10 dobrih zelenih idej, kako z otroki obeležiti svetovni dan Zemlje

April ni le mesec muhastega dežja, temveč tudi mesec, ko praznujemo svetovni dan Zemlje.

22. aprila se že od leta 1970 obeležuje poseben dan posvečen našemu čudovitemu planetu. Ta dan predstavlja odlično priložnost, da se tudi z otroki dotaknemo pomembnih ekoloških tem ter da otroci spoznajo zanimive in poučne načine igranja, ustvarjanja in učenja, ki so povezani z zeleno energijo oziroma s tematiko ekologije. Zelene in zunanje igre in igrače, pa tudi didaktični pripomočki s področja astronomije, bodo lahko svetovni dan Zemlje nadgradili ter otrokom omogočili, da svoje raznoliko znanje še poglobijo.

V nadaljevanju vam bomo predstavili deset odličnih idej, kako z otroki obeležiti dan Zemlje in kako si ga vtisniti v spomin na poučen in ustvarjalen način.

Počistimo skupaj bližnjo okolico

Svetovni dan Zemlje je lepa priložnost, da se otrok spozna s pojmom čistilne akcije. Medtem ko se lahko primerno opremljeni skupaj z otrokom sprehodite bližnji okolici in poberete smeti, se lahko pogovorite o tem, zakaj nastanejo odpadki, kako se jih pravilno ločuje, kako svet onesnažujejo tovarne, zakaj nekateri še vedno mečejo smeti na tla, kateri odpadki so še posebej nevarni in tako naprej. Seveda naj bo pogovor primeren otrokovi starosti. 

Poleg zaščitnih rokavic in vreče za odpadke bo odličen pomočnik na tem ekološkem pohodu tudi detektor kovin, ki bo pomagal najti manjše kovinske odpadke, ki se lahko skrivajo v grmovju, travi ali drugje.

Spoznajmo Zemljo in njene sosede 

Čeprav se nam zdi, da je Zemlja nekaj, kar dobro poznamo, se v praksi pogosto izkaže, da temu ni tako. Z otrokom Zemljo umestite v vesolje, spoznajte njene bližje sosede ter se pozanimate o njihovih značilnostih. Pri tem vam bo v pomoč hibridni sončni sistem na sončni pogon, ki ga je potrebno najprej sestaviti (s tem se bo usvojeno znanje vtisnilo globlje). Ob tem lahko skupaj preverite, na katerem planetu je vse življenje in na katerih ne, ter se pogovorite o tem, kaj vse je potrebno, da se na posameznem planetu lahko razvije življenje.

Pogovorimo se o pomembnosti pitne vode

Ker brez vode ni življenja, je področje spoznavanja (pitne) vode in vodnih virov še kako pomembno in povezano z zdravjem in obstojem našega zelenega planeta. Zanimiva in navdihujoča igrača Čarobna pipa, kjer voda neprekinjeno teče, a hkrati ne porablja dodatne vode, bo lahko zabavna iztočnica za pogovor o tem, kako dragocena je le-ta za vsa živa bitja. Ob tem izkoristite priložnost in skupaj obnovite osnovna pravila, kako se do vode obnašamo (zapiramo pipo med umivanjem zob, ne mečemo vanjo škodljivih snovi, kaj vse se lahko vrže v stranišče in kaj in zakaj ne …).

Spoznajmo zeleno energijo vetra 

Na Zemlji se ves čas ustvarja ogromno energije, ki jo je mogoče uporabiti za mnoge stvari. Ena od njih je zelena energija vetra. Z didaktičnima igračama Vetrna turbina in Generator na veter lahko otroci to energijo v praksi spoznajo na varen in razumljiv način. Ob tem se lahko pogovorite o tem, kaj vse je trajnostna energija ter kako delujejo vetrne elektrarne.

Igranje in recikliranje

Izjemno primerna aktivnost na svetovni dan Zemlje (pa tudi vse ostale dni v letu) je različno recikliranje. Z otroki lahko iz odpadne embalaže izdelate različne pripomočke (glasbila, ptičja hišica, držalo za svinčnike …) ter jih s tem podarite novo življenje. Med odlične pripomočke, kjer so združeni recikliranje, ustvarjanje in zelena obnovljiva energija, spada tudi eko raketa, ki bo poskrbela za zabavno in aktivno igro na svežem zraku.

Spoznajmo sončno energijo

Poleg teme vode je za življenje neprecenljivega pomena tudi sonce. Brez vode, zraka in sonca na Zemlji ne bi bilo življenja, zato je smiselno, da se otroci o moči in pomembnosti sonca in sončne energije poučijo že zgodaj. Brez svetlobe in toplote sonca ne bi zrasla niti ena rastlina, prav tako pa brez sonca človek ne bi dobil pomembnega vitamina D … Na igriv način se s sončno energijo lahko spoznate s pomočjo igrač na solarni pogon, na primer z super solarnim robotom, mini solarnim robotom ali letalom na solarni pogon.

Spoznajmo, kaj pomeni hibridni pogon

V sodobnem času se pogosto srečamo z besedo hibridno. Otroci se najlažje učijo izkustveno, zato jim je različne pojme najbolje predstaviti praktično. Tako jih bodo najbolj razumeli. Združevanje različnih virov energije (lahko tudi drugih stvari) ustvarja hibrid. Rakovica na hibridni pogon na primer združuje oziroma deluje na baterije, prav tako pa na sončno energijo. Tako lahko deluje v vseh razmerah – tudi kadar ni sonca. Skupaj razmislite, kaj vse še deluje na hibridni pogon.

Zeleni obisk knjižnice in priprava na svetovni dan knjige

Svetovni dan Zemlje je lahko lepa priložnost za obisk knjižnice in izposojo knjig, slikanic in pravljic s področja ekologije, zelene energije in raznolikega spoznavanja Zemlje. Ker dnevu Zemlje sledi svetovni dan knjige (23. april), je to lahko odlična povezava med dvema pomembnima področjema – ekologijo in branjem.

Prav tako lahko zvečer namenite čas branju (in poslušanju!😉) knjig na temo Zemlje, ki jih imate na domači knjižni polici. Otroci bodo še posebej navdušeni nad Atlasom sveta in knjigo o Vesolju, ki soustvarjata interaktivno knjižno zbirko KUKU – Zabavno učenje - ju že imate? Tako boste lahko na čudovit način zaključili s praznovanjem dneva Zemlje, hkrati pa se že pripravili na praznovanje svetovnega dneva knjige. 📚🌎

Najnovejše objave

Kategorije igrač