanje okraskov za smrečico in okraševanje doma

Začinite praznično vzdušje z izdelavo okraskov za novoletno jelko – tudi če je smrečica že okrašena. Nekaj novih okraskov jo bo le polepšalo, sploh izpod rok najmlajših. Otroci namreč izjemno uživajo v ustvarjanju unikatnih okraskov iz različnih materialov, kot so papir, blago ali slano testo. Odlično so se kot novoletno okrasje in darilo za najdražje izkazali zvezdni utrinki želja iz kreativnega seta Shooting Star Maker. Z izdelovalcem zvezdnih utrinkov izdelamo zvezdice presenečenja, v katere skrijemo srčne misli in drobne pozornosti. Oh, kako bodo veseli tisti, ki bodo dobili to posebno zvezdico, doma ali v šoli. 🥰 Ste že izdelali kakšno? 

2. Peka piškotov in peciva

Pridružite se otrokom v kuhinji in skupaj specite novoletne piškote. Uporabite različne modelčke in barvite okraske, da ustvarite slastne umetnine po svojem okusu in željah. Najmlajši vam lahko pomagajo tako, da se igrajo zraven z lesenim setom za kuhanje, starejši otroci pa bodo radi prevzeli kuhinjski valjar! 😉

3. Ogled božičnih filmov ter poučnih vsebin

Pripravite udoben prostor, prinesite tople odeje in si privoščite družinski ogled priljubljenih božičnih filmov ali drugih vsebin. To je odličen način za ustvarjanje skupnih spominov. Če zraven namesto kokic prigriznete še piškote iz točke številka dve, bo filmski večer popoln.

4. Ustvarjanje novoletnih voščilnic

Čeprav ustvarjanje voščilnic v poplavi vse tehnologije deluje nekoliko zastarelo, pa je izdelovanje voščil vedno krasna počitniška dejavnost. Poleg tega bodo darovi, ki jih imate pripravljene za bližnje, zaradi voščila postali še dragocenejši. Otroci lahko izdelajo novoletne voščilnice, kjer lahko dajo duška svoji ustvarjalnosti. Uporabijo lahko barvice, bleščice, nalepke in drug ustvarjalni material. Izjemen efekt bodo naredili posebni razpršilni flomastri, s katerimi lahko ustvarimo profesionalne doma narejene voščilnice! 

5. Igranje družabnih iger ali setstavljanje puzzel

Pozimi igranje družabnih iger še bolj prija! Mraz in hitra tema nas nagovarjata k pogostejšemu druženju v notranjih prostorih. Izberite takšno igro, ki jo radi igrate vsi! Lahko tudi vsak dan igrate drugo ali celo priredite mini turnir v igranju družabnih iger.

Tudi sestavljanke so čudovit način za zanimivo preživljanje skupnega časa, hkrati pa vam vaš najljubši motiv okrasi i poživi prostor.

6. Branje ob ognju

Branje zgodb, pravljic ali zabavnih knjig, ki govorijo kar same, je v počitniškem času zelo sproščujoče. Sploh ob ognju! Če nimate kamina, si prižgite dišečo božično svečo – ogenj zna narediti čudovito praznično domače vzdušje.

7. Domača novoletna razstava

Počitnice so odličen čas, da pripravite domačo razstavo umetniških stvaritev, ki so jih ustvarili s kreativnimi seti, okraskov in drugih novoletnih projektov – lahko tudi kulinaričnih. To bo povečalo otrokovo motivacijo po ustvarjanju. Na razstavo lahko povabite babice in dedke pa tudi sosede. 

8. Šivanje 

Med ustvarjalnimi aktivnostmi se pogosto pozabi na šivanje. Otroci ga obožujejo ne glede na starost in spol. Zašijte skupaj prvo lutko, plišasto torbico ali kaj drugega. Krepitev ročnih spretnosti v vsakem primeru pozitivno vpliva na otrokov razvoj.

9. Božična predstava

Pripravite božično predstavo, pri tem pa po možnosti uporabite lutke, ki ste jih izdelali sami – na primer tega pingvina. Seveda pri tem vsi skupaj pustite domišljiji prosto pot. Božična predstava je lahko povsem drugačna od klasičnih predstav s praznično-božičnimi motivi.

10. Piknik v dnevni sobi

Zimski pikniki so vedno nekaj posebnega. Sploh pa ni potrebno, da se odvijajo zunaj. Še najprijetnejši so tisti doma. V dnevni sobi postavite piknik odejo, pripravite prigrizek in čaj ter skupaj uživajte. Seveda si za vzdušje lahko odprete še sončnike in se igrate, kot da gre za poletni piknik. 

11. Fotografiranje v božičnih oblačilih

Naredite domačo praznično sceno za fotografiranje s smrečico, darili in drugimi dodatki, oblecite se v božična oblačila ter naredite igrive družinske fotografije za spomin.

12. Plesna zabava – lahko tudi v pižami 

Pripravite glasbeni seznam s priljubljenimi božičnimi pesmimi in zaplešite skupaj. Glasba in ples lahko naredita res veselo vzdušje!

13. Ustvarjanje božičnih zapestnic ter drobnih pozornosti

Izdelajte drobne iskrive pozornosti za svoje bližnje – bleščeče izdelke s konfeti, zvezde presenečenja z lepimi sporočili ali zapestnice prijateljstva. Vsak je namreč vesel drobnega darilca in tega, da se nekdo spomni nanj.

14. Pisanje in petje prazničnih pesmi

Ker so otroci pismo Božičku oziroma drugemu dobremu možu verjetno že napisali, pa lahko sedaj skupaj z njimi napišete družinsko božično pesem ali pa si priredite večer petja prazničnih pesmi. Spremlja vas lahko celo praznični orkester – pri tem lahko uporabite tudi različna glasbila za najmlajše.

15. Prazničen lov na zaklad

Organizirajte lov na zaklad za otroke s praznično tematiko. Naj sobe postanejo vznemirljiva okolica, vse v njih pa del lova na zaklad. Uganke, namigi in razne naloge lahko tak lov izjemno popestrijo. Seveda naj bo zaklad, ki se skriva na koncu te igre, otrokom zanimiv in zabaven. 

Katero od idej boste najprej uresničili? Mi bomo najprej spekli slastne piškote, potem pa se gremo igrat in ustvarjat na veliko! 🥳🎄 

Kategorije igrač