5 dobrih idej, kaj z otroki početi na veliko noč

Velika noč je pred vrati, z njo pa podaljšan vikend in čas za družinske radosti.

Otroci se prostih dni še posebej razveselijo, saj jim prosta igra in druženje pomenita skoraj vse. Da ne bo velika noč izgubila pomena in bila namenjena le hranjenju ter posedanju, je sploh, kjer so pri hiši otroci, pametno imeti na zalogi vsaj plan A in B. Kaj torej vse početi na velikonočne dni, da bodo ostali še v lepšem spominu?

1. Brez velikonočnega lova za zajčkov zaklad ne gre

Ena bolj priljubljenih velikonočnih dejavnosti zadnje desetletje je zagotovo velikonočni lov. Ni zabavnejšega kot po hiši, na vrtu ali na bližnjem travniku iskati pisane pirhe, čokoladna jajčka ter ostala mala presenečenja. Naj vsako leto velikonočni zajček preseneti s kakšno novo domislico ali drobnim darilcem. 

Tako lahko deklicam, ki se navdušujejo nad modo in vsem lepim, letos med zaklad skrije tudi otroški komplet zvezdnih lakov za nohte s pilico ali skicirni blok znamke Nebulous Stars, dečkom pa na primer raziskovalni set Čarobni kristali, ki združuje kristalografijo, kemijo ter geologijo.

Odlična izbira tako za dečke kot za deklice je tudi pustolovski set Mladi pustolovec, s katerim bodo lahko v naravi spoznali osnovne tehnike preživetja, med katerimi je prižiganje ognja brez vžigalic, destiliranje vode, kako pridobiti vodo iz rastlin in še mnogo več. 

Pri lovu na velikonočni zaklad – pa tudi na vse kasnejše zaklade običajnih dni – bosta izredna pomočnika kakovosten detektor kovin in zmogljiv voki-toki. Tisti otroci, ki ju imajo, brez njiju gredo le redko kam. 

2. Pomoč pri kuhanju in pripravi velikonočnega pogrinjka

Otroci so izjemno ustvarjalna bitja, vedno polna domislic, neverjetnih idej in prebliskov. Sploh pri pripravi velikonočnih dobrot bodo odlični pomočniki. Poleg obveznega barvanja pirhov radi pomagajo tudi pri peki. Ker zna biti peka potice z otroki morda za vse malce stresna, bo zato pravo ustvarjalno sproščanje peka velikonočnega kruha. Otroci ga bodo oblikovali v zanimive oblike, velikonočne živali in slastne pletenice – spodbudite jih, da ob gnetenju in oblikovanju sprostijo svojo domišljijo.

Tudi pri pripravi velikonočnega nedeljskega pogrinjka jim pustite čim bolj proste roke. Naj postavijo jedi, serviete in velikonočno dekoracijo tja, kamor želijo. Spodbudite jih, da del dekoracije ustvarijo tudi sami. Pri tem si lahko pomagajo s posebno vodno pobarvanko, ki vsebuje tudi mnogo igrivih nalepk. Kakšno od pobarvanih slik ali svojo lastno umetnijo lahko umestijo na praznično obloženo mizo, da bo še bolj izžarevala toplino ter igrivost. 

Ker pa je pri delu v kuhinji ali v jedilnici kdaj tudi potrebno čakati, na primer, da se nekaj skuha, speče ali ohladi, bo ta čudovita vodna pobarvanka prav prišla tudi pri kratkočasenju – vsi vemo, kako radi so otroci malce neučakani. Barvanje s čopičem, pomočenim v vodo, ki z vsakim potegom po sliki razkriva nove barve, bo sploh polno navdušenja, tako da morebitna neučakanost sploh ne bo uspela priti na vrsto. 

3. Popoldanski poskusi z jajci

Ker večina ob omembi velike noči pomisli na jajca, je ta čas zagotovo najbolj primeren tudi za malce bolj nenavadno raziskovalno eksperimentiranje. Kaj vse je jajce, ko se o njem razmišlja z znanstvenega vidika? Z raziskovalnim kompletom Nora znanost o jajcih bo to mogoče ugotoviti na izredno zabaven in poučen način. 

S kar 14 različnimi poskusi bodo otroci lahko spoznali jajce še s vidikov, ki niso kuharsko obarvani. Jajce, ki se ga posesa v steklenico, jajce, ki se spremeni v poskakujočo žogico, optična iluzija, ki bela jajca obarva v srebrno so le nekateri izmed norih jajčnih poskusov. Komplet pa vsebuje tudi eno neverjetno stvar, ki jo je v izogib slabi volji mogoče uporabiti pri bolj umazanih eksperimentih – to je pravo umetno jajce! 😉 

4. Igre in aktivnosti na svežem zraku

Čas velike noči je tudi čas, ko se pomlad vsem na široko nasmeje in vsak dan pogreje s toplejšimi sončnimi žarki. Naj bo poleg ustvarjanja ta čas namenjen tudi dejavnostim zunaj – mlajši otroci jih obožujejo, starejše pa je k temu na ustrezen način včasih treba malce spodbuditi. Poleg različnih iger na prostem (lovljenje, lov za zakladom, igre z žogo, spuščanje zmaja …) bodo otroke očarale tudi eksperimentalne aktivnosti, ki jih je težko početi v notranjih prostorih ali pa bodo zunaj še bolj zanimive. Kajti narava le ima svojo moč in lepoto.

Opazovanje vetrne turbine, ki energijo vetra pretvarja v svetlobo, ali kako se sončni sistem premika sam le s pomočjo energije sonca, je vsakič znova navdušujoče! Obe ustvarjalni igrači, ki ju mora otrok najprej sestaviti sam, sta zasnovani tako, da se je z njima mogoče kratkočasiti tudi v notranjih prostorih. Tudi ostale zelene igrače na vetrno ali sončno energijo bodo odlična izbira za igranje in poskuse tako notri kot na svežem zraku. 

5. Če bo deževalo ali pride prehlad naj bo čas za ustvarjanje na kvadrat

Včasih ne gre vse po načrtih in takrat se zna pojaviti kakšna slaba voljica ter solzica. Sploh med prazniki, ko so pričakovanja večja, zna biti kdaj tako. Da se to ne bo zgodilo, je pametno imeti rezerven plan. Odlična ideja, ki si pravzaprav sploh ne zasluži naziva »rezerva«, je ustvarjanje. 

Če vaše in otroške načrte prekriža slabo vreme, bolezen ali kaj drugega, motivirajte otoke za ustvarjanje. To jih bo kratkočasilo, sprostilo, hkrati pa tudi razvijalo njihove različne spretnosti, krepilo domišljijo in odkrivalo skrite talente. Šivanje pomladnega jelenčka zna na primer navdušiti za šivanje nasploh. Prav vsak ga namreč lahko zašije z malo truda – poglejte v videu, da je to res!

Ena od krasnih kreativnih možnosti, ki jo obožujejo tudi odrasli, pa je slikanje z diamanti oziroma slikanje po številkah. Gre za izvrstno sproščujočo dejavnost in trening pozornost v enem! Podobno ustvarjalno različico ponuja kreativni seti Kreacije z mikro dragulji dekliške zbirke Nebulous Stars.

Vsi velikonočni in drugi zakladi so do 26. 3. znižani s kodo PIRHI15

Da bo priprava na veliko noč prijetnejša, so do 26. marca na naši spletni strani prav vse igrače, igre ter znanstveni in kreativni seti znižani za 15 %, če med nakupom uporabite kodo PIRHI15. Še pravočasno izkoristite to lepo priložnost za praznično obradovanje! 🎁

Kategorije igrač