Stres v otroški sobi nima kaj iskati!

Otroštvo bi moralo biti obdobje brezskrbnosti, radovednosti in sproščene igre. Vendar pa se ob današnjem hitrem tempu življenja vse pogosteje zgodi, da se stres in pritiski prenesejo tudi v otroško sobo.

Otroci se soočajo z vedno večjimi pričakovanji, šolskimi obveznostmi ter različnimi zunanjimi vplivi, kar lahko negativno vpliva na njihovo dobro počutje in razvoj. Prav zato je ključnega pomena, da starši oziroma skrbniki v čim večji meri otrokom ustvarijo okolje, kjer bo stresa čim manj. Predvsem dom naj bo prostor miru, razumevanja in sprejetosti, otroška soba pa mesto za kakovosten počitek, brezskrbno igro ter brezčasno ustvarjanje. Vse to bo lahko spodbudilo otrokovo ustvarjalnost, izboljšalo otrokovo samopodobo in mu dalo več moči ter samozavesti pri udejstvovanju pri vsakodnevnih nalogah in izzivih.

Pomen ustvarjalnih dejavnosti v otrokovem življenju

Ena izmed najučinkovitejših metod za zmanjšanje stresa pri otrocih je zagotavljanje časa in prostora za kreativne dejavnosti. Ustvarjalnost namreč omogoča otrokom, da se sprostijo, izrazijo svoje občutke in razvijejo svoje talente ter zanimanja. Poleg tega ustvarjalne dejavnosti spodbujajo otrokovo domišljijo, koncentracijo, krepijo umske ter ročne spretnosti, hkrati pa imajo pogosto tudi prijeten in sproščujoč terapevtski učinek

Med ustvarjalnimi dejavnostmi so otrokom na voljo številne možnosti: od barvanja, risanja, kiparjenja, pletenja, šivanja, kuhanja, oblikovanja do posebnih vrst ustvarjanja, ko so slikanje z diamanti ali kreacije z mikro dragulji ter drugih priljubljenih sodobnih načinov izražanja.

Tudi ustvarjanje zgodb, domačega gledališča ali drugih dramskih dejavnosti lahko igra pomembno vlogo pri zmanjševanju otroškega stresa. Skozi igro vlog in izmišljanje zgodb otroci namreč na subtilen razvijajo svojo domišljijo, socialne veščine in krepijo samozavest ter se sočasno sproščajo in zabavajo. Ta vrsta ustvarjalne igre je še posebej zanimiva, če si otroci svoje lutke sešijejo sami, hkrati pa poustvarijo zgodbe, ki si jih izmislijo povsem sami.

Kakšni ustvarjalni seti so dober nadomestek sodobni tehnologiji?

Ker del stresa (otroci se seveda s tem ne bodo strinjali 😉) v otroških sobah čedalje večkrat predstavlja tudi sodobna tehnologija in pogosto njena prekomerna uporaba, je pomembno, da odrasli poskrbimo, da jo bodo otroci uporabljali res zmerno, v prvih letih življenja pa najbolje, da sploh ne.

Da se otroci ne bodo dolgočasili ter da bodo hkrati lahko razvijali svoje raznolike spretnosti in interese, jim je potrebno ponuditi dobre igralne, ustvarjalne in didaktične pripomočke ter ustrezen ustvarjalni material. Najbolje jim je ponuditi različne možnosti, da lahko potem sami raziskujejo sebe in svoja zanimanja. 

Ker niso vsi otroci umetniško navdahnjeni, naj bo otroška soba prostor, ki bo poskrbel tudi za bolj znanstvene ali športne tipe otrok. 

Ustvarjanje naj bo sproščujoče in raznoliko

Seveda je pomembno, da otrok sodeluje pri izbiri ustvarjalnih oziroma raziskovalnih setov. V prvi vrsti naj mu le-ti prinašajo protiutež pogosto prenasičenemu vsakdanjiku. Če želi kak dan popoldan le počivati in sanjariti, mu to le dopustite. Za uspešen razvoj in lažje udejstvovanje v velikem svetu namreč prav vsak potrebuje čas za samorefleksijo. 

Nekaj dobrih predlogov za samostojno ustvarjanje

1. Med najbolj sproščujočimi ustvarjalnimi dejavnostmi so zagotovo praskanke. Z nežnim praskanjem po temnem sloju slike se počasi razkriva lepota skritega pravljičnega motiva. Praskanke Avenir so še posebej navdihujoče, saj s svojimi čudovitimi motivi otroke en, dva, tri odpeljejo v brezskrbni svet domišljije. Ta izjemno prisrčna kreativna kolekcija ponuja prav posebne praskanke, ki so jim priložene lutke za igro. Najde so trije motivi, in sicer gozdne živali, čarobni samorogi in pravljične vile v vrtu.

2. Ustvarjanje z električnim razpršilnim peresom bo otrokom ponudilo nadgradnjo slikanju in barvanju, z njim pa se bodo zaiskrile vedno nove ideje. Znamka Nebulous Stars je znana po tem, da navdihuje na izviren, pozitiven, poglobljen in vedno kreativen ter estestko dovršen način. Med priljubljenimi novostmi za ustvarjalne deklice je tudi Shooting Star Maker za ustvarjanje utrinkov presenečenja!

3. Ker imajo nekateri otroci raje raziskovalno ustvarjanje kot umetniškega, jim je zato dobro ponuditi kaj raziskovalno obarvanega. Na primer laboratorij za mehurčke, dinozavra za izkopavanje, magnetke za ustvarjanje in barvanje ali kak robotski izziv. Mladi geniji in raziskovalci bodo največ raziskovalnega veselja in navdiha zagotovo našli v ustvarjalno-raziskovalnih setih 4M.

Kaj še poleg ustvarjanja spada v otroško sobo?

Otroška soba naj bo tudi prostor, kamor se otrok lahko umakne po napornih dnevih v šoli ali aktivnih trenutkih v vrtcu. Poleg prostora za igranje in ustvarjanje naj mu otroška soba ponuja tudi možnost, da se v njej lahko čez dan kakovostno spočije, ponoči pa v njej trdno (za)spi. Tudi zato je dobro, da računalnik, pametni telefon ali ura ter drugi sodobni pripomočki ostanejo vsaj ponoči pred njenimi vrati.

Dober in zadosten spanec je namreč eden od ključev zdravega razvoja vsakega otroka. Naspan otrok običajno pomeni tudi otroka, ki je igriv, radoživ, radoveden, ustvarjalen, iskriv, malo nagajiv ter poln volje do življenja! 

Seveda pa nič na svetu ne more otroku ponuditi boljšega zavetja in protistresnega vzdušja, kot so razumevanje, dobri odnosi in objem ljubečih staršev.

Najnovejše objave

Kategorije igrač