Skupaj aktivni! Šport, narava in igra na prostem

Družine in posamezniki se vse pogosteje zavedajo, da je zdrav in igriv življenjski slog vseh družinskih članov ključen za dobro počutje vseh, še posebej pa je pomemben za otrokov razvoj. 

Igra v naravi nikoli ni samo igra, aktivnost na svežem zraku namreč prinaša vrsto pozitivnih učinkov, ki jim ni konca. Športno navdahnjene družine, ki jih je zadnje čase res veliko, vedo, da je aktiven skupno preživet čas v naravi vreden več kot čisto zlato!

Združiti druženje, šport in igro v naravi je nekaj najlepšega

Maj je za večino najlepši mesec, tudi za nas. V tem mesecu se namreč praznuje svetovni dan družine (15. 5.), pa tudi svetovni dan športa (31. 5.), zato naj bo maj za tiste, ki želijo svojim otrokom ponuditi več, čas za premislek, kako to narediti najbolje in kako to spraviti v redno prakso. Kadar se združijo povezovanje med družinskimi člani, športne aktivnosti, igranje in narava, je otrok srečen, zadovoljen in nasmejan, povrh vsega pa običajno tudi dobro naspan. Svež zrak in dovolj aktivnosti sta namreč ključna dejavnika za globok in krepčilen spanec.

Kaj vse lahko športna družina počne zunaj?

Da bodo otroci zadovoljni in pripravljeni sodelovati, je pomembno športne in igralne aktivnosti prilagoditi njihovi starosti. Seveda pa športno udejstvovanje v naravi ne predstavljajo le sprehodi, pohodi in različni športi na travniku, ampak tudi številne druge aktivnosti, ki vključujejo gibanje na kakršenkoli način. Odlični pripomočki raziskovalne in pustolovske zbirke National Geographic bodo času na svežem zraku ponudili vedno nove ideje za raziskovanje novih poti, koščkov narave in zanimivih stvari.

Izjemni detektor kovin je idealen za iskanje raznoraznih skritih zakladov v okolici doma, na plaži ali na najbližjem igrišču, voki-toki, ki lovi kar 6 kilometrov, bo odlična zabava in popestritev za navihane pustolovce prav povsod, čisto pravi kompas in kakovosten daljnogled pa sta nepogrešljiv pripomoček pri pohajkovanju v gozdu in odkrivanju novih krajev in kotičkov. 

Šport naj bo vedno del igre

Športno aktivnost je otrokom najbolje ponuditi v obliki igre. Sploh pa tistim najmlajšim, ki jim morda šport ni prva izbira. Če se šport združi z raziskovanjem, igranjem, izumljanjem ali ustvarjanjem, se mu prav noben otrok ne bo mogel upreti. Nekaj dobrih možnosti, kako to storiti, vam ponujamo spodaj.

1. Učenje preživetvenih tehnik in strategij v naravi

Kako destilirati in prečistiti vodo, kako iz rastlin pridobiti vodo, kako brez vžigalic prižgati ogenj, kako izdelati sončno uro ali kompas ali kako se naučiti Morsejeve abecede, niso le zabavne, ampak tudi zelo koristne dejavnosti za življenje. Otroci bodo ob novo odkritem znanju navdušeni, hkrati pa se bo okrepila tudi njihova ljubezen do narave in vsega lepega v njej. Tehnik preživetja se je mogoče na varen in enostaven način z družino naučiti ob uporabi raziskovalnega seta Mladi pustolovec, ki ne sme manjkati v nobenem popotniškem nahrbtniku.  

2. Igranje z igračami na energijo, ki jo ponuja narava

Igrače, ki delujejo na energijo sonca, vetra ali vode, znajo otroke na poseben način navdahniti nad lepotami narave in njenimi »čudeži«. Dirkalnik na veter, ki ga otrok mora najprej izdelati sam, bo prinesel nova dirkanja na svežem zraku, Solarni robot pa s soncem navdahnjeno aktivnost. Otrokom vedno zanimiva je tudi eko raketa, ki deluje na človekovo lastno energijo, in sicer na poskok. Vsem družinskim članom zagotavlja obilo zabavnega skakanja!

3. Športne igrače malo drugače

Vsaka stvar lahko postane športni pripomoček. To namreč niso le loparji, žoga ali kolebnica. Gibanje na zraku in sprehodi v naravo znajo biti še zanimivejši, če se na njih dogaja kaj novega, drugačnega. Pihanje in lovljenje milnih mehurčkov otroci izredno obožujejo. Igro z njimi pa je mogoče nadgraditi s posebnim robotom za milne mehurčke, ki ga mora otrok pred igro še sestaviti. Kdor ujame ali poči največ mehurčkov, je zmagovalec!

Robotska roka pa ne bo navduševala le doma, ampak tudi na sprehodih. Z njo je namreč mogoče nabrati travo za domačega zajčka ali pa se igrati tisoč in eno igro v gozdu. Popolna je tudi za ekološko usmerjeno gibalno aktivnost pobiranja smeti po okolici. Kdo jih v desetih minutah pobere največ? Koristno in zabavno gibanje je z njo zagotovljeno!

Kateri izgovor športne družine najpogosteje uporabljajo, ko gredo ven?

Športno navdahnjene družine vedno najdejo izgovor, da gredo lahko ven, da se lahko gibajo, družijo in skupaj uživajo vsak trenutek. Seveda pri tem nimajo najpogosteje uporabljenega izgovora, ampak samo dober razlog, ker vedo, da je gibanje za vse družinske člane izjemno zdravo in koristno, saj krepi telo in motorične spretnosti, ohranja kondicijo, sprošča različne napetosti in stres, vrača voljo in veselje ter z vsakim gibom bolj skrbi za povezanost med otroki in starši.

In kaj je dobro reči, če vas kdo povabi v naravo? Samo ja! Seveda ne pozabite vprašati, s katerimi igračami se boste tam igrali. 😉

Kategorije igrač